Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Dinnyekartell: a termelő vagy a vásárló a fontos?

Törvénysértő megállapodás eredménye a 99 forintos, magasan tartott dinnyeár – írják egyes újságok. Az agrártárca, a kereskedők és a termelők állítják, csak a hazait próbálták védeni. A gazdasági versenyhivatal adatokat gyűjt, és egyelőre hallgat. Várható, hogy lesznek még ilyen helyzetek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára két hete dinnyetermelők, felvásárlók és kereskedők tárgyaltak a szezonról. A tárca utóbb úgy tudósított erről, az áruházláncok vállalták, 99 forintos áron adják a görögdinnye kilóját, ezt a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és a Magyar Dinnyeszövetség elfogadta. Ez a magyar dinnye védelme érdekében történt, hogy a külföldről behozott import ne törje le az árat.

Napokkal később Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke úgy emlékezett, árról nem is beszéltek, csak arról, az üzletek lehetőleg ne menjenek az önköltségi ár, körülbelül 100 forint alá. A CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója, Fodor Attila azt mondta: a minisztérium nem írt elő kötelező árat a dinnyére, csak kérte a kereskedőktől, lehetőleg magyar termelőtől vásároljanak, az ár kialakításakor pedig tanúsítsanak önmérsékletet a szezon elején.

A politika „gyümölcse
A politika „gyümölcse". Most nem a termelők és az áruházláncok kaptak össze rajta. Fotó: Schmidt Andrea


Az első és a másik két nyilatkozat között annyi történt, hogy az index megírta: a 99 forintos paktum kartellgyanús megállapodás, törvénysértő lehet, az eset a Gazdasági Versenyhivatalra tartozik. A GVH vizsgálódik, de állítólag még nem indított versenyjogi eljárást.

Nálunk mindig van olcsóbb

Kartell volt vagy sem, nem létezett sokáig: az üzleteken kívül jó néhány helyen lehetett 99 forintnál olcsóbban görögdinnyét kapni már a hét végén, a hét elején a boltokban is csökkenni kezdett az ár. Míg az élelmiszeriparban az importáru legálisan is olcsóbb tud lenni a hazai önköltségi árnál, a gazdaság más területén sokszor okoz gondot, hogy „az ésszerűen olcsónál mindig van olcsóbb". Az építészszakma presztízsén sokat ront, hogy mindig lehet olyan tervezőt találni, aki megalázóan alacsony árért vállalja a munkát – hangzott el nemrég a Csongrád Megyei Építész Kamara mórahalmi összejövetelén. A Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Kőkuti Attila pedig a minap azt nyilatkozta lapunknak, sok cég úgy tud alacsonyabb árajánlatot adni versenytársainál, hogy nem törvényesen működik, ez azonban ritkán derül ki, mert nem elég hatékony az ellenőrzés. Az elmúlt években többször bebizonyosodott, bizonyos építőipari cégek úgy kaptak meg munkákat, hogy eleve tudták: a kialkudott összegből a ténylegesen dolgozó mesterek bérét már nem fogják tudni kifizetni.

Dinnyeügyben ezúttal nem a termelők és a felvásárlók, vagy a termelők és a nagy áruházláncok kerültek szembe egymással. Most az egyik oldalon a termelők, felvásárlók, kereskedők állnak a kormánnyal együtt, a másikon pedig újságok, amelyek a törvényre és a vásárlók érdekeire hivatkoznak. Azt írják, a kilónként 99 forintos dinnyeár, ha így maradna, több száz milliót, esetleg milliárdot venne ki a vevők zsebéből. A történet politikus szereplőinek korábbi nyilatkozatait, ellentmondásos mondatait idézik, és a fideszes képviselő Simonka anyagi érdekeltségét firtatják a megállapodásban. Nyomásgyakorlásnak minősítik, hogy Budai Gyula államtitkár elment tárgyalni a GVH elnökéhez.

