Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

15 ezer ügyfélnek nő a fűtésszámlája

Csongrád megye - A fűtésszámla biztosan emelkedik azoknál a fogyasztóknál, akik eddig az EMFESZ Kft.-től vásárolták a 8 százalékkal olcsóbb földgázt. Az EMFESZ január 12-étől nem adhat gázt, elindult a harc a 15 ezer Csongrád megyei ügyfélért.
Egy évvel ezelőtt még arról írtunk, hogy az EMFESZ Kft. üzletkötői járták a megyét és az olcsóbban mért földgázzal csábították át a fogyasztókat a GDF SUEZ Zrt.-től. A deszki Székely Krisztináéknál jártunk, akik nemrégiben váltottak szolgáltatót. Elmondták: 140 négyzetméteres házuk évente 2500 köbméter gázt használ el, s ha annak 8 százalékát megspórolják, „az pénz": mintegy 25–30 ezer forint marad meg a családi kasszában évente. Ismerőseik biztatták őket, akik már egy évvel korábban átjelentkeztek, s azt mondták, egyhavi gázszámlával kevesebbet fizettek.

Az ajánlat tehát csábító volt, ráadásul a „gázliberó" miatt törvényes: ma már mindenki attól a szolgáltatótól vásárolhat földgázt a szabadpiacon, amelyiktől akar. Az állam pedig garanciát vállalt: a gázellátásban nem lesz fennakadás, még ha történik is valami a szolgáltatóval. Történt: az EMFESZ Kft. csőd közeli helyzetbe került, és most vissza kell térni vagy a régi szolgáltatóhoz, vagy újat lehet keresni, a gáz pedig drágul. A Magyar Energia Hivatal (MEH) szerdán jelentette be, hogy január 12-étől 90 napra felfüggesztette az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. működési engedélyét. Az indoklásban elhangzott: az EMFESZ-nek súlyos anyagi gondjai vannak, több gáznagykereskedő milliárdokat követel tőle.

Partnerek a megyében

Molnár Viktor, az EMFESZ Kft. marketingmenedzsere kérdéseinkre válaszolva elmondta: Csongrád megyében mintegy 15 ezer lakossági ügyfelük volt december 31-én. A partnereik közé tartozott mintegy 200 kis- és középvállalkozás, több nagy cég és kereskedelmi lánc, valamint 10 önkormányzat. Arra a kérdésre, nevezze meg a „nagyokat", azt a választ kaptuk, hogy ez ebben a helyzetben nem lenne túl szerencsés.

A társaság válaszában kijelentette: tiszteletben tartja a hivatal határozatát. Az engedély felfüggesztése nem befolyásolja a felhasználók gázellátásának folyamatosságát – írta. Az EMFESZ Kft. a felhasználóit írásban tájékoztatja a tudnivalókról. A cég az átmeneti nehézségek gyors megoldása érdekében kintlévőségeinek mielőbbi behajtására, ezáltal fizetési és egyéb kötelezettségeinek teljesítésére törekszik, hogy gázkereskedelmi tevékenységét folytathassa.

A MEH tájékoztatójában a következők szerepelnek: ha van olyan szolgáltató, amelyik kedvezményt is tudna adni, akkor ezen az áron kaphatják a gázt az EMFESZ volt ügyfelei. Ellenkező esetben a maximált áron juthatnak gázhoz, és ez áremelkedést jelent az érintett, körülbelül 300 ezer fogyasztónak. Csongrád megyében a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. máris levelet írt az „emfeszeseknek". Ha a fogyasztók a Gázbarát szabadpiaci ajánlatot választják, akkor havi 1000 forintot – fogyasztástól függően 2000 forintot is akár – jóváírnak számukra. Vagyis így évi 12–24 ezer forintot lehet nyerni.

A deszki család valószínűleg „visszamegy" a GDF SUEZ-hez. Az ajánlat január 15-éig érvényes, az EMFESZ-t január 12-ével függesztik fel, vagyis gyors lesz az átmenet. A gázórát természetesen mindkét szolgáltató leolvassa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelölték a Presztízs díjasokat

Két hét múlva, január 20-án vehetik át a megye legjobb cégei, vállalkozásai a Presztízs díjakat. Tovább olvasom