Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Egy hónap alatt másfél milliárddal növelte az adóbevételt az ekáer

Az adóhatóság 7502 szállítmányt ellenőrzött, melyek közül 283 végződött ingófoglalással a szabálytalanságok miatt.

Egy hónap alatt mintegy másfél milliárd forinttal lett gazdagabb a költségvetés csak az adóhatóság által az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer) kapcsán indított közúti ellenőrzések eredményeképpen - írta a Napi Gazdaság.

A lap pénteki számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait ismertetve azt írták: az adóhatóság 7502 szállítmányt ellenőrzött, melyek közül 283 végződött ingófoglalással a szabálytalanságok miatt. Az ingóságok becsült értéke közel egymilliárd forint volt. Emellett több mint félmilliárd forintnyi adótartozást fizettek meg készpénzben az ellenőrzött adózók 1303 esetben.

Március volt az első olyan hónap, amikor a kockázatos termékek szállítását nemcsak bejelenteni kellett a rendszerbe, de már a kockázati biztosítékot is meg kellett fizetni - feltéve, hogy az érintett nem szerepelt a köztartozásmentes adózók listáján.

Az utóbbi adatbázis az év eleje óta 33 ezer adóalannyal bővült, meghaladva a 113,5 ezret. Április 7-ig összesen 2,134 milliárd forintnyi biztosítékot fizettek be az adóhivatal letéti számlájára, továbbá 827,978 millió forintnyi bankgaranciával teljesítették a biztosítékadási kötelezettségüket az érintett adózók.

Az ekáer szabályozása azt is lehetővé teszi a NAV-nak, hogy a biztosíték terhére más adónemben fennálló tartozást is kiegyenlítsen: az első hónap végén 128 adózó 41,063 millió forintnyi adóhátralékát vonták le a biztosítékból.

A szállítmányokkal és az adófizetéssel trükközők az első szankcióalkalmazásra is lehetőséget adó hónapban várható szigorúbb ellenőrzések dacára is próbálták kijátszani a szabályokat, vélhetőleg abban bízva, hogy a nagy számok törvénye alapján nem őket ellenőrzi a hatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett a benzin és a gázolaj ára

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Tovább olvasom