Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Adóbevallási határidő 2012 - leggyakoribb hibák, amelyeket elkövetünk

Már egy hét sincs az adóbevallás határidejéig, mégis sokan várnak még vele. Több megyében alig több mint a fele érkezett meg a bevallásoknak, s jellemzően minden harmadikkal, negyedikkel van valami probléma. Íme a leggyakoribb hibák, ezekre figyeljünk.
A papíralapon benyújtott bevallásról hiányzik az adózó aláírása. Fontos, hogy nem csupán az első oldalon kell aláírni, hanem például az adókedvezmények igénybevételét részletező oldalon is, illeve, az ekho szerint adózóknál még bejön egy plusz oldal. Akkurátusan nézzük meg minden oldal alját, hátha alá kell írni.

Gyakran téves az adóazonosító szám például a férj adóazonosítóját írja be a feleség, vagy elír az adózó egy számjegyet. Ilyen esetekben a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy minden más rendben van.
 
Az bevallás főlapján nem jelölik, hogy visszaigényelhető összeget kérnek vissza, illetve nem adják meg a kiutalási címüket, számlaszámukat. 

Gyakran előfordul, hogy a feldolgozáshoz szükséges mellékletek kinyomtatása és beküldése elmarad. Ilyen például a kedvezmények részletezése, a családi kedvezményhez kapcsolódóan az eltartottak adatai, az önkéntes pénztári utalások lapja, stb.
 
A magánszemély jövedeleméből a kifizető által levont adóelőleget, nem a megfelelő sorba írják – ezt a legutóbbi bevallásban kicsit eldugta a hivatal –, vagy nem tüntetik fel, ezért akár fizetési kötelezettség is keletkezhet. Az adózók sokszor a munkáltató által levont adóelőleget tévesen nem a bevallás erre kialakított 55. sorában, hanem az adózó által befizetett adóelőlegként tüntetik fel. A korábbi évektől eltérően az idei nyomtatvány ugyanis a B lapon tartalmazza a megfelelő sort a korábban megszokott C lappal szemben.


Gyakori hiba az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelem – szuperbruttó – helytelen kitöltése, az adó vagy adójóváírás hibás kiszámítása. Nem árt tudni, hogy az adójóváírás és a családi kedvezmény összege eltérhet a bevallásban a munkáltatótól kapott igazolástól.

Sokan követik el az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári kedvezmény igénybevétele során, hogy nem azt a pénztárt jelölik meg, ahova befizetés történt, illetve hogy nem a pénz 20 százalékáról, hanem a teljes összegről rendelkeznek.
 
Bármilyen meglepő, még mindig gyakori, hogy adózók a bevallási nyomtatványt kitöltés nélkül küldik be, vagy a megkapott igazolásokat továbbítják a kitöltött bevallás helyett.
 
Jellemző hiba, hogy a javításként küldött bevallásnál – hivatalosan: önrevíziónál – nem jelölik a javítás tényét (nincs kitöltve például a javítani kívánt bevallás kódja mező), így a feldolgozás a „duplaság" miatt megakad, hiszen az adóhatóság első bevallásnak értelmezi.

Ugyancsak egyfajta duplaságot eredményez, ha az adózó, bár megkérte a munkáltatót a bevallás kitöltésére, személyesen is benyújtja a papírokat, illetve elektronikusan juttatja el a bevallást. 
 

A személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésének közelgő határidejére figyelemmel, Szegeden a központi ügyfélszolgálaton a NAV munkatársai ügyeleti jellegű nyitvatartási időben is az ügyfelek rendelkezésére állnak:

05. 17-én (csütörtökön) nyitva tartás   08.00 órától – 12.00 óráig
ügyeleti nyitva tartás   12.00 órától – 18.00 óráig
2012. 05. 18-án (pénteken)  nyitva tartás   08.00 órától – 11.00 óráig
ügyeleti nyitva tartás   11.00 órától – 18.00 óráig.
A rendkívüli nyitva tartás alatt intézhetők: 1153 számú bevallás leadás, kapcsolódó tájékozódás, ügyfélkapunyitás, csekkigénylés és POS befizetés.
 

Az elektronikus úton benyújtott bevallások előnye, hogy a számítógépes program a felsorolt problémák többségét észleli, így a tartalmi hibák száma jóval kevesebb. Az ingatlan, ingóátruházás, értékpapír-értékesítés esetén a magánszemélyeknek is erősen javallott a nyomtatványkitöltő program használata, itt az amatőrség sok pénzbe kerülhet.

családi kedvezmény megosztását is újra lehet gondolni az év közben tett nyilatkozattal szemben - itt azonban nem árt a szakember segítsége, hiszen többet spórolhatunk, mint az a néhány ezer forint, amit a könyvelőnek kifizetnénk.

Az ingóságaikat sokan online aukciós portálokon értékesítik. Jó tudni, hogy amennyiben az értékesítés üzletszerűnek minősül, akkor az adózási terhek magasabbak lehetnek. Egyéb esetben a beszerzési érték és az eladási ár különbözete számít jövedelemnek. Adót akkor kell fizetni, ha az ebből származó plusz meghaladja a 32 ezer forintot.
 
Visszaigénylés esetén fontos tudni, hogy az adóhatóságnak a kiutalására a bevallás adóhivatalhoz történő beérkezését követően 30 nap áll a rendelkezésére. Amennyiben a bevallás hibás és az adózót kiértesítik, akkor a 30 nap számítása a javítás időpontjától újra indul.

Az elévülési időn - bevallás benyújtását követő 5 éven - belül a hatóság bármikor ellenőrizheti az adózót. Tehát addig mindenképpen meg kell őrizni az bevallást és az annak alapját szolgáló bizonylatokat is.

Ha lekéssük a május 21-i határidőt, akkor sem érdemes pánikba esni, de mindenképpen írni kell egy igazolási kérelmet, amiben megindokoljuk a mulasztás okát. Az esetek többségében az adóhatóság toleráns.

Olvasóink írták

 • 6. Maros13O 2012. május 18. 10:41
  „Azért jó hogy itt sz*pok ezzel a m0csokkal, azt ha valamit még elrontok visszaküldik, inkább a cippit küldjék vissza amivel ők tartoznak nekem ! Mocskos banda !”
 • 5. Kraivan 2012. május 16. 14:35
  „A söralátét vastagságra megvan.

  Bár ha hajléktalan munkanélküli vagy, akkor valóban elférhet egy pintes alátétre.
  Vagy menjünk be és kérjük azt a sört is hozzá, de az tuti államcsődöt idézne.”
 • 4. maci53 2012. május 15. 19:00
  „A leügyesebb adótévedők Újszegedében laknak.”
 • 3. qrumpli 2012. május 15. 16:49
  „A söralátéten ha sör is lesz ,
  Viktorunk nagyon részeg lesz.
  Peig így is okos nagyon.
  Felfuvalkodott pávián.”
 • 2. bkozma 2012. május 15. 16:08
  „Ez a söralátét éppen 17 oldalasra sikeredett...”
 • 1. vmagdi 2012. május 15. 15:29
  „na és a kormány mikor számol el a polgárainak? Az lenne csak a jó mulatság”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltérképezték a gazdaudvarokat

Féléves tanyakutató programot zár a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. Tovább olvasom