Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csongrád a szinglik megyéje - a képzettség ára

Szegeden a 25 év felettieknek közel háromtizede diplomás, az országban a második legiskolázottabb népességű megye Csongrád. Ugyanakkor sehol sem él olyan sok egyszülős család, mint nálunk, ráadásul az egyedülállók aránya is megyénkben a legmagasabb - és a sor végén kullogunk a termékenységet illetően is.
Budapest után a második legiskolázottabb megye Csongrád, népességarányosan a második legtöbb érettségizett, illetve diplomás a megyénkben él – olvasható ki a 2011-es népszámlálás legfrissebb feldolgozású adataiból. Mindez elsősorban a méltán egyetemi városnak nevezett Szegednek köszönhető, a megyeszékhelyen a 25 év felettieknek közel háromtizede diplomás, míg a 18 év feletti korosztály csaknem kétharmada legalább érettségizett. Mindezt Kocsis-Nagy Zsolt főosztályvezetőtől tudjuk meg, akit nemrégiben neveztek ki a hárommegyés KSH régió első emberének.

Az SZTE TIK konferenciaterme - egyetemi város
Az SZTE TIK konferenciaterme - egyetemi város

Minta

Az egyszülős szegedi család mintapéldája a kétdiplomás Dóra, aki klasszikus szingli volt, míg gyermeket nem szült – magának. Mint elmondta, anyagilag, egzisztenciálisan teljesen rendben van, 34 éves koráig várt, majd teherbe esett álmai – elkötelezett, családos – lovagjától. Az apával a kapcsolat korrekt, de inkább hűvös, a négyéves gyermek viszont kicsattan az egészégtől. Szeme fényét a nagyszülők is imádják, már csak egy (pót)apa hiányzik a teljes boldogsághoz.

A KSH ezt így nem vizsgálja, ám közismert vélekedés, hogy az iskolázottabb emberek kevésbé vallásosak, és ez azért valamelyest visszaköszön a népszámlálás adataiból is: Pest megye után nálunk vallották magukat legtöbben ateistának, továbbá Csongrád megyében él a második legnagyobb lélekszámú izraelita és a harmadik legnépesebb ortodox keresztény közösség.

A magasabb iskolázottság, a pozitív szaldójú szellemi potenciál, óhatatlanul hozza a demográfiai „negatívumokat" is. Az elhúzódó tanulmányok kitolják a gyermekvállalást: a legutóbbi népszámlálás adatai szerint Szegeden száz – 15 éves és idősebb – nőre 122 élveszületett gyermek jutott, az e korosztályba tartozó nők 34 százaléka nem szült, s ez érdemben magasabb – rosszabb – mint a megyeszékhelyek nem egészen 30 százalékos aránya. Nem ússzuk meg az iskolázottsággal jellemzően együtt járó élettársi kapcsolatok országosnál magasabb arányát sem, ami a megyei rangsorban a 7. helyet jelenti. Ez még nem kiugró, elsők vagyunk viszont a „csonka" családokban, egyetlen megyében sem él arányosan olyan sok egyszülős család, mint Csongrádban. Ráadásul az egyedülállók összes háztartáson belüli aránya is megyénkben a legmagasabb.

Kocsis-Nagy Zsolt
Kocsis-Nagy Zsolt
Névjegy:

Kocsis-Nagy Zsolt 1969-ben született, nős, két gyermek apja. Szociális, pénzügyi és társadalomtudományi területen szerzett diplomákat, a KSH-nál 1998 óta dolgozik. Szegedre a hivatal régiósításakor, 2005-ben érkezett, mint társadalomstatisztikai osztályvezető. Állt a mezőgazdasági, a módszertani, legutóbb pedig a tájékoztatási osztály élén, 2013 március végétől főosztályvezetői besorolásban a hárommegyés szegedi igazgatóság első embere.
Kocsis-Nagy Zsolttól megtudjuk, a negyedik leginkább elnőiesedett megyében élünk 1000 férfira 1113 nő jut - csak Hevesben, Baranyában és Somogyban magasabb a szebbik nem aránya. Azzal együtt, hogy a nők iskolai végzettsége magasabb – körükben több az egyetemet és főiskolát végzett –, mint a férfiaké, népességen belüli nagyobb arányuk nem feltétlenül jelent magasabb képzettségi szintet.

