Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Elévülhet-e az adótartozás?

Csongrád megye – Az adókötelezettségek megfizetésének kikényszerítésével kapcsolatban az állami adóhatóság jogköre korlátozott. Például bizonyos, törvényben meghatározott idő eltelte után az adótartozás megfizetését már nem lehet követelni. A végrehajtási jog elévülése esetén pedig megszűnik a tartozás.
Az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség évének utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el – áll a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága közleményében. Például a 2008-ban bevallott, de be nem fizetett jövedelemadót 2013. december 31. után már nem lehet követelni az adózótól. Ha ez idő alatt az adóhatóság inkasszóval, jövedelem-letiltással kísérletet tesz a behajtásra, akkor 6 hónappal meghosszabbodik az elévülés ideje. Ezen kívül még számos olyan történés következhet be, amely tovább hosszabbítja az elévülési időt: minden olyan eljárás, amelynek a befejezéséig nem lehet kényszert alkalmazni a tartozás behajtására. Az a tartozás pedig, amelynek fedezetéül az adózó ingatlanára jelzálogjogot jegyeztetnek be, elméletileg sosem évül el.

Az elévülés a törvény erejénél fogva áll be, így arról sem határozatot, sem végzést nem hoz az adóhatóság. Az adózó a felülvizsgálatról és annak eredményéről, a tartozás törléséről az adófolyószámlája adataiból értesülhet. Mindemellett az adózó bármikor hivatkozhat arra, hogy tartozása elévült. Az adó-, járulék- és illetékkötelezettségek mellett az adók módjára behajtandó köztartozások végrehajtása is az adóhatóság feladata. Ezeket a kötelezettségeket azonban nem találják meg az adózók az adófolyószámlán, csak az adóhatóság belső rendszereiben tartják nyilván. Néhány kivételtől eltekintve az adók módjára behajtandó köztartozások elévülésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az adótartozás elévülésére.

Olvasóink írták

  • 2. mag 2013. március 22. 07:38
    „AZT A POSTÁS PRINCZ GÁBOR NBM TUGYA VALAKI HOVA LETT A MACIVAL EGYÜTT SZERINTEM AZ BENT VAN A BÖRTÖNBE”
  • 1. Egyolvasó 2013. március 21. 16:19
    „A kisemberek adótartozása soha nem évül el, így vagy úgy de behajtásra kerül. A nagyokkal éppen ezért nem tudnak érdemben foglalkozni, így az elévül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: januárban 223 800 forint volt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Tovább olvasom