Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A személyautó-javítás ÁFA-ja magánhasználatnál is visszaigényelhető

Nem volt egyértelműen megfogalmazott, hogy a levonhatósági szabály érvényes–e akkor is, ha magán célra is használják az autót. Egy szegedi könyvelőiróda a legfontosabbakra hívja fel a figyelmet.

A személygépkocsi javítások ÁFÁ-jának 50%-a már 2013. január 1-től visszaigényelhető. A tavalyi évben még egyáltalán nem volt ilyen lehetőség, teljes tiltás vonatkozott az ilyen jellegű költségek ÁFA tartalmának levonására. Az idei év szabályozása alapján bizonytalansághoz vezetett a könyvelés során, hogy nem volt egyértelműen megfogalmazott az, hogy ez a levonhatósági szabály érvényes–e akkor is, ha magán célra is használják az autót.

A NAV az Autós Nagykoalíció kérésére készített állásfoglalást tavasszal, mi szerint nem befolyásolja az ÁFA levonhatóságot a magáncélú és üzleti használat aránya. Az ÁFA levonhatóságának 50 %-os érvényesíthetőségéhez nincs szükség útnyilvántartás vezetésére.

A személygépkocsi-használathoz kapcsolódó ÁFA-szabályok röviden:

- Az önállóan történt termékbeszerzések esetében nem vonható le az ÁFA. Ide tartozik az olaj, az alkatrész, az üzemanyag vásárlása. A parkolás és útdíj esetében sem vonható le az ÁFA.

- Az igénybevett szolgáltatásoknál az ÁFA fele levonható, ide tartozik a mosatási költség is.

- Vannak esetek, amikor egyszerre történik termék és szolgáltatás számlázása, ilyenkor el kell dönteni, hogy melyik kategóriába soroljuk a számlát, és visszaigényeljük –e az ÁFA-t: Egy gumicserénél, amikor a szerelést is megrendeljük, a termékvásárlás az elsődleges, hiszen a szerelés is csak azért történt meg, mert vásároltunk gumit, tehát az ÁFA nem igényelhető vissza. Ha kötelező szerviz során válik szükségessé alkatrész-vásárlás, akkor szolgáltatásnak tekinthető a teljes számla, az ÁFA 50 %-ban levonható lesz. Ezekben a „vegyes" esetekben tehát azt kell vizsgálni, hogy melyik része az a számlának, amely nélkül a másik nem jött volna létre.

Érdekes szituációt okozhat, ha a javítás költségeinek egy részét a Casco révén a biztosító fizeti. Kárként ilyenkor a javíttatás nettó költsége + a teljes összeg ÁFA -jának 50%-a jelentkezik a vállalkozásnál. Ebben az esetben, ha az így kiszámított kártételt meghaladó összeget térítene a biztosító, akkor az a káron szerzés tilalmába ütközne, ezért már a biztosító is csak a javítás Áfa-tartalmának felét veszi be a kár megtérítésekor a számított összegbe.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelesek: mentés másként

Még nem tudni a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagjának összes részletét, de a véleménye mindenkinek megvan róla. Tovább olvasom