Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Az Ab megsemmisítette a földforgalmi törvény egyik rendelkezését

A rendelkezés sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot.
Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosan kihirdetett határozatával megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést, mert az sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot.     
   
A konkrét földforgalmi ügyben egy elővásárlásra jogosult perelte be a megyei kormányhivatalt, a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája azonban felfüggesztette az eljárást és az  Ab-hez fordult, kérve a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmával kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések  alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését.   
   
Az eljáró bíró indítványa szerint az alkalmazandó jogszabály  alaptörvény-ellenessége miatt fordulhatott elő, hogy egyes döntésekről az érintettek nem értesülhettek időben - a kifogásolt  jogszabály szerint nem is kellett nekik kézbesíteni -, és ezért nem  élhettek jogorvoslati jogukkal.   
   
Az ügyben a helyi földbizottság állásfoglalásán alapuló  képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos közlési kötelezettségre  vonatkozó szabályok alkotmányosságát vizsgálta az Ab és kimondta: "előállhat - és a konkrét ügyben elő is állt - a hatályos  szabályozás mellett az a helyzet, hogy a hatósági döntés, az érdemi, ügydöntő határozat ellen önhibán kívül nem lehet jogorvoslattal élni és a hátrányos következmények másként sem  háríthatók el".   
   
Az Alkotmánybíróság leszögezte, hogy ezekben az ügyekben a  képviselő-testület döntésével szemben a bírósági felülvizsgálat  biztosítása alaptörvényből eredő követelmény.   
   
Hivatkozott az alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint  mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az olyan bírósági, hatósági és más közigazgatási döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti.    
   
Az Ab értelmezése szerint a "jogorvoslathoz való jog lényegi  tartalma azt követeli meg a jogalkotótól, hogy a hatóságok vagy  bíróságok érdemi, ügydöntő határozatai tekintetében tegye lehetővé a valamely más szervhez, vagy ugyanazon szervezeten belüli magasabb  fórumhoz fordulás lehetőségét olyan döntés meghozataláért, amely  képes a sérelmezett döntést felülvizsgálni, és a sérelem megállapítása esetén a döntésre visszaható módon a sérelmet orvosolni".   
   
Kiemelte: a bírósághoz fordulás jogának gyakorlásához szükséges, hogy az érintettek értesüljenek a határozatról, amely jogukat vagy jogos érdekeiket érinti és megismerhessék annak tartalmát.   
   
Az alaptörvény-ellenes törvényi rendelkezés az Ab döntésének a Magyar Közlönyben történő kihirdetését követő napon hatályát veszti, így már a folyamatban lévő bírósági ügyekben sem alkalmazható.   
   
A döntést egyhangúlag hozta meg az Ab tizenegy bírája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvetlen légijárat indul Tirana és Budapest között

Ezzel a mostani mintegy félnapos fárasztó út helyett 45-50 perces közvetlen repülőjárattal lehet… Tovább olvasom