Még mindig 4: a negyedik legsűrűbben lakott megye is a mienk, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és persze Pest megye előz csak meg bennünket. A négyes számnál maradva: az ország lakosságának 4,2 százaléka – 417,5 ezer ember - élt a népszámlálás idején Csongrád megyében. A lélekszám 1980 óta – változó ütemben de – tartósan fogy, a 2011-es népszámláláskor nagyjából annyian éltek itt, mint az 1920-as években. Miközben az utóbbi két népszámlálás között a megye népessége fogyott, addig Szegedé stagnált. Ez utóbbi szinten maradás annak tükrében különösen pozitív, hogy eközben a megyszékhelyek népessége összességében 3,1 százalékkal csökkent.


Érdekes adat, hogy laksűrűség – nem tévesztendő össze a népsűrűséggel! – tekintetében a második legkedvezőbb helyzetű megye a mienk, hiszen 100 lakott lakásra csupán 238 lakó jutott, s ennél „tágasabban" már csak Békésben élnek. Ezzel együtt meggondolatlanság magunkra a második legkedvezőbb helyzetű megye titulusát használni, de a miértekre itt is csak további, mélyre hatóbb vizsgálatok adnak majd választ.

A gyermekvállalás területi jellemzői

Egy tavaly októberben publikált KSH elemzés szerint 2001-ben Budapest (1,09), Zala (1,17), illetve Veszprém (1,17) megye rendelkezett a legrosszabb termékenységi értékekkel, addig 2010-ben már Csongrád megye (1,08), Budapest (1,10) és Békés megye (1,11) számított a legalacsonyabb termékenységűnek. (Egy nő élete folyamán ennyi gyermeket hozna világra, ha az adott év termékenységi viszonyai tartósak lennének.) Ezzel együtt még 2010-ben is volt az országnak olyan térsége, ahol a teljes termékenységi arányszám meghaladta a népesség reprodukciójához szükséges 2,1-es értéket. Ezek közé négy borsodi kistérség – a Bodrogközi (2,37), az Abaúj-Hegyközi (2,20), az Edelényi (2,11) és az Encsi (2,10) – tartozott. (Itt a magas reprodukciós szint hátterében a lakosság etnikai összetétele áll. E térségekben a magukat romának vallók aránya négyszerese volt az országos átlagnak.)

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. kormoska 2013. június 08. 10:35
  „56.dodoni
  .........és még azt is odaírhattam volna,hogy:Politikai és egyéb vezetőket is felelősebben választanak,többségük nem hagyja magát birka módra terelni.......,ez is a műveltebb emberek sajátja.
  Egyébként a felelősen gondolkodás az,hogyha annyi gyermeket vállal egy család,amennyit jelentős életszínvonal csökkenés nélkül,biztonságosan fel tud nevelni!
  Tudod nem törvényszerű az,hogyha gyermek(gyermekek)születik onnantól a szülők élete a lemondásról szól.Hiszen nekik is csak 1 életük van!”
 • 56. dodoni 2013. június 07. 13:08
  „"... Csongrád megyében és egyben Szeged környékén az emberek tanultabbak,műveltebbek,többet és felelősebben gondolkoznak!"

  A felelős gondolkodás tehát a kevés gyermek, amely oda vezet hogy végül teljesen összeomlik a gazdaság, élhetetlenné válik az ország, hogy kihal egy nép a világból.”
 • 55. mediashreck 2013. június 07. 12:29
  „53.Lukrecia
  Ejnye-ejnye!

  Legalabb Dani telefonszamat odabiggyesztetthetted volna:
  00-43-3356/7910

  :)”
 • 54. queenmargareth1 2013. június 07. 12:05
  „41. aquarius 2013.06.06. 20:56 , hát igen...én is kíváncsi lennék, hogy mit lehet "kaszálni" gyermekét egyedül nevelő anyának:)Nekem is van olyan ismerősöm, hogy a papa, drága lelépett, mikor félidős terhes volt a kismama, tagadta stb...a hölgy belefáradt, nem foglalkozott tovább vele, mert idegileg mindketten rámentek volna és egyedül neveli.Nincs apja.Kész.De semmi különlegeset nem kap.Az édesanya dolgozik már és abból élnek, amit keres.
  Attól, hogy valaki egyedülálló szülő, még szülő. Attól még család.”
 • 53. lukrecia 2013. június 07. 10:49
  „Lakatost keresnek MAG-hegesztő (alumínium) ismeretekkel, nyelvtudással, B kategóriás jogosítvánnyal.
  Jelentkezés telefonon:
  Alu-Pfeiffer GmbH
  Gewerbeweg 1
  7411 Markt Allhau
  :))”
 • 52. roxper 2013. június 07. 10:22
  „49.
  A fiatal pályakezdők 33%-a meló nélkül van, szerintem te sem tudod, hogy tartanák el ők az inaktívakat, hisz az inaktívak tartják el őket...”
 • 51. mediashreck 2013. június 07. 10:14
  „Ilyen a statisztika.
  Tulajdonkeppencsak most volt idöm valoban figyrelmesen elolvasni a cikket, tegnap
  csak atfutottam.
  Nekem a következö jött le:

