Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Czerván: minden idők legjobb mezőgazdasági exportteljesítménye a tavalyi

Az agrárgazdaság 2012. évi 8,08 milliárd eurós exportteljesítménye 12,4 százalékkal haladta meg az előző évi 7,19 milliárd eurós szintet.
A magyar mezőgazdaság minden idők legjobb exportteljesítményét produkálta tavaly, a kivitel értéke meghaladta a 8 milliárd eurót (mintegy 2300 milliárd forint) - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Zenith Consulting mezőgazdasági szakmai fórumán.

Az agrárgazdaság 2012. évi 8,08 milliárd eurós exportteljesítménye 12,4 százalékkal haladta meg az előző évi 7,19 milliárd eurós szintet. Tavaly a behozatal 4,47 milliárd euróra nőtt a 2011-es 4,44 milliárd euróról. Ezzel a magyar agrárgazdasági többlet 2012-ben 3,61 milliárd eurót tett ki, szemben a 2011-es 2,75 milliárd euróval.

Czerván György kiemelte: az agrárgazdaság adta az ország kiviteli aktívumának 52,9 százalékát. Az agrárgazdaság kivitele 2004 óta több mint a kétszeresére nőtt az akkori 3 milliárd euróról.

Az államtitkár emlékeztetett: az előzetes adatok alapján a mezőgazdaság kibocsátása (előállított termelési értéke), mintegy a 2229 milliárd forintot tett ki, szemben a 2011-es 2168 milliárd forinttal. A mezőgazdaság termelési értéke 2012-ben 2,8 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. A volumen 9,2 százalékkal csökkent, míg a termelői árak 13,3 százalékkal nőttek.

A támogatásokról elmondta: a magyar gazdálkodók az idén mintegy 60 milliárd forinttal több támogatásra számíthatnak összességében, mint a múlt évben. Ebben az évben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások teljes összege 690,88 milliárd forintot tesz ki, szemben a múlt évi 630,54 milliárd forinttal. Az államtitkár jelezte: a magyar gazdálkodók számára kifizetett múlt évi területalapú támogatás összege mintegy 60 ezer forint volt hektáronként, ez az idén várhatóan 66 ezer forintra emelkedik. A termeléshez kötött támogatások közül megemlítette: a különleges tejtámogatás hasonló mértékű lesz az idén, mint a múlt évben, kilogrammonként valamivel meghaladja majd a 9 forintot.

Czerván György szólt a termeléstől elválasztott támogatási jogcímek közül a kérődző szerkezetátalakítási programról, amelyre 2013-ban mintegy 44,5 millió euró (mintegy 12,6 milliárd forint) költhető, míg a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programra 9 millió euró, azaz mintegy 2,5 milliárd forint jut. Jelezte, hogy az idén elkezdődik a sertésprogram, amelynek elindításához 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre, és a célja a jelenlegi mintegy 2,9-3,0 milliósra becsült sertésállomány növelése.

Az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramhoz hasonlóan Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram elindítását is tervezik. Erre a célra várhatóan mintegy 6 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre. Bővíteni fogják a jogosultak körét - például egyéb mezőgazdasági, erdészeti és halászati termékpályán működő, elismert termelői csoportokkal - az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramban.

Az államtitkár az idei kormányzati tervek között említette a vízgazdálkodási, öntözési és aszálystratégia kialakítását, a földtörvénnyel, az üzemszabályozási és az integrációs törvénnyel kapcsolatos feladatok elvégzését, továbbá az ágazati stratégiák kimunkálását, a sertésstratégia megvalósításának elkezdését, a feketegazdaság további visszaszorítását, valamint az uniós Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó szabályozás előkészítését és a feladatok programozását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VG-konferencia - Raskó György: a magyar mezőgazdaság 2004 óta stagnál

Ezzel a kész- és félkész termékek arányát a termelésben 70 százalékra lehet emelni a jelenlegi 54… Tovább olvasom