Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Csökken az építőipar, kevés lakást építenek

Az építőipari termelés volumene szeptemberben 12 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel azelőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A nagyberuházások hiánya és a lakásépítések visszaesése következtében felgyorsult az épületek építésének csökkenése.

A közlemény szerint szeptember végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene mintegy 40 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipar termelői árai 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek.

A közlemény szerint az idén szeptemberben az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva is 12 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 2 százalékkal volt kisebb.

Az év első kilenc hónapjában a termelés 10,6 százalékkal maradt el a 2010 azonos időszakitól - tájékoztatott a KSH.

A termelés szeptemberi, 12 százalékos mérséklődésen belül a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Nagyarányú, 23 százalékos visszaesést figyelt meg a KSH az épületek építésében, ezzel szemben az egyéb építmények építése 1,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. A kismértékű emelkedéshez útépítési és vasút-korszerűsítési munkák is hozzájárultak.

A közlemény szerint a szezonálisan kiigazított indexek alapján szeptemberben az épületek építésének volumene 7,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal magasabb volt az augusztusinál. Az év első kilenc hónapjában az épületek építésének teljesítménye 12,1 százalékkal, az egyéb építményeké 8,9 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

A KSH közölte: szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - mintegy ötödével esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az egyéb építmények ágazat termelése 10,8 százalékkal meghaladta a 2010. szeptemberi alacsony szintet, a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 19,7 százalékkal maradt el a 2010. azonos időszakitól.

A tájékoztatás szerint a 2011 szeptemberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 12 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké 14,4 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 9,8 százalékkal mérséklődött a 2010. szeptemberihez viszonyítva.

A statisztikai adatok szerint az év első kilenc hónapjában az építőipari vállalkozások 22,4 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában. Az építőipari vállalkozások 2011. szeptember végi szerződésállományának volumene a 2010. szeptemberihez képest 39,1 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 41,3 százalékkal, az egyéb építményeké 37,8 százalékkal esett vissza.

Az építőipar termelői árai 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az emelkedés (0,7 százalék) nem jelentős, az egyéb építmények építése ágazatban az árak 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban átlaghoz közeli (1,9 százalékkal) növekedés mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 2,7 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,2 százalékkal voltak magasabbak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs Díj 2011: nehéz helyzetben még nagyobb a rangja

Kiadónk és lapjaink 2004-ben alapított Presztízs díját holnap 19 órakor 8. alkalommal adjuk át a már hagyományos gálaest keretében. Tovább olvasom