  Kedves Kocsis-Nagy Zsolt valoban szemügyre vesz minden lehetöseget, de
  1 dologgal nem ertek egyet, a masodikat meg hianyolom!
  Nevezetesen:
  1. (amivel nem ertek egyet)
  -szerintem a kepzettsegnek semmi, de semmi köze nincs a szingliseghez!
  2. (amit hianyolok elemzeseböl)
  -nem emliti meg, hogy maga a tarsadalom "öregszik"(!),
  sokan özvegyen maradnak, ezert emelik fel a nyugdijkorhatart.
  Ök is bele tartoznak, idöseink is ebbe a statisztikaba!

  Hogy mennyi a szinglik arany a 18-35 evesek között, es
  mennyi az egesz lakossag 0-100 evesek között, ket különbözö tema!
  Zsolt egy kalapala vett mindent.
  (szerintem)”
 • 50. szegedivagyok 2013. június 07. 10:06
  „Aki nem képes felnevelni a gyerekét, minek vállalja fel, miért szül? Ne az államtól várja mindenki a segítséget! Felelősen kell dönteni, ha pedig nem megy mert nincs miből, nem képes megbirkózni a feladattal, ne csináljon gyereket.Egy kicsit szánalmas ez a folyton segélyekre alapozó gondolkodásmód.Akinek nem inge, ne vegye magára.”
 • 49. theseus 2013. június 07. 09:14
  „46. kormoska 2013.06.06. 22:20

  Ha szerinted az egykézés felelős gondolkodás, akkor azt is könnyen ki tudod számolni, hogy ha mindenki ezt csinálná, akkor egy generáció alatt felére csökkenne a lakosság, ráadásul egy erősen elöregedett társadalomban, ahol sokkal több a nyugdíjas, mint a gyerek - és az aktív keresők képtelenek eltartani az inaktívakat. Már most is ebből adódik a gazdasági problémák jelentős része.
  Persze ha valaki képtelen eltartani a családját, akkor nem kell feltétlen sok gyereket vállalni, de szerintem az a felelős gondolkodás, ha valaki megteremti az anyagi feltételeit egy olyan életnek, amilyenre igénye van - és a több gyerek szerintem természetes igény.”
 • 48. Bendegúz007 2013. június 07. 06:23
  „Lukrécia,gazdasággal kapcsolatban,ezt olvastad már?
  Még a merci is visszafogta magát,úgy néz ki évekre.
  http://szeged.hir24.hu/itthonvilag/2013/06/03/egyelore-nem-boviti-kecskemeti-gyarat-a-mercedes/”
 • 47. aquarius 2013. június 06. 23:21
  „45. Szó sincs róla. Eszem ágában sincs segélyért menni sehová. Nem élünk rosszul, dolgozom, nincs ezzel semmi gond. Csak komolyan érdekel, hogy a magyar szociális rendszer miként diszkriminálja pozitívan a (valóban) egyedülálló szülőket. Mert én erre hivatalos és legális utat ( a lentebb jelzett családi pótlék különbségen kívül).
  "Apukától" meg nem fogok lóvét kérni...:-D”
 • 46. kormoska 2013. június 06. 22:20
  „Itt minden világos és könnyen megmagyarázható:
  -Csongrád megyében és egyben Szeged környékén az emberek tanultabbak,műveltebbek,többet és felelősebben gondolkoznak!
  Világosabban,helyesebben látják a saját és az országuk helyzetét és lehetséges jövőjét,pont ezekért óvatosabbak.
  Az ország demográfiai megoszlása egyben műveltségi grafikon is lehetne.
  A népesedési gondokat nem párválasztási akciókkal és adókedvezményekkel kellene megoldani.Az előbbi nevetséges az utóbbiakat meg viszonylag kevesen tudják igénybe venni!”
 • 45. Qllancs 2013. június 06. 21:48
  „T 41.
  Minden tisztelet a TIED ! ha volt bátorságod egyedül vállalni a picit ! De gondolom NEM a gólya hozta ???
  Van valahol 1 apuka is, akinek kutyakötelessége besegíteni..ha másként nem : lóvéval !

