Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Életbe lépett a munka törvénykönyve: új helyzetben új szerződések

Csongrád megye - Július 1-je óta hatályos az új munka törvénykönyve, amelyben egyebek mellett bevezetik a kötetlen munkarendet, az átlagkereset helyett a távolléti díj fogalmát, és másképp fizetik az éjszakai munkát.
Új munkaszerződéseket írnak majd alá az elkövetkezőkben a munkaadók és a munkavállalók, hiszen alaposan átírja az eddigi rendet a néhány napja hatályba lépett új munka törvénykönyve. Ezekben például a munkavégzés helyét már nem írják le, csak a munkavállaló alapbérét és munkakörét rögzítik. Jó lesz alaposan átolvasni, mielőtt aláírjuk, és tájékozódni arról is, mely paragrafusok azok, amelyek csak 2013. január 1-jén lépnek életbe.

Újdonságok: hálapénz, pótszabadság, más-más minimálbér

Az előző kódexben nem szerepelt, az új törvénykönyv viszont „intézményesíti" a hálapénzt azzal, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást nem fogadhat el. A gyermekek után járó pótszabadság igénybevételére pedig mindkét szülő jogosult lesz. Az új munka törvénykönyve bevezeti, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum – a szakmunkás-minimálbér – összegét és hatályát a kormány állapítja meg a jövőben. A kabinet a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbért állapíthat meg.

Védett kor: 5 év, feltételekkel

A védett korra vonatkozó szabályozás a következőképpen változik: miközben a védelmi időszak továbbra is az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 év, a munkáltató a munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát felmondással csak akkor szüntetheti meg, ha az lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetve olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Műszakpótlékok

Mostantól csak a több műszakos munkarendben, illetve a készenléti munkarendben, például a kereskedelemben foglalkoztatottaknak jár a vasárnapi pótlék (ez változatlanul az alapbér fele), míg a munkaszüneti napon rendes munkaidőben történő munkavégzésre kötelezett munkavállaló 10 százalékos bérpótlékot kap.

Tájékoztatás a részletekről

Az új munka törvénykönyvéről, valamint a fogyasztóvédelmi törvény békéltető testületeket érintő változásairól tegnap Horváth Péter ügyvéd, valamint Dékány László, a Csongrád Megyei Békéltető Testület elnöke tartott előadást Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében.

A legjelentősebb változás műszakpótlékügyben a délutáni, illetve éjszakai műszakpótlék átalakulása: már nem feltétele a pótléknak a több műszakos foglalkoztatás. Délutáni pótlék nem lesz, 30 százalékos műszakpótlék az este 18 és reggel 6 óra között végzett munkáért jár. 15 százalékos éjszakai pótlékot pedig az a műszakpótlékra nem jogosult munkavállaló kap, aki szintén este 6 és reggel 6 között dolgozik. Neki ugyanis ez a „természetes" munkarendje. A műszakpótlékot a munkaszerződésben az alapbér részeként lehet rögzíteni.

Átlagkereset, távolléti díj

Új fogalmakkal, illetve azok tartalmával kell megismerkednünk: az átlagkereset intézménye például nem szerepel az új törvénykönyvben, helyette a távolléti díjat vezették be, amelybe azonban nem minden tartozik bele. Így nem veszik figyelembe a cafeteriát és a prémiumot sem, a távolléti díj emiatt a korábbi átlagkereset 85–90 százaléka lesz mindössze. Ez befolyásolja a végkielégítés összegét is, amely ennélfogva értelemszerűen kisebb összegre jön ki – de csak januártól, idén még átlagkeresetet számolnak.

Kártérítés: 4 havi bér bánja

A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló 4 havi távolléti díjának összegét. Eddig legfeljebb másfél havi átlagkereset, kollektív szerződésben maximum 6 havi átlagkereset volt a kártérítés lehetséges mértéke.

Olvasóink írták

 • 12. deszkás 2012. július 05. 09:30
  „A most "meghirdetett védelem már létezett-a fiammal- anno akkor még a bért(!) is adta az állam.Ez a "fizetés meg hol volt hol nem,és mikor felmondott akkor derült ki hogy a szabadságát is kivette amiből egy szó se volt igaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez a cég Szegedi és a Vásárhelyi P. utcában székel.Nem vétem szem előtt tartom még mindig.”
 • 11. deszkás 2012. július 04. 21:10
  „KONTRAPISTA! Ki beszélt itt erről? Mit olvastál néztél? Ez nem a (rém)Hir Tv.”
 • 10. deszkás 2012. július 04. 21:07
  „KLJ -54 ! Egy hetes történet. Név cím van. A kirúgásig (még) nem jutott el de te elhiszed hogy nem lehet rá okot találni?”
 • 9. zehn 2012. július 04. 17:04
  „Csűrhetik-csavarhatják, ez bizony azt jelenti: több munkáért, kevesebb bért. És ha jár a szád, kirúgnak. Hát ennyi.”
 • 8. klj-54 2012. július 04. 15:35
  „Ázsájev: Távol Moszkvától
  Aki nem ismeri az olvassa el, talán megérti az analógiát az ottani és az itteni helyzet között.

  @deszkás :
  Néha nem árt frissíteni a tudásunkat, most ezt te is megteheted első éjszaka ügyilegesen!
  http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=11242”
 • 7. catroot 2012. július 04. 13:59
  „5. kontrapista 2012.07.04. 13:2

  Ja, meg aki szeretne több fizetést kapni, keressen többet.

  Kicsit sem vagy demagóg.”
 • 6. deszkás 2012. július 04. 13:29
  „TÁDÉ! Igen,aztán kirúghatnak.”
 • 5. kontrapista 2012. július 04. 13:20
  „2.deszkás
  Akiknek nem tetszenek az új előírások, mondjanak fel és alapítsanak céget ´”
 • 4. Antal50 2012. július 04. 13:20
  „A négyhavi munkabér elvonást a minisztereken kellene előszőr tesztelni pár évig,és ha bevált "szavazzukmeg".”
 • 3. tádé1986 2012. július 04. 12:11
  „Szégyenletes dolog....és ez megy ebben a csodálatos országban, a munkavállalónak semmi joga nem lesz már?
  És engem,aki most kisbabával (3 hónapos) van itthon, vajon kirúgnak-e a gyed alatt?? Vajon visszavesznek-e?
  Komolyan, ez a kormány egy nagy rakás sz@r!!!!!!!”
 • 2. deszkás 2012. július 04. 10:27
  „És az isten se tudja megmondani ha munkahely baleset történik azért ki a felelős és egyáltalán dolgozott e? A védőruhát védőitalt kinek kell biztosítani kinek az utasításai az elsődlegesek. A bért kinek kell fizetni és mikor? NEM véletlen az alkot-o-mánybó elsőként törölték? lOrbán úr és csapata jól megfogalmazta-tulajdonkép SENKI. Leírtam már még egyszer megteszem: csak az első éjszaka joga hiányzik ebből az összehevenyészett dzsumbulyból.”
 • 1. Ronald01 2012. július 04. 08:36
  „itt már az van hogy aki dolgozik az nem ér el semmit az életbe, aki lop csal hazudik annak a feje se fáj lényeg h a csóró munkásokkal kibasszanak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordmennyiségű áramot fogyasztunk a hőség miatt

Az előző hétvégén egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték. Tovább olvasom