Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A forinthiteleseket is menti az eszközkezelő

Egy hete döntött a parlament a Nemzeti Eszközkezelőnek nevezett adósmentő csomagról, a hétvégén pedig további részletekkel újabb megvilágításba került a jelzáloghitelest az árverés elől bérletbe menekítő program.
Múlt hétfőn adta áldását az Országgyűlés arra, hogy a Nemzeti Eszközkezelő (NET) januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló, devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak.

Január 15-e után kaphatnak az első ügyfelek bankjuktól értesítést arról, hogy lakásukat kényszerértékesítésre jelölték ki, és jogosultak lehetnek a NET programjára. Ehhez mind a deviza-, mind a forintalapú jelzáloghitel-szerződéssel rendelkezők csatlakozhatnak, függetlenül attól, hogy a kölcsön lakáscélú vagy szabad felhasználású.

A fenti két, pontosan idézett MTI-hír négy nap különbséggel jól jelzi, hogy mozgásban van még ez az adósmentő csomag is. A szélesebb közvélemény csak négy nappal a törvény elfogadása után értesült arról, hogy a programba a forinthitelesek is bekapcsolódhatnak, továbbá az az ingatlanra terhelt, de szabad felhasználású kölcsönre is lehet mentőöv. Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési minisztérium államtitkára is jelezte pénteken, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a programot, fél év múlva áttekintik a tapasztalatokat, és a forrás, az időtartam és az érintettek köre is változhat. Vagyis egészen érdemi feltételek is, ami nagyon valószínű, hiszen indulásként csak néhány ezer ingatlan megvásárlásával számol az idén 2, s jövőre is csupán 3 milliárd forintból gazdálkodó eszközkezelő.

Kis számok törvénye

Szakértők szerint az ingatlanpiacra nem lesz nagy hatással  az eszközkezelő megjelenése, amely még a jövőre valószínűsíthető kevesebb mint 2000 lakás megvételével is csak alig éri el a körülbelül 2 százalékos piaci részesedést.

A NET a lakóingatlant akkor veszi meg, ha az adós szociálisan rászorult, továbbá ha legalább két gyermeket nevel, s az ingatlanon 2009. december előtti jelzálogjog van. Az adós az árverésről – kényszerértékesítésre jelölésről – szóló értesítést követő egy hónapon belül kezdeményezheti, hogy lakását az eszközkezelő vásárolja meg. Mindezt bankjánál kell megtennie, ahol ellenőrzik a jogosultságot, meghozzák a döntést a tartozás elengedéséről, s továbbítják a dokumentumokat a NET-hez. (A pénzintézetnek 30 nap alatt kell döntenie arról, hogy elfogadja a vételár rá eső hányadát, és lemond az adóssal szembeni minden követeléséről.) Ettől kezdve a hiteladós már nem lakoltatható ki, és várja az eszközkezelő jelentkezését.

Fontos és már korábban ismert feltétel, hogy a programban részt vevő ingatlannak a hitelszerződés megkötésekor érvényes forgalmi értéke nem haladhatja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15, egyéb településeken a 10 millió forintot, a kölcsön összege pedig a forgalmi érték 80 – államilag támogatottnál száz – százalékát. A NET által a banknak fizetett vételár az első csoportban a forgalmi érték 55 százaléka, más városokban 50, községekben 35 százalék.

Az eszközkezelő a hiteladósnak visszavásárlási jogot enged, amelyet az legkorábban fél év múlva, legkésőbb pedig két év elteltével gyakorolhat. A bérlővé lett adósoknak tehát nagyon kevés esélyük van az ingatlan visszaszerzésére: 24 hónap alatt kellene anyagi helyzetüknek gyökeresen megváltoznia. A bérlői státusszal egyúttal komoly – részben azonban akceptálható – kötelezettségek is járnak: nem adhatja ki az ingatlant, illetve bérlőtársat sem fogadhat a rezsi csökkentésének érdekében.

Olvasóink írták

 • 4. Lutetia 2011. december 12. 14:34
  „Az Eszközkezelő azt az információt közölte, hogy 5000 lakás megvételére elegendő a forrás, míg a jelenleg érvényben lévő kritériumoknak több, mint 20 ezer bajba jutott család felel meg - hangzott el többek között az M1 Híradójában. Nincs itt némi aránytalanság? Hogyan fogják ezt megoldani? Jelentősen bővítik a forrásokat, vagy jelentősen szigorítják a feltételeket?”
 • 3. santaclaus29 2011. december 12. 13:22
  „AZÉRT ÁLLJUNK MÁR MEG...VISSSZAVENNI ÚGY SEM FOGJÁK TUDNI.......HA CSAK NEM LESZ LOTTON TALÁLAT....A JELENLEGI ÁR FELÉÉRT MEG A TULAJ IS EL TUDJA ADNI...ÉS NEM KELL ISTENHÁTA MÖGÉ MÉG EL IS KÖLTÖZNIE!!!!

  MI ITT A SEGÍTSÉG????..”
 • 2. Együgyű 2011. december 12. 11:51
  „Menti, mentegeti, majd valamikor menteni fognak! Az biztos, az eszközkezelőnél lesznek jól fizető állások egyeseknek. Lesz erre pénz a leendő új költségvetésben? Kettesek meg fizetnek, ha akarnak, ha nem! Esetleg ha igen menyi bajba kerültön fog segíteni valóban? Segíteni fog egyáltalán?”
 • 1. igazságkereső 2011. december 12. 10:45
  „Elolvasva a cikket, valóban jónak tűnik a NET tevékenysége, de mindeközben egy nagyon fontos tény teljesen figyelmen kívül lett hagyva,nevezetesen az,hogy az amerikai Lehmans´ cégtől "adoptálta" a magyar bankrendszer az egész és fizethetetlenné vált banki machinációt! Mindeközben a magyarországi bankok is jelentős nyereségre tettek szert, teljesen értelmetlen az a fajta állításuk, hogy veszteségesek! A tisztességtelen nyereségeik elérését alapul véve lehet,hogy szerintük veszteségesek,de valójában csak a nyereségeik csökkenéséről szól itt igazából a történet! Jó lenne végre a magyarországi bankoknak is tudomásul venni, hogy azért jelentős tárgyi különbség van a veszteség fogalma és a nyereség csökkenésének fogalma között, s mindeközben a bankok vezették meg ügyfeleiket az indexálási trükkjeikkel.Indexálási trükk= nincs mögötte deviza!! Innentől kezdve teljesen kiszolgáltatottá vált az ügyfél amikor 2000-től kizárólag a "devizaalapú" hitel irányába terelték a magyarországi bankok ügyfeleiket! Nem is kell többet "ragozni" ezt a kérdést, a napnál világosabban fogalmazták meg neves magyarországi közgazdászok a bankok tevékenységének és napjainkban is tartó követeléseik tarthatatlanságát! Nyilvánvaló, hogy a felvett hitelt vissza kell fizetni - ezt nem is vitatja egyetlen hitelügyfél sem!! - de semmi esetre sem a bankok által végrehajtott indexálási trükkjeik miatt majd´ megduplázott havi törlesztéssel és a felvett hitelösszeg hátralékának megduplázásával!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengül a forint: már 307 felett az euró

A régiós devizáknál jelentősebben gyengül a forint a bankközi devizapiacon; pénteken egy euró 307,9… Tovább olvasom