Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Daganatos gyerekeknek gyűjtöttünk 1,7 millió forintot

Szeged - A 2012-es Presztízs-gálán a „Reménysugár" a Dél-alföldi Szeged - Hematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítványnak gyűjtöttünk össze 1 millió 722 ezer forintot adománykártyákon, a belépők árából, valamint üvegfestmények aukciós eladásából. Eddig 2 infúziós pumpát vásároltak a beteg gyerekeknek, darabját mintegy félmillió forintért.
– Ha nem lenne az alapítványunk, nem is tudom, hogyan gyógyítanánk a daganatos gyerekeket – mondta dr. Bartyik Katalin, a „Reménysugár" a Dél-alföldi Hematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Éjt nappallá téve dolgozunk, nincs idő arra, hogy pályázatokat adjunk be. Csak az adó egy százalékokból, jótevők, ismerősök, cégek adakozásából tudjuk elviselhetővé tenni a szenvedést, meggyógyítani a betegeket.

A kuratórium elnökét azért kerestük meg az egyetem gyermekklinikája onkológiai osztályán, hogy megkérdezzük, mire fordították a Presztízs-gálán összegyűjtött 1 millió 722 ezer forintot. – Két infúziós pumpát vásároltunk, darabja csaknem félmillió forint volt, a fennmaradó részből pedig még futja egy őrző monitorra – válaszolta. – Tudni kell, hogy egy gyereknél egyszerre több pumpát is használunk: megy a kemoterápia, az infúzió, a gyógyszerek... Az osztályon körülbelül 35 pumpa van, ezeket 48 óránként pihentetni kellene, de ezt nem mindig tudjuk megtenni.

Az infúziós pumpa létfontosságú készülék a beteg gyerekek gyógyítsában – magyarázza  dr. Bartyik Katalin, a Reménysugár alapítvány kuratóriumi elnöke.
Az infúziós pumpa létfontosságú a beteg gyerekek gyógyítsában – magyarázza dr. Bartyik Katalin.
Fotó: Karnok Csaba

Megírtuk: a Presztízs díjak átadása az ünneplésen kívül az adakozásról is szól. Tavaly a mecénások által kiválasztott Reménysugár alapítvány számláján már a december 7-i gála kezdetéig összegyűlt kevéssel több mint 1 millió forint: adománykártyákon, valamint a belépők árából. A díjátadás után Winkler Nóra, az est házigazdája a műsor alatt kivetített üvegfestményeket, a MéhKasAula művészeinek munkáit árverezte el. Az aukcióval, valamint további 2 kép eladásával 1 millió 722 ezer forintra emelkedett az összeg.

Dr. Bartyik Katalin elmondta: az alapítványt 1996-ban szülők hozták létre a Dél-Magyarországon kezelt kis betegek segítésére. Az egyik szülő, Lukács János volt az alapító, aki gyermeke betegsége kapcsán tapasztalta az ezzel járó rettegést, kiszolgáltatottságot, a zsúfoltságot – nyolcan voltak egy szobában –, azt, hogy a hozzátartozónak egy széken kell kuporognia. – Olyan körülményeket szerettünk volna teremteni, hogy az anya vagy az apa végig együtt lehessen gyermekével a kezelések alatt: külön szobában, az egyik ágyon a gyermek, a másikon a szülője fekhessen.

– 2004-ben nyílt lehetőség arra, hogy a gyermekklinikán önálló osztályt alakítsanak ki 14 szobával – folytatta az egyetemi docens –, a beruházás 120 millió forintba került. A szegedi önkormányzat és az egyetem 5-5, a minisztérium 10 millió forintot adott, mi az addigi teljes bevételünket, mintegy 32 milliót. Az összeg fennmaradó része más alapítványok segítségével jött össze. Mivel az osztályt be is kell rendezni, a speciális ágyaktól az ágytálmosóig, a műszerekig, a szekrényekig, sok-sok mindent kellett venni és kell még pótolni a jövőben is. Minden segítséget nagy hálával fogadunk – tette hozzá dr. Bartyik Katalin.

A felajánlásokat az alapítvány K&H Banknál vezetett számlaszámán várják a jövőben is: 10402805-28017662-00000000.

Díjazottak és mecénások 2012-ben
Az év kisvállalkozása az Ezerjó Borkereskedés Kft., Az év középvállalkozása a Váczi-Vill Kft., Az év vállalkozása a HUNOR COOP Zrt., Az év új vállalkozása az Antavo Kft. Az év üzletembere Presztízs díjat Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója kapta. A KÉSZ cégcsoport különdíját a Famíves Kft.-nek ítélték oda. A díjazottakat a mecénások jelölték: a KÉSZ cégcsoport – mint a díj kiemelt mecénása –, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Hungerit Zrt., a Lapcom Kft., a Legrand Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. A Presztízs díj támogatói: a CE Glass cégcsoport, a Szegedi SZEFO Zrt., valamint a Naturtex Kft.

Olvasóink írták

  • 1. uborka 2013. március 01. 10:34
    „Gratulálok ezeknek a cégeknek,hogy a jó ügyet szolgálatba, helyezték. Sajnos évekkel, ezelőtti adományozóknak a nevük ki írása szóba sem jöhetett, pedig altatógépet és más komoly eszközökre adtak adományt. Azoknak a nevük a feledésbe merült. A Peregi testvérek szétválasztása után, altatógépet vettünk, mivel állat altatására szolgált a berendezés.Sajnos mi a cégeinkel rosszkor rossz időben adományoztunk.Nem nyertünk ekkora ingyen reklámot!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszörös túljelentkezés a nemzeti dohányboltok pályázatán

A frekventált városi területekre négy-ötszörös, vagy annál is magasabb a túljelentkezés. Tovább olvasom