Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Coface: nagy a baj a magyar húsiparban, elsősorban a sertéságazatban

Jelentős gondokkal küzd a magyar húsipar, ezen belül elsősorban a sertéságazat, amely az átlagosnál rosszabb kockázati minősítéssel rendelkezik hitelbiztosítási szempontból - derül ki a Coface hitelbiztosító cég legfrissebb elemzéséből. Az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint az ágazat problémáira az Európai Unió által nem engedélyezett fordított áfa bevezetése lehetne az egyik megoldás.
A Coface elemzése kitér arra: a sertéságazat válságát jelzi, hogy az elmúlt egy évben három nagy tradicionális hazai húsipari szereplő (a kapuvári húsüzem, a Gyulai Húskombinát és a Pápai Hús 1913) is csőd-, illetve felszámolási eljárás alá került. Például a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá minősített, a pápai önkormányzattól áprilisban 1,3 milliárd forintos tőkeinjekcióhoz jutó Pápai Hús ez év július 9-én kért csődeljárást saját maga ellen.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező - a múlt évet 17 milliárd forintos árbevétel mellett 1,8 milliárd forintos adózás utáni veszteséggel záró - pápai húsüzem egyszer már megmenekült. Akkor, 2009-ben a felszámolás alatt álló jogelőd céget megvásárolta egy termelőkhöz kötődő csoport. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a Pápai Hús most képes lesz-e talpra állni - olvasható az elemzésben.

A sertéságazatot a kormány látható módon kiemelten kezeli, de az állami segítségnyújtás sem feltétlenül garantálja a sikert - állítja az elemzés. Az viszont kétségtelen - jegyzik meg a szakértők -, hogy a kormányzati források szükségesek, mert a sertéságazat, tágabban véve pedig az egész magyar húsipar komoly gondokkal küzd.

A Coface szakértői szerint a csalás "melegágyának" számító 27 százalékos áfakulcs csak egy a sok probléma közül, sok cégnél gondot okoz a hatékonyság hiánya is. A magyar vágóhidak sok esetben az elmaradt fejlesztések miatt korszerűtlenné váltak, ami újabb versenyhátrányt eredményezett számukra.

Ráadásul az összefogás és a megfelelő érdekérvényesítés sem sorolható a szektor erényei közé - idézi az összegzés Szilágyi Pétert, a Coface szakértőjét. Az elemző szerint jól jellemzi az ágazat helyzetét, hogy a transzparensen működő nagy húsipari cégek évek óta jelentős veszteségeket termelnek, mérleg szerinti veszteségük 2011-ről 2012-re csaknem duplájára nőtt, így meghaladta a 12 milliárd forintot.

Kedvezőtlen helyzete miatt a húsipar követelésbiztosítási, hitelezési és kockázati szempontból az átlagnál rosszabbul áll. "Ha 1-től 10-es skálán utóbbi a legjobb osztályzat, akkor a húsipari cégek jellemzően az 5-ös szint alatt helyezkednek el, ami az átlagnál magasabb kockázatot jelent" - vélekedett a Coface szakértője.

A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott sertésstratégia szerint hét év alatt a jelenlegi 3 millió alatti sertésszámot 6 millióra kellene növelni. A jövőben több százmilliárd forintos forrással számol a stratégia, amely az idén 2,6 milliárd forintos keretet biztosít a támogatásokra.

Szilágyi Péter szerint ez az elhatározás üdvözölhető, ugyanakkor a jelenlegi és leendő sertéstartók kedvét a különböző támogatásokon kívül nyilván azzal lehetne tovább fokozni, ha a sertésfeldolgozó húsipari cégek helyzete és az iparági környezet normalizálódna. Kiemelte: nagy hangsúlyt kellene fektetni az iparágban jelentősnek mondott feketegazdaság felszámolására, a modernizációra, a technológiai fejlesztésekre és a magasabb haszonkulcsú feldolgozott termékek gyártására.

A Coface-nál úgy látják, hogy bár az Európai Unió tavasszal nemet mondott a fordított áfa bevezetésére a sertéságazatban, ez fontos lépés lenne az ágazat stabilizálása szempontjából. A szakmai szervezetek és a Vidékfejlesztési Minisztérium által kért áfacsökkentés a Coface szakértői szerint a fogyasztók számára ugyan mindenképpen kedvező lehet, de az ágazat problémáira nem feltétlenül jelentene megoldást - tartalmazza az összegzés.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. geza 2013. július 18. 07:53
  „#20 A Győr is :DD (van még egy meccs de sztem esélytelen)”
 • 20. bambulla 2013. július 17. 23:22
  „most talán tudnak majd ezzel is foglalkozni, mert kiesett a Videoton”
 • 19. _csutak_ 2013. július 17. 22:19
  „Na kérem, az a helyzet, hogy a csatlakozást megelőző agrártámogatási és összes agrár dolgot Dr Torgyán József és
  Dr Orbán Viktor tárgyalta le és zárta le a fejezeteket!
  Tehát most kapja vissza a magyar azt a szakmai tudatlanságot melyet az akkori miniszterelnök és a beosztott minisztere tanúsított. Most tessék az elmútnyócévezni!”
 • 18. macs 2013. július 17. 20:01
  „17. Apátfalvi**,
  erről mi a véleményed? Ja, és nem libáról van szó. :-)
  "Tartozásainak csupán 70 százalékát fizetné ki az élőállat-beszállítóknak a Pápai Hús 1913 Kft., és azt is csak több részletben 2014 decemberéig. A fennmaradó 30 százalékról a termelőknek le kellene mondaniuk - lapunk információi szerint ezzel az ajánlattal állt elő beszállítóinak a cég. A Világgazdaság értesülései szerint minimálisan több tucat sertéstartót érint az ügy, csak a termelői tartozás ágazati szereplők szerint több százmillió forintra tehető."
  http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/papai-hus-penzuk-utan-futnak-a-termelok-403724”
 • 17. Apátfalvi** 2013. július 17. 17:37
  „Na, az ilyen és ehhez hasonló problémákkal kellene foglalkoznia a szociknak és holdudvaruknak, a privatizátorok örököseinek, a milliárdokat elsikkasztó gyurcsány-sleppnek és társaiknak, nem pedig a magyar demokrácia és szabadság állítólagos válságával meg mindenféle diktatúrával. Merthogy a fent leírt és az ahhoz hasonló problémák az ország fő bajai, nem a dk meg együtt meg az efféle <moderálva> rikácsolásai!!!

  <moderálva>”
 • 16. Hammada_Fleet 2013. július 17. 17:35
  „Magyarorszag jobban teljesit.
  De legjobban a csodokben.”
 • 15. macs 2013. július 17. 15:56
  „14. IVY,
  ebben nagy igazságod van, de ha jobban belegondolok, ők ezzel rendesen alávágnak a húsos cégeknek, hiszen elviszik a forgalom egy jelentős részét.”
 • 14. IVY 2013. július 17. 14:14
  „Nem féltem a maszek húsfeldolgozókat. Forgalmuk nagy részét a feketevágások és feketén eladott húskészítmények adják. Ezt tudom én is és ti is. Ne legyünk képmutatók!”
 • 13. szegedivagyok 2013. július 17. 14:13
  „Szerintem maguk a termelők, gyártók az oka mindennek. Bizonyára csak azért csinálják, hogy elmondhassák ez az ellenzék műve. Legalább ilyen idióta az egész ország hozzáállása. Vegyük észre, ebben az országban mindenki le van sz...va.”
 • 12. Egyolvasó 2013. július 17. 13:51
  „http://www.youtube.com/watch?v=BxIzZHD_89I”
 • 11. Egyolvasó 2013. július 17. 13:49
  „" Nehogy megzavarjon valamelyikőtöket, amin lógtam, az nem kötél. Ez az állami támogatás..."

  "- Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni?!

  - Mennyi a terv, elvtárs?
  - 14!
  - Ezt megmondták a disznónak is? Azé´ jobb, ha maga beszél vele, mégiscsak egy szinten vannak... "

  "Az életszínvonal olyan mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

  ...kedvemet elvették a bunkók, úgyhogy... Jól hallotta, igen. Bunkót mondtam. Az egy szép, nagy magyar réteg. A franc egye meg őket! Annyian vannak már, mint a nyű! És egyszerűen a bunkóknál miért nincs létszámstop?! Hát nem? Hát még mennyi kell még belőlük?
  Én a bunkókat fel tudnám használni. Gondolják el: Kivinni őket árvízvédelemhez. Nem lapátolni, ne vicceljen már! Bunkót kivinni a gátra! Beleverni! Így egymás mellett állnának, így szépen! Ez lenne a nagy magyar fal. A Földet legalább kétszer körülérné, amennyi alapanyag van hozzá.
  (Hofi Géza)”
 • 10. spiler 2013. július 17. 13:02
  „én”
 • 9. .suhym. 2013. július 17. 12:13
  „Ha az unió engedte volna a fordított ÁFát, egész más lenne a leányzó fekvése, de az azért érdekes, hogy az általam ismert (van pár darab) kisebb húsüzemek egészen jól megélnek.
  ..............................................................................................................
  6. csmano 2013.07.17. 09:34

  Feltételezem Gyulára gondolsz. Ha pedig hagyják "elveszni", most az lenne a baj, hogy a szemét kormány nem segítette ki a hungarikumot gyártó üzemet.

  Egyébként, éppen a közelmúltban lehetett a húsfeldolgozó üzemeknek eu-s támogatásokra pályázni.

  ........................................................................................................................

  Azért örülök, hogy mennyi polihisztor írogat ide!:)) Mindenhez értenek, oktatáshoz, gyógyításhoz, húsiparhoz, baleseti helyszíneléshez, a joghoz, bírói gyakorlatuk is van...etc.!:)) Egy baj van, mindenhova ugyanazokat a "paneleket" írogatják!:))

  Kíváncsi lennék vajon a "hússzakértők" közül ki látott már egyáltalán élő sertést!:))
  ....................................................................................................................

  Magasabb haszonkulcsú termékek...Igaza lehet, de csak abban az esetben, ha ez minőségjavulással jár, mert napjainkban sajnos a legtöbb húsipari cég által gyártott termékek minősége mintha néminemű kívánnivalót hagyna maga után.”
 • 8. unicum58 2013. július 17. 11:10
  „"Kedvenc" kormányunk szépen, fokozatosan leszoktat az evésről bennünket!
  Fogyasztás beszűkülése miatt így megy tönkre minden, de burkolt adóemeléssel kompenzáljuk!”
 • 7. macs 2013. július 17. 11:08
  „Nem az a probléma alap oka, hogy csökken a fogyasztás, hogy az emberek nem tudják fizetni a termékeket?”
 • 6. csmano 2013. július 17. 09:34
  „A Hajdú Bét is azért ment tönkre, mert az állam beavatkozott, megmentett egy feldolgozót, milliárdos támogatással, aki olcsón beterítette a piacot árúval, így a nem támogatott versenytárs tönkre ment.
  Most is érdekes, hogy áprilisba 1,3 milliárd forint támogatást kapott húsüzem, ismét csődbe van, biztos meg kell ismét, és ismét menteni ezt a céget, nem lehetne, olyannak adni fejlesztésre a pénzt, akik ilyen körülmények között is tudnak gazdálkodni?”
 • 5. Qllancs 2013. július 17. 09:34
  „Ez a cikk arról szól..hogy emelik a hús árát / IS / ,?????
  Nincs disznó, nincs takarmány elég, ha van az meg drága.
  EZ kamu hír EMBEREK !!!!

  Mert szíjjgyártó gyerek Keleti országokkal kötött megállapodást ..Kína, Vietnám....hogy viszünk ki disznóhúst ! akkor honnan akar ez a gyerek kivinni..ha itthon sincs????

  Valaki hazudik MÁR MEGINT !!!!!”
 • 4. KamuNeni 2013. július 17. 08:38
  „Nem csoda hogy tonkre mennek. Van aki meg csodalkozik ezek miatt? Hatalmas adok, elore befizetet spekulacios adok (fezesd be elore annyit amit termelni fogsz?) honnan tudjam mennyi lesz a jovedelem?/ Hulye aki kitalalta ezt. Rablas.
  Magas buntetesek, rossz moral az egesz orszagban. A siker tuti titka azok szerint akik ezeket a rossz torvenyeket hozzak!!”
 • 3. lukrecia 2013. július 17. 08:28
  „A kulfoldi diszno, a legolcsobb diszno. Kamion szamra hozzak az orszagba az idegen hust. Nesze neked magyar sertes agazat”
 • 2. furioso 2013. július 17. 07:08
  „Nem baj, majd a bajokat megoldja pártunk és kormányunk, mert duplájára emeli a sertésszámot rövid időn belül. (Emlékeznek? 10 év alatt 1 millió új munkahely...)”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negatívra rontotta a Mol kilátását a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a döntést, hogy a magyar olajcégre a működés több… Tovább olvasom