Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

BAR-lista: a változás árát a jó adósok fizethetik meg

Budapest – Annak árát, hogy ezután korábban le lehet kerülni a BAR-listáról, várhatóan a jó adósok fizetik majd meg.
A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) „feketelistáján" (közismert nevén: BAR-lista) nyilván tartott lakossági hiteladósok adatait egy decemberi törvénymódosítás nyomán 2011-től a korábbi öt év helyett csak a teljesítéstől számított egy évig lehet megőrizni, a már nyilvántartott referenciaadatok közül pedig azokat, amelyek esetében a késedelmes tartozás teljesítésétől számított egy év már eltelt, 2011. március 31-éig törölni kell az adatbázisból. A jogszabálymódosítás nyomán a mulasztások 13–14 százaléka kikerül a KHR-ből.

A lakossági „feketelistás„ nyilvántartásba azok kerülnek be, akik legalább a minimálbér (2011-ben 78 000 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. A KHR-ben 2010 végén 929 ezer természetes személyt tartottak nyilván a BISZ honlapján közzétett adatok szerint, a fennálló és lezárt hitelmulasztások, valamint bankkártya-visszaélések együttes száma 1,767 millió volt.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta: a bankszövetséggel nem egyeztettek arról, hogy a jelentős késedelembe esett adósok a korábbi öt helyett már egy év után lekerülhetnek a listáról. A szakértő szerint a módosításnak több negatív következménye lehet.

Miután Magyarországon nem lehetett pozitív adóslistát bevezetni, a KHR működtetése nagyon fontos eszköze volt a banki kockázatkezelésnek, és a kockázatmegítélésnek – mutatott rá. Azzal, hogy a hiteltartozást lezáró ügyfelek csak a lezárást követő egy évig maradhatnak fenn a listán, csökken a hiteltörlesztési és -visszafizetési hajlandóság, azaz az erkölcsi kockázat nő. A bankok pedig a kevésbé pontosan megítélhető kockázatok miatt kénytelenek lesznek a kockázatok növekedését a költségekbe beszámítani, tehát várhatóan a jó adósok fizetik majd meg a kockázatnövekedés költségeit – mondta Müller János.

Olvasóink írták

 • 4. bambinaXX 2011. március 08. 15:57
  „2 az OTP magyar?! régóta nem...”
 • 3. maci52 2011. február 10. 20:50
  „Majd ha az uzsorabankok kikerülnek Szibéáriába más lesz”
 • 2. történész 2011. február 10. 19:19
  „elég a hazugságból: Hazug bankárok..én négy éve vagyok BÁR listás amit véletlenül tudtam meg 3 év után. Az OTP rendszeresen adott hitelt..több milliót is !! /gépkocsi/.
  Évente vásároltam ezt azt részletre,sosem tudtam, végül felhomályosítottak,hogy a szigorítás előtt 5 ezer ft ért is feltettek azért,hogy megvédjenek más bankok kizsákmányolásától.
  Le lehetne ezeknek a szarvát törni,ha senki sem menne a tájukra sem..de jó magyarok...”
 • 1. maci52 2011. január 20. 20:30
  „Akár megis szüntethetik,addig amíg az uzsorások szintjén működnek a bankok,kihasználják a magyarok nyomorát,amíg lehúzhatják a szegényeket,addig itt nincs változás.
  Orbánnak kellene kitakarítani ezeket a gazember külföldi,kereskedelmi bankokat,mert ezek tényleg lerabolják,rabolták az országot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszteséggel nyitottak a tőzsdék New Yorkban

Csökkenő indexekkel nyitottak a tőzsdék New Yorkban. Tovább olvasom