Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Az MNB 4,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot

Egymást követő tizedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a jegybank monetáris tanácsa.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint az irányadó kamat akkor csökkenhet tovább, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

A testület kedden a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 4,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A monetáris tanács a kamatdöntő ülés után kiadott közleményében hangsúlyozta: az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja, hogy továbbra is kockázatot jelent a kedvező globális pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége.

A tanácsnak az óvatos monetáris politika fenntartására, illetve a további kamatcsökkentés lehetőségére utaló mondatai lényegében nem változtak az előző kamatdöntés után kiadott közleményhez képest. Ismertették: az inflációs kockázatok középtávon mérsékeltek, a növekedés tartós élénkülésére az év végétől, az exportpiacok keresletének javulásával párhuzamosan várható.

A keddi kamatcsökkentést a testület azzal magyarázta: az elmúlt hónapban beérkezett adatok megerősítik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni, miközben erősebb munkapiaci alkalmazkodást hajtanak végre. Ezen kívül, a tanács szerint javult az ország kockázati megítélése.

"Az inflációs és reálgazdasági kilátások egyaránt a kamatcsökkentés irányába mutatnak" - fogalmazott közleményében a tanács.

A testület makrogazdasági elemzésében jelezte: a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat újra, de a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A tanács gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami - meglátása szerint - biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon.

Kifejtették: az infláció áprilisban erőteljesen lassult, részben a maginfláción kívüli tételek áralakulása miatt, ugyanakkor az inflációs alapfolyamatok továbbra is a visszafogott belső kereslet erős árleszorító hatását tükrözik. A dezinflációs folyamatot támogatja, hogy a vállalatok a termelési költségek emelkedéséhez erőteljesebben alkalmazkodnak a munkaerőpiacon, mint a fogyasztói árakban, de az infláció lassulását erősíti az energia- és nyersanyagárak, valamint a forint árfolyamának kedvező alakulása is.

A monetáris tanács szerint a magyar gazdaság az előzetes adatok alapján 2013 első félévében kikerülhet a recesszióból, ám az első negyedévi, negyedéves alapon mért erős növekedésben a tavaly év végi kedvezőtlen egyedi hatások korrekciója is jelentős szerepet játszott.

A tanács hangsúlyozta: a növekedést meghatározó alapfolyamatokban egyelőre nem történt érdemi elmozdulás, hiszen a globális konjunkturális kilátások gyengék, miközben a belföldi kereslet bővülését az óvatossági megfontolások korlátozzák.

A kockázati kilátásokkal kapcsolatosan a testület megállapította: a globális pénzügyi piacokat az elmúlt hónap során is erős kockázatvállalási hajlandóság jellemezte és e támogató nemzetközi környezetben a hazai kockázati mutatók tovább mérséklődtek.

A monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét június 12-én teszi közzé a jegybank. A testület - az előzetes tervek szerint - legközelebb június 25-én tart kamatdöntő ülést.

Korábban írtuk:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,50 százalékra csökkentette a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

Egymást követő tizedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a jegybank monetáris tanácsa. A mostani döntéssel fenntartott kamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület.

A 25 bázispontos májusi kamatcsökkentés lehetőségére utalt korábban több jegybanki döntéshozó is az elmúlt hónap során. Matolcsy György MNB-elnök május 16-án egy miskolci konferencián jelezte: a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére. Ugyanott Balog Ádám alelnök arról beszélt újságíróknak, hogy az áprilisi inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához.

Május 17-én Matolcsy György egy másik, balatonfüredi rendezvényen amellett érvelt, hogy a kamatcsökkentések fokozatossága, kiszámíthatósága és folyamatossága bevált, jó stratégia.

Korábban

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa; elemzők arra számítanak, hogy a testület ismét, immár egymást követő tizedik alkalommal is 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönt, s ezzel 4,50 százalékra mérsékli a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes alapkamatot.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett 23 elemző egyhangúlag negyed százalékpontos kamatcsökkentést vár. A jegybank ezzel folytathatja a 2012. augusztusa óta tartó kamatcsökkentési ciklust.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Goldman Sachs, JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, Capital Economics, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays, 4cast - felzárkózó piacokra szakosodott elemzői szintén kivétel nélkül a jelenlegi 4,75 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos további csökkentését jósolták keddre.

Az eddigi, fokozatos, ám állandó kamatcsökkentés stratégiájának folytatására utaltak jegybanki döntéshozók az elmúlt időszakban.

Matolcsy György MNB-elnök május 16-án egy miskolci konferencián jelezte: a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére. Ugyanott Balog Ádám alelnök arról beszélt újságíróknak, hogy az áprilisi inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához.

Május 17-én Matolcsy György egy másik, balatonfüredi rendezvényen amellett érvelt, hogy a kamatcsökkentések fokozatossága, kiszámíthatósága és folyamatossága bevált, jó stratégia.

A jegybank kettő órakor hirdeti ki kamatdöntését és egy órával később teszi közzé a monetáris tanács közleményét.

Olvasóink írták

  • 1. Linka11 2013. május 28. 14:38
    „Összességében a kormány akarata érvényesül a jegybankban is. Bár vitatják,de ellenünk dolgoznak ! Ezekkel a húzásokkal mégiscsak nő az infláció .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: az igazi kérdés az, hogy meddig csökkent a jegybank

A jegybank döntése megfelelt a piaci várakozásoknak, így az igazi kérdés továbbra is az, hogy meddig… Tovább olvasom