Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

A részmunkaidőt csak akkor vezetik be, ha muszáj

Szeged - A kormány erőlteti, hogy azok, akik jövőre visszatérnek a gyesről a gyermek 3 éves kora előtt, részmunkaidőben is dolgozhassanak. Ez egyelőre csak a közszférára vonatkozna. Szegeden 4 órás munkavállalókat kerestünk, nagy nehezen találtunk egyet.
Hajdúné Terhes Zsuzsanna szerencsés embernek mondhatja magát, mert fokozatosan térhetett vissza a munka világába. Egy szegedi biztosítónál dolgozik, ahol felajánlották neki, hogy előbb a gyes mellett 4 órában vállaljon feladatot, majd azt, hogy 6 órában, kevesebb bérért térjen vissza az íróasztalához. Ma már 8 órában alkalmazzák, de időközben gyermeke is iskolás korú lett. Hozzátette: ez így egy szép kerek történet, de még náluk se mindenkinél alakultak ilyen szerencsésen a körülmények.

Mária példája a jellemzőbbek közé tartozik: 3 gyermekes anyuka, aki évek óta hiába próbálkozik azzal, hogy részmunkaidőben dolgozhasson. Legkisebb gyermeke most 4 éves, így vállalhatna munkát, de nem 8 órában, hiszen hozni-vinni kell a gyerekeket. Mária matematika–rajz szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett, most válogatás nélkül jelentkezik minden olyan álláshirdetésre, amelyben irodai munkát kínálnak. – Azt tapasztaltam – mesélte –, ha beleírom a pályázatomba, hogy részmunkaidőben is szívesen dolgoznék, még csak válaszra sem méltatnak.

Az iskolákban manapság még nem tudják, mire osszák be a részmunkaidős nevelőt. Illusztráció: Frank Yvette
Az iskolákban manapság még nem tudják, mire osszák be a részmunkaidős nevelőt.
Illusztráció: Frank Yvette

Nincs keletje a részmunkaidős dolgozónak. Ezért jövőre a kormány egy új törvénnyel a közszférára akar nyomást gyakorolni, kötelező lenne kérésre visszavenni a dolgozókat rövidített munkaidőben is. Milyen a fogadtatás? – érdeklődtünk. Szalai József, a tarjáni két tannyelvű általános iskola igazgatója azt mondta: igyekezne „elviselni" az új helyzetet.

A tarjáni magyar–német két tannyelvűben jelenleg senki sem dolgozik részmunkaidőben. Arról az igazgatónak nincs elképzelése, hogy az alsó tagozatban – ahol egy nevelő foglalkozik az osztállyal –, mit lehetne tenni. Felsőben persze más a helyzet.

A szegedi polgármesteri hivatalban Muhari Éva személyzeti osztályvezető azt válaszolta kérdéseimre: nehéz lenne a 4 órás foglalkoztatást bevezetni, mert a munkakörökben vagy hatósági, vagy előkészítési feladatokat látnak el a munkatársak, nem tudnák váltani egymást. Aki most részmunkaidőben dolgozik, zömmel nyugdíjas. Ha viszont hatályba lép a törvény, meg kell találni a megoldást.

Felmondási védelem

A kötelező részmunkaidős foglalkoztatást 2010 első félévében vezetnék be, és a munkavállaló kérelme szerinti időpontig, de legfeljebb a gyermek 3 éves koráig tartana. A fizetést időarányosan kapnák a részmunkaidősök. A gyermek 3 éves korát követően a munkáltató köteles lenne az eredeti kinevezés feltételei szerint foglalkoztatni a munkavállalót. A javaslat előírja, hogy a felmondási védelem továbbra is a gyermek 3 éves koráig illeti meg a munkavállalót, függetlenül attól, hogy a gyes 2 éves időtartamra rövidül.

Olvasóink írták

 • 3. pille 2009. október 12. 16:08
  „Jó az a 4 óra. Bemegy, kávézik, megmelegszik, s már mehet is haza. Semmi értelme.”
 • 2. meggymag 2009. október 12. 10:25
  „A képen meg Irénke néni a legaranyosabb magyar tanár!”
 • 1. Ági84 2009. október 12. 09:55
  „"Aki most részmunkaidőben dolgozik, zömmel nyugdíjas. "
  Ez a legnagyobb baj.
  Megértem, hogy kevés a nyugdíj. De mi van azokkal a fiatalokkal, akik dolgozni szeretnének, de a sok foglalkoztatott nyugdíjas miatt nem kapnak állást?
  Így sosem jut az ország egyről a kettőre - sajnos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik az arany kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén

Megszűnik az arany kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén, az áruszekcióban szereplő arany kontraktust 2009. október 21-én törli a tőzsde. Tovább olvasom