Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

100–300 ezer adós zárhatja le hitelét

Sem akciós forinthitelt, sem a kölcsönöket lezárók rohamát nem hozta a deviza alapú hitel végtörlesztésének törvénybe iktatása. Úgy tűnik, kevesen tartanak milliókat a párnacihában.
Komoly rohamra számított a bankszektor a végtörlesztés bejelentését követően: többen úgy vélték, a párnacihából előhúzott milliókból sokan letudják adósságukat. Az egyik internetes gazdasági portál számai mást mutatnak: egy hónap alatt még 5 százaléknyi devizahitel-visszafizetés sem történt. Az adósoknak december 30-áig adott a lehetőség, hogy bejelentsék: lezárják a hitelüket.

A portfolio.hu két banktól kapott adatokon alapuló becslése szerint szeptember 29-e óta mindössze 26–36 ezer devizahiteles – az így eladósodottak 2,6-3,6 százaléka – igényelte a végtörlesztést. A nyilatkozó bankoktól megtudták, az első hetekben a saját megtakarításból végtörlesztők voltak döntő többségben. A portfolio.hu szerint az érdeklődés folyamatos és intenzív, de a nagybankok közül egyik sem áll elő alacsony díjú, a kölcsön kiváltását célzó forinthitellel. Az Ersténél eddig 20 ezer 519 ügyfél érdeklődött a végtörlesztésről, az igénybejelentők száma 4390. A másik nyilatkozónál, a CIB-nél mindössze 3000-en zárták le hitelüket. Az online napilap számításai szerint a két banknak 33–46 milliárd forintos egyszeri veszteséget okozott a végtörlesztés.

A forintban felvett kölcsönből végtörlesztők aránya még nem ismert, az akciós forinthitelek még nem jelentek meg a kínálatban. A végtörlesztés legnagyobb nyertesének kikiáltott takarékszövetkezetek elnöke, Varga Antal úgy nyilatkozott, hogy október második feléig mintegy húszmilliárd forintnyi hiteligénylés futott be a takarékszövetkezetekhez.

Megtakarításból vagy kölcsönből? 100–300 ezer közöttire taksálja a végtörlesztők számát az ING Biztosító Zrt. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a jelentkezők közel fele saját megtakarításból tervezi kiegyenlíteni tartozását. Közülük 27 százalék a folyószámláján vagy lekötött forintbetétekben lévő megtakarítását használná fel, további 27 százalék a tartós befektetési számláját törné fel, esetleg lakástakarék-pénztárban felgyülemlett megtakarításához nyúlna, míg az ingatlaneladás lehetőségével 13 százalékuk számol. – A végtörlesztéshez célszerű minél könnyebben mozdítható pénzügyi eszközökhöz nyúlni. Ezek felbontása, felhasználása jár ugyanis a legkisebb veszteséggel – hívja fel a figyelmet Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója, és javasolja: a megtakarítások beáldozása helyett érdemes lehet inkább forinthitelt felvenni a kölcsön lezárására.

Olvasóink írták

 • 5. kumisz 2011. október 27. 09:06
  „Végtörlesztés???? Mi a ..szból????Utópia az egész! Senki nem azért vett fel hitelt, mert a párnájában volt a hiányzó össszeg!
  4. igazságkereső , igazad van , csak egy a baj, mégpedig mi elolvassuk amit írsz, tudjuk is ,hogy ez van osztán ennyi............”
 • 4. igazságkereső 2011. október 27. 08:42
  „Korábban többször és több helyen le-és megírtam,hogy a bankok ne számítsanak nagy rohamra!Miért? Azért, mert aki most tud, vagy tudna végtörleszteni,annak a hitel havi törlesztőrészletei sem okoztak gondot! Sokadszor hangzik el kérdésem: miért nem akarják a bankok visszaállítani az általuk végrehajtott indexálási trükk előtti havi törlesztőrészlet összegét,és mindenki tudná továbbfizetni a "devizát" nem is látott "devizahitelét",melyek tulajdonképp forinthitelek voltak! Kétségtelen tény az is,hogy a bankok a "svájci frank alapú"-nak elnevezett, de a frankot soha nem látott forinthiteleikkel az általuk gerjesztett "devizaválság" közepette 350 milliárd forintnál is nagyobb tiszta nyereségre tudtak szert tenni Magyarországon! Akkor most miért is kell,kellene tovább nyomorítani, pánikhangulatban tartani a magyarországi "devizahiteleseket"?!! Valóban,mikor jön el az a pillanat,amikor a magyar kormány helyére tudja billenteni a magyarországi leánybankokat, a "devizahiteles" ügyfeleik bankok által előidézett szörnyű helyzetét minden "devizahiteles" számára végleg megnyugtató módon rendezni és őket is fizethető helyzetbe hozni?!! Nagyon régen várják ere a választ,de a válasz csak késik, csak késik,csak.....”
 • 3. hasika 2011. október 27. 06:19
  „és még nem figyelik honnan szerzed a pénzt!?”
 • 2. deszkás 2011. október 26. 19:10
  „Egyik napról a másikra ezer (jó ) kétezerből százezer? Ez nem a rém TV? (Hir)”
 • 1. Egyolvasó 2011. október 26. 19:06
  „A forinthitelesekkel mi lesz??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járai szerint elérhető az idei és a jövő évi hiánycél

Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke szerint elérhető az idei és a jövő évi államháztartási… Tovább olvasom