  Ha több segélyt szeretnél : valld magad romának ! Mindent megkapsz akkor !
  Úgy kell csinálni : 12 éves romalány megszüli, kiskorú kap egy csomó segélyt--amit senki nem ellenőríz. Beadják államiba, 1 hónap múlva meg a mama és kihozza. Így minden duplán jár, emelt családipótlék, amiért kihozzák az állam + fizet nevelésért, ha 3 gyereket..fő állású anya...
  .De beszélj olyannal aki ezt pontosan tudja !!

  Nem kell szégyelned !! menj és érdeklődj !!!”
 • 44. Qllancs 2013. június 06. 21:35
  „40. pista !
  10 év alatt 2 középiskolába tanított. Sajnos nincs fidesz pártag könyve. Meg képzettebb..okosabb mint az új főnök. Miért a legjobbakat küldték el ???

  Nem büfé szakosak voltak !”
 • 43. dodoni 2013. június 06. 21:07
  „34. vári

  A fogyó népesség gazdasági következményeiről elgondolkodtál már valaha? S ez a kérdés mindenkinek szól.

  "A mesterembereknek is egyre kevesebb a munkája."

  Vajon nem épp a fogyás és az elöregedés miatt van neki egyre kevesebb munkája?”
 • 42. Aranea 2013. június 06. 21:06
  „33. roxper:
  Nem badarság, ugyanis csak elenyészően kevés ember keres annyit, hogy ekkora adókedvezményt igénybe vehessen...”
 • 41. aquarius 2013. június 06. 20:56
  „Én egy gyerekét ténylegesen egyedül nevelő nő vagyok, teljesen egyedülálló, egy kereset stb. stb, bárki bármikor jöhet hozzám környezettanulmányra; a gyerekem ugyan még nem beszél, de ha tudna, mondaná, h nincs apukája. Ez tény. Beavatna valaki, hogy hogyan lehet hatalmas nagy segélyeket igénybe venni erre az egyedülálló szülőségre? Mert a 12200 Ft / hó helyett én 13700 Ft összeget kapok (azaz évi 18000 Ft különbség) családi pótlékként. Bölcsiben megkérdeztem, van-e bármilyen kedvezmény (akár már csak a bejutást illetően is, ugye egy szülő van, aki dolgozna, stb, stb). A válasz: nincs. Akkor a lentebb írók milyen kedvezményre, segélyre ilyesmire céloznak, ami konkrétan azért jár, mert a gyereknek nem kettő, hanem egy szülője van? Később oviban, iskolában lesz majd valami? Nagyon szívesen várom a javaslatokat, információkat, köszönöm. (Jelzem, nem fogok az önkormányzathoz járni könyörögni, csak tényleg érdekel, hogy a korábbi kommentelők milyen forrásokra, összegekre céloztak.)”
 • 40. kontrapista 2013. június 06. 20:54
  „6.Qllancs
  Valószínűleg az ismerősöd olyan " 2 diplomával " rendelkezik, amelyekre nincs kereslet a munkaerő piacon, de más is lehet a dologban .”
 • 39. Francois 2013. június 06. 18:01
  „37. roxper 2013.06.06. 17:09 Persze hogy nincs rendjén, kicsit módosítanák....... a te meg a többiek adójából fizet az állam! Nekem egy van, elég azt tisztességesen felnevelni és elindítani az útjára! Gondolom én hülye parasztgyerek......”
 • 38. Agáta 2013. június 06. 17:52
  „Csak azt nem találom a cikkben, hogy a sok diplomásnak van-e állása, és ha igen, a végzettségének megfelelő-e. Sokuknak nem, ezt tudom. Vagy ide van állandóra bejelentve - mint az én gyerekem is - csak éppen nem itt dolgozik, hanem Pesten, és kénytelen drága pénzen lakást bérelni. Szegeden ugyanis csak éhbérért alkalmazták, amit megunt. Azon pedig végképp nem kell csodálkozni, hogy nincs gyerekük. Mire, a 100 ezer forintos albérletre?”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot gyengült szerda estére a forint

az eurót a bankközi deviza-kereskedelemben este fél hétkor 297,72 forinton jegyezték a kedd esti… Tovább olvasom