Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 28. szombat - Gedeon, Johanna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Érettségi 2014 - érettségi feladatok, megoldások > Történelem érettségi feladatok 2013: minden kérdést megoldottunk!

Történelem érettségi feladatok 2013: minden kérdést megoldottunk!

Szerdán a történelem írásbelivel folytatódik a 2013. májusi érettségi szezon. Itt a feladatsor, kész a teszt és az esszékérdések is!

Delmagyar.hu - 2013.05.07. 17:23
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Összességében nem találtam nehezebbnek az érettségit, mint a korábbi évek feladatsorait. Viszont hiányoltam egy ókori témát az esszé részből. A sok aktuális téma elemzése viszont akár a mindennapokban is hasznos lehet a diákoknak – foglalta össze Marcell a benyomásait.

Korábbi cikkek a történelem érettségikről:

„A 20-as feladatban talán a legaktuálisabb kérdés volt. Ebben a témakörben különösen nagy felelősség van a történelemtanárokon, mivel bizonyos radikális jobboldali eszmék könnyen megjelenhetnek a diákok körében is."


– A 19-es feladat esetében bőven lehet akár aktuális tendenciákat, politikai tényezőket is felvetni. Például a nyugdíjak kérdésében, de felmerülhet a bevándorlás és a kivándorlás kérdése is – értékelte a feladatot Marcell.

„A 18-as feladatban egy nagyon jó párhuzamot hoztak az érettségi készítői, könnyen össze lehetett vetni. Az is pozitívum, hogy a lényeg megértését, a folyamatok átlátást várják el a diákoktól" jegyezte meg Tóth Marcell.

– A Széchenyivel kapcsolatos 17-es kifejtős kérdésnél adhattak volna egy kicsit több forrást, de végül is meg lehetett csinálni ezekből is. A tordai országgyűléssel kapcsolatban 16-os feladatban pedig elavult információkra kérdeztek rá – tette hozzá Marcell.

– Az ENSZ-szel kapcsolatos kérdés tetszett, nagyon aktuális volt. Viszont a honfoglalásos kérdés akár hosszú kifejtést is megért volna – vélekedett a mesterszakos egyetemista.

– Az első része a feladatsornak nagyon nehéz része nem volt. Volt benne várható rész, például a mohácsi csata és a művészettörténeti rész sem okozott meglepetést. Az aktuális témák kiemelkedő megjelenésére példa a cigányság, az Unió és a határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdések – értékelte a feladatsort előzetesen Marcell.

Tóth Marcell, az atlasz és a töriteszt. Fotó: Karnok Csaba
Tóth Marcell, az atlasz és a töriteszt. Fotó: Karnok Csaba

Itt vannak a feladatlapok, hamarosan lesznek megoldások is. A feladatokat Tóth Marcell történelem–média mesterszakos hallgató oldja meg nekünk.

Íme a feladatsor, mindjárt lesznek megoldások is:


Korábban írtuk:

A tavalyi történelem érettségin a magyar történelemből a trianoni békével, Rákosi-, Kádár-korszakkal, utóbbiakkal vicceken és korabeli plakátokon keresztül ismerkedtek a végzősök. Az esszékérdéseknél az ENSZ-ről, Magyarország három részre szakadásáról vagy a hazai kisebbségek rendszerváltozás utáni helyzetéről is írhattak a negyedikesek.

Szokásunk szerint a 2013-as történelem érettségi feladatlapot 13 óra után, a feladatok megoldásait pedig laponként, fokozatosan közöljük.

A történelem középszintű írásbelije 180 percig tart. Az írásbeli két feladatsorból áll: rövid választ igénylő, illetve szöveges feladatokból; az érettségiző tetszőlegesen oszthatja be idejét. A feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja. A vizsgázók használhatják a középiskolai történelmi atlaszt, amelyről maguk gondoskodnak.

A történelem emelt szintű vizsga 240 perces, és szintén két feladatsorból. Azonban a diákok itt először az I. feladatlapot oldják meg, és ezután következik a II. feladatlap kiosztása és megoldása. A feladatok megoszlása hasonló a középszintű vizsgáéhoz.

Történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák tesz érettségit.

A tavalyi történelem érettségin. Fotó: Segesvári Csaba
A tavalyi történelem érettségin. Fotó: Segesvári Csaba
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 7. zapi 2013.05.09. 20:24

4-nek
Mint vesztesnek,kinek 2/3 országrészét elrabolták,igenis kutya kötelessége volt belépni a háborúba.
Ezt 1939-ben a csenevész bolsevikokon kívül mindenki így akarta.
Ami 1944. márc.15 után történt,az egy másik történet.
Már nem magyar.

Moderálásra küldöm 6. szabójóska 2013.05.09. 14:03

Mondjátok meg :Szerintetek mi a történelem ? Mert ez nem az.

Moderálásra küldöm 5. szabójóska 2013.05.09. 11:54

Ez számít ma történelemnek? Ez egy zagyvaság! Mindent összekeverni. Művészettörténetet,polgazdot, statisztikát, meg ennyi kérdést!! Ennyire nincs már szakember sehol?

Moderálásra küldöm 4. Apátfalvi** 2013.05.08. 19:48

1.

Igazad is van, olvassanak a derék ifjak kuruc.info-t és megtudhatják, hogy mégse volt olyan nagy katasztrófa belépni a II. világháborúba, a német szövetségeseink hű bajtársakként segítettek nekünk mindig (Don-kanyar, stb.,), az országot véletlenül szállták meg és a szétlőtt Budapesten tüzelő nélkül fagyoskodó civileknek se volt olyan rossz Szálasi apánk alatt végül is...

Moderálásra küldöm 3. LMS 2013.05.08. 17:56

"Az első RÉSZe a feladatsornak nagyon nehéz RÉSZe nem volt.(!?) Volt benne várható RÉSZ, például a mohácsi csata és a művészettörténeti RÉSZ sem okozott meglepetést." Négyszer, két rövidke mondatban.

Próbáljunk már szinonímákat használni! Tudom, hogy nem az igényességért fizetnek, de azért jó lenne valami olyasmit olvasni, ami egy kicsit is emlékeztet a klasszikus újságírásra.

Moderálásra küldöm 2. acidrain 2013.05.08. 16:38

Cigányok, zsidók, nyilasok, nácik, EU, alkotmány, demokrácia

Mint az esti híradó :)

Moderálásra küldöm 1. Horthyszobor 2013.05.08. 15:11

Nem volt nehéz. Anno 89 előtt, na az igen, mert sok mindenben hazudni kellett... Bár most is el kell pár esetben hallgatni az igazságot, mert az rossz válasz...Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...