Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

5 százalékos áfa kell a zöldség-gyümölcs ágazatban is

A zöldség-gyümölcs ágazati stratégia - amelynek társadalmi vitája most folyik - csak az ágazatra is alkalmazott 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) mellett valósítható meg - jelentette ki az MTI-nek a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke pénteken Budapesten.
Mint Mártonffy Béla hozzátette, több szakérő is úgy véli: a zöldség-gyümölcs ágazatban a legnagyobb a feketegazdaság aránya. Ennek mértéke átlagosan 40 százalék, de időszakonként és termékenként a becslések szerint elérheti akár az 50-60 százalékot is - tette hozzá.

A zöldség-gyümölcs ágazatban örülnek annak, hogy "megtört a jég, és a kormány az élő- és félsertés esetében kipróbálja az 5 százalékos áfa hatását". Az ágazat "sorban áll" az 5 százalékos áfa bevezetése érdekében, hogy csökkenthető legyen ebben a szektorban is a feketegazdaság aránya, megőrizhetők legyenek a munkahelyek, és további újakat is létre lehessen hozni.

A FruitVeB elnöke utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott pénteki kijelentésére, hogy az áfa-csökkentés a munkahelyek megőrzését is szolgálja. A legnagyobb mezőgazdasági munkaadó ágazat a zöldség-gyümölcs szektor - emlékeztetett. Az ágazati stratégia alapján 2014-2020 között ez a mezőgazdasági terület tudná a legjelentősebb munkahelyteremtést megvalósítani.

Az 5 százalékos áfa nélkül az ágazati stratégia nem valósítható meg - vélekedett az elnök. Hangsúlyozta azt is, hogy a zöldség-gyümölcsnek - a többi terméktől eltérően - több mint a felét frissen fogyasztják el, így nem kétséges, hogy az áfa-csökkentés hatása megjelenne a fogyasztói árban. Ezek a termékek ugyanis napi árasak.

A zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó ipart is fejlesztené az áfa-csökkentés, kitágítaná a jelenleg beszűkült termékkört, hiszen most csak néhány terméket - például zöldborsót, csemegekukoricát, meggyet és némi uborkát - dolgoznak fel. Így a fogyasztói ár csökkenése áttételesen ezen a területen is megjelenne - húzta alá Mártonffy Béla.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2013. november 08. 11:41
    „"5 százalékos áfa kell a zöldség-gyümölcs ágazatban is"

    Igen, de a fogyasztói árakban, nem a felvásárlási/nagyker árakban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az alacsonyabb sertésáfa a családok életét nem teszi könnyebbé

Az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése legfeljebb a feldolgozók finanszírozási helyzetén javít - állítja Gőgös Zoltán. Tovább olvasom