Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A monetáris tanács 2,1 százalékra csökkentette az alapkamatot

Újabb történelmi mélypontra, 0,20 százalékponttal 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács kedden.
Szakértők ennél kisebb mértékű csökkentést vártak, a Reuters brit hírügynökség által a múlt héten megkérdezett 18 elemző mindegyike az alapkamat 10 bázispontos mérséklését jelezte előre.

A monetáris tanács legutóbb június 24-én csökkentette az alapkamatot, 2,4 százalékról 2,3 százalékra. A jegybank 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt.

MNB: véget ért a kamatcsökkentési ciklus

A keddi 20 bázispontos kamatvágással véget ért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két éves, 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklusa - jelentette be a jegybank a monetáris tanács ülése után kedden Budapesten.

Az MNB kedd délutáni sajtótájékoztatója előtt kiosztott közlemény szerint "az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja".

A monetáris tanács megítélése szerint előretekintve a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntartásának irányába mutatnak.


Erősödik a forint az MNB bejelentése miatt

Erősödni kezdett a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden délután bejelentette, hogy véget ért kétéves kamatcsökkentési ciklusa.

Míg egy órával korábban, a 20 bázispontos kamatvágás hírére gyengült a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben, délután háromra már jelentősen erősödött.

A kamatvágás után közvetlenül az euró árfolyama elérte a 310 forintot, de miután az MNB bejelentette, hogy vége az enyhítési  ciklusnak, már 307,87 forintra csökkent az árfolyam.

A dollár jegyzése délután kettő után kevéssel 229,70 forint volt, egy órával később 228,35 forint.

A svájci frank jegyzése 254,90 forintról 253,48 forintra, a japán jené 2,2616 forintról 2,2522 forintra változott pár perccel délután három utánra.

Matolcsy: az alapkamat tartósan a jelenlegi szinten marad

Az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi, 2,1 százalékon marad - mondta Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Hozzátette ugyanakkor: a monetáris tanács nem zárja ki, hogy - ha az alapfolyamatok indokolják - ismét kamatcsökkentési ciklust nyisson, de ez most nem látszik reálisnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április óta állnak az uniós kifizetések

Az EU-s pályázatok brüsszeli finanszírozása gyakorlatilag leállt. Tovább olvasom