Ez a történet arról szól, hogy a politika tud-e tényleg, közvetlenül segíteni a termelőknek, illetve hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a termelők és a vásárlók érdekei között – véli Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság szentesi tagja. Az ő kezdeményezésére alakult meg nemrég a kertészeti albizottság, amely azzal kezdte munkáját, hogy sorra vette, mi mindenre lenne szükség
a kertészet fejlesztéséhez, hogy minél több embernek biztosíthasson megélhetést az ágazat.

– Az már eredmény, hogy a dinnyében érdekeltek egy asztalhoz ültek és egyet tudtak érteni; más termékek esetében is szükség lenne ilyen egyeztetésekre, annak érdekében, hogy lehessen tervezni a mezőgazdaságban – mondta a képviselő. – Fontos, hogy legyen világos a vásárló számára, mi miért történik. Az szerintem túlzás, hogy milliárdos kár érné őket a 99 forintos ár miatt. Valamennyi biztosan maradna a termelőknél, amelyet újabb földterületek vásárlására, a gazdaságok bővítésére, tehát munkahelyteremtésre, a termelési technológia modernizálására lehetne fordítani. Ezt szerintem sokan megértik.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. istvang58 2012. július 26. 09:22
  „Remélem 98,-Ft ért senki nem vesz dinnyét, sok helyen már 60,-Ft. lassan rájukrohad.
  A gyerekeket sajnálom akiknek nem tudták megvenni a dinnyét a Kedves Vezetők jóvoltából.”
 • 24. Őszödi 2012. július 26. 09:15
  „A képviselői bérek alapján próbálnak egyensúlyt keresni? El kell adni 99 Ft-ért Lőrincnek.”
 • 23. Mogyoró 2012. július 26. 05:13
  „Ez bizony kartell a javából, méghozzá állami segítséggel, nézzük meg a zöldség piaci árakat, sok van azért drága, kevés van még drágább. Pedig azt kéne ellesni, hogyan termelik a környező országokban ahol olcsóbb, és nem azt papolni milyen jó minőségű a magyar termék. Menj ki a piacra és nézd meg milyen mocskot árul a legtöbb termelő, igaz azt viszont 1 osztályú áron. Kiviszi a szemetet, még jó lesz a városinak.”
 • 22. alfoldi 2012. július 25. 18:54
  „A dinnye, a sertés, a paradicsom, a szőlő, stb. = MUNKAHELY!

  A munkanélkülit utána el kell tartani az adófizetésből.

  A cím bugyuta!

  A lánckereskedelmet kellene bemutatni, azaz: kinek mekkora haszna keletkezik.

  Érdekes dolgok derülnének ki.”
 • 21. macs 2012. július 25. 17:52
  „Csak kérdezem, a külföldi dinnyét 69 Ft/kg áron hirdette a CBA. Az a dinnye is magból kelt ki, azt is gondozni kellett, sőt nagy távolságra szállítani is, mennyit kapott érte a külföldi termelő?”
 • 20. DMagóg 2012. július 25. 17:32
  „"... a külföldről behozott import ne törje le az árat."
  Így, még azt sem adják olcsóbban! Ezek a gonosz multik még ebbe is belementek! Lehet, hogy a magyar termelőnek azért az orra alá dörgölik, hogy figyelj, innen sokkal olcsóbban kapom és vállaltam, hogy azt is ugyanannyiért adom! Akkor most, Te mennyiért is adod? No, ennyit az árletörésről, azaz az ár le nem töréséről.”
 • 19. DMagóg 2012. július 25. 17:03
  „A következő -amiben szintén és súlyozottabban megjelenhetnek az oligarcha érdekek-, az a szőlő lesz. Most tesztelik a módszert, ha becumizták, akkor jöhet a sikerpropaganda és a kiterjesztése! Hajrá Magyarország!”
 • 18. DMagóg 2012. július 25. 16:49
  „Önköltségi (kereskedelmi forgalomba kerülési) ár: hazai és import! Miért magasabb a hazai? Azt kellene elérni, hogy ne legyen magasabb!

  Alapos a gyanúm, hogy több érdeket (kivéve a vevőét) szolgáló mutyi az egész. Így könyebben (talán szó nélkül) lenyelik a multik a különadót, amiről az emberek elhitték, hogy nem ők fizetik. Ám, lám-lám mégis csak, méghozzá egy kis állami közreműködéssel. Azt meg nem mondhatjuk, hogy hazudtak, mert azt mondanák, hogy nem igaz. Ez is egy hazugság, ám eggyel több, vagy kevesebb, az már igazán nem számít! Hajrá Magyarország!”
 • 17. Ebgondolat 2012. július 25. 16:12
  „Nyilvánvalónak tűnik, hogy a dinnyések után majd jönnek a sertéstenyésztők, tejtermelők, stb és olyan magas árat erőszakolnak ki, amilyet nem szégyellnek!
  A qrmány az utóbbi két évben annyi törvénysértést követett el, hogy ez már nem oszt, nem szoroz! Az elszámoltató budai most a GVH elnökét fogja elszámoltatni, nehogy azt merje mondani, ez az egész törvénysértő!
  Azért az EU-t is minősíti, hogy még a sokadik súlyos törvénysértés után is megtűri Abszurdisztánt tagjai között!”
 • 16. Ebgondolat 2012. július 25. 16:05
  „A termelő vagy a vásárló fontos-e? Ez nem kérdés! orbánék magasról tesznek a vásárlókra, az új cél a "dinnyeoligarchák" létrehozása és támogatása!”
 • 15. geza 2012. július 25. 15:54
  „# 5 Számlát kaptál? (egy multinál kapsz)
  Az egész mezőgazdaságban nem fizetnek semmilyen adót (tisztelet a kivételnek), nagyon sokan Őstermelők adófizetés nélkül...”
 • 14. cintula 2012. július 25. 14:20
  „az AUCHAN az 1000 HUF netto árat addig szorozgatja míg 2500 HUF kaja lesz belőle.
  nem 50%!!!
  CSAK szezonban vágnak alá a helyi termelőnek!

  a másik, h a ki..tt sok teher miatt rá kell, h tegyen 50-100% ot is, mert beledöglik a kereskedő, ...ha nem.
  csak a lóvé amit a vásárló a zsebében talál...az afrikai....
  de ez nem érdekel senkit....csak az a duma: DRÁGA EZ.... DRÁGA AZ.
  A PÉNZ A KEVÉS! AZ A BIZTOS!”
 • 13. papsajt 2012. július 25. 14:13
  „"Le kell menni a sarokra oszt ott megvenni."
  Kedves Kulik!
  Lementem. Csongrádi sgt 98 elé a sarokra. Ott is 98Ft a csíkos :(”
 • 12. cintula 2012. július 25. 14:11
  „az akciózásnak komoly szabályozása van odébb 1-2000 kilométerrel. nem úgy megy, h júniusban NYÁRI VÁSÁR...!
  a hírekből lehet is tudni, h a karácsonyi leértékelések megkezdődtek az USA-ban ...Londonban...stb.
  (karácsonyi vásár után!)
  véletlen, h Mo-n nincs szabályozva ? nem hinném, h véletlen. itt a "fogyasztó jár jól" az elv.
  természetesen aki figyel az tudja: ezek a hangzatos, látszólag kedvező szlogeneknek a VÉGE a fontos.
  igen! meg lehet nézni az elmúlt évtizedben mennyi szemetet etettek meg az árverseny miatt a FOGYASZTÓVAL.
  hogy mennyire jó ez a? lassan kirajzolódik a legbugyutábbnak is, h ocso pézé csak sz@rt kaphat.
  így sikerült tönkretenni a magyar élelmiszer előállítás javát és a kiskereskedők zömét.
  KÖSZÖNJÜK NEKED MÓDSZERVÁLTÁS!”
 • 11. joy 2012. július 25. 13:56
  „A mai dinnyekörútam eredménye:
  ~130 HuF/kila magnélküli, sárgabélű, 89-99 HuF/kg a csíkos-piros hiper-szuper boltokban, piacon 80-120 a csíkos, 150-220 a magnélküli, vagy sárga bélű görög.
  Közeli zöldségennél 70 a görög...
  ... dinnye, aki hosz a kOrbánynak!

  Engem nem érdekel, csak az ár/érték, a prolitika elmehet a szomorú saroglyába, élén a népfélreV.ezérrel!”
 • 10. papsajt 2012. július 25. 13:50
  „Kedves Jabba!
  "Ha a termelő 40 Ft-ot kap 1 kg-ért, a boltos meg eladja 60-ért, akkor ott is már 50%-os haszonnal adja tovább."
  Ha a termelő 40 Ft-ot kap 1 kg-ért, és a boltos 99Ft ért kínálja,akkor a haszon 60Ft .
  Igen ám,de a termelő megveszi a magot, a locsoló berendezést, napszámosokkal leszedi, és így rákölt 30Ft-ot.
  Tehát az ő haszna 5-10Ft a boltos 60 Ft-jával szemben.

  Akkor ki van védve? A termelő vagy a vásárló a fontos?
  A Viszonteladó és a Boltos! Tehát a multik,akik adókedvezménnyel vannak országunkban, és minimálbérért dolgoztatnak.”
 • 9. grizly5 2012. július 25. 13:30
  „Nem értem miért gondolják azt,hogy többet kap a termelő e dinnyéért ha megszabják az árat? Ha drágább a dinnye kevesebb fogy belőle, és az eset is bizonyítja senki nem fog ezzel jól járni!
  A termelő ma is 35 forintot kap a dinnyéért és kevesebbet fog tudni eladni a magas ár miatt!!
  A vevő drágábban kevesebbet vesz!
  A forgalmazó ugyan nagyobb árréssel de kevesebbet fogy eladni! Talán a legjobban ők jártak!”
 • 8. Együgyű 2012. július 25. 12:00
  „,,Dinnyekartell: a termelő vagy a vásárló a fontos?"
  ,,Az agrártárca, a kereskedők és a termelők állítják, csak a hazait próbálták védeni. A gazdasági versenyhivatal adatokat gyűjt, és egyelőre hallgat. Várható, hogy lesznek még ilyen helyzetek."
  Persze hogy lesznek ilyen helyzetek.
  A hazai = magán tőkések/tőkéscsoportok
  Az áruházláncok csak a nagy mennyiségű árut vásárolnak fel. Az agrártárca a NAGY kereskedők és a termelők, tőkések érdekeit szeretnék védeni. A vásárlókat, kis termelőket és kereskedőket meg le sz....k!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Más véleménye mindenkinek lehet a demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 7. csonakos 2012. július 25. 11:55
  „A nagybanin már negyvenért lehet venni kilóját, az igen jó görögdinnyének ami magyar termék! Akkor százért adja el akinek akarja a multi!”
 • 6. Freimann 2012. július 25. 11:44
  „Azok akik a lánc végén adják el a dinnyét (pl. multik) elvárható, hogy ne adják a saját önköltségi áruk alatt a dinnyét. Ez ugye a kb 100 forint jelenleg. Eddig azt csinálták, hogy buktak a dinnyén, de behozták más terméken a veszteséget. Ezzel szívtak a termelők. A vásárló érdeke is, hogy ne a tré macedón, meg albán dinnyével árasszák el Magyarországot. Az út szélén a termelőnél nyilván nem is 100 forint a dinnye, mert az a lánc legeleje. Közös érdek, hogy maradjon magyar dinnyetermelés, különben ehetjük az import xart.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EBRD: terjednek keletre az euróválság hatásai

Meredeken lassul az idén a közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése. Tovább olvasom