Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Cséfalvay: a fejlesztések időszaka jön Magyarországon

A cél az, hogy több lábon álló, fenntartható növekedés valósuljon meg az országban - mondta az államtitkár.
A fejlesztések időszaka jön Magyarországon, a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban az uniós források mintegy 10 százalékát, hozzávetőleg 700 milliárd forintot kíván a kormány kutatás-fejlesztésre fordítani - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, egy kamarai rendezvényen.

A Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén Cséfalvay Zoltán kiemelte: az államháztartás konszolidációja befejeződött, a magyar gazdaság növekedni kezdett, biztatóak voltak a GDP háromnegyed éves adatai. A cél az, hogy több lábon álló, fenntartható növekedés valósuljon meg az országban, és az export mellett a beruházások, illetve a belső kereslet egyre növekvő mértékben járuljon hozzá a gazdasági bővüléshez.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett: a következő uniós költségvetési ciklusban a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós és hazai források mintegy 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kívánja költeni a kormányzat. Kifejezetten kutatás-fejlesztési (K+F) kiadásokra pedig mintegy 700 milliárd forintot akar fordítani a kormány - hangsúlyozta.

Az államtitkár jelezte, hogy a K+F-re fordított összegeket tekintve az Európai Unióban a középmezőnyben van Magyarország, a kelet-közép-európai régióban viszont vezető szerepet játszik az ország.

Kiemelte: ha valamely nagy külföldi cég - összhangban a kormány gazdaságpolitikai céljaival - Magyarországra kívánja telepíteni a kutatási-fejlesztési központját, ahhoz segítséget ad a kormányzat.

Cséfalvay Zoltán szólt arról is, hogy Kelet-Közép-Európa térsége egyre inkább Európa "workshopjává", műhelyévé válik, ebben Magyarország is hangsúlyos szerepet játszik, mivel a hazai új beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy az ipar egyre jelentősebben hozzájáruljon a GDP-hez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az új beruházások elindítását nagyban segíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja. Különösen az, hogy a hitelprogram második szakaszában döntő részben beruházásokra, fejlesztésekre lehet majd fordítani a jegybanki forrásokat - emelte ki Cséfalvay Zoltán.

Kérdésre megerősítette, hogy a kormány a jövőben kiemelten támogatni kívánja az innovációt előtérbe helyező, kezdő fiatal vállalkozásokat, az úgynevezett start-up cégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől vásárolható az új Babakötvény

A megújuló kötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora… Tovább olvasom