Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Elfogadottabb, mégis kevesebb a hálapénz

A páciensek egyharmadával kevesebbet fordítottak hálapénzre az elmúlt 12 hónapban, mint négy évvel ezelőtt, ugyanakkor a paraszolvencia intézményét kevesebben utasítják el, mint 2010-ben egy felmérés szerint.
Az egészségügyi rendszert igénybe vevő aktív korú, hálapénzt fizető magyar lakosok egy főre vetítve átlagosan havi 16 100 forintot, összesen 21 milliárd forintot fizettek ki hálapénzként az elmúlt 12 hónapban. A teljes felnőtt lakosság hálapénz-kiadása az elmúlt egy évben mintegy 34 milliárd forintra tehető - derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet az AXA Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató végzett el a teljes lakosság és az egészségpénztári tagok körében.

A felmérést ismertető, az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a válaszadók többsége úgy véli, ha az orvosok számla ellenében nyújtanának többletszolgáltatást, amit a betegek biztosítója térítene, vagy egészségpénztári számlájukról fizetnének, ez kiváltaná a hálapénz intézményét.

A vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt négy év alatt a hálapénz szerepe az egészségügyi ellátórendszerben erősödött, elutasítottsága pedig gyengült a lakosság körében. A 2010-ben elvégzett hasonló vizsgálathoz képest 27-ről 21 százalékra esett azok aránya, akik erkölcsileg elítélendőnek tartják a hálapénz elfogadását. Erősödött ugyanakkor az a vélekedés, miszerint hálapénzzel gyorsabban, és jobb ellátáshoz lehet jutni. Ezzel párhuzamosan az emberek fizetőképessége gyengült, így a kifizetett hálapénz összege reálértéken csökkent.

Olvasóink írták

 • 17. Zotya100 2013. november 07. 19:10
  „szöszi: elképedtem azon, amit írtál! Ezt a csajt azonnal ki kéne, hogy rúgják!!
  A II. kórházban nekem is volt negatív tapasztalatom, igaz, nem azon az osztályon. Pl. az általam megvett, kifizetett (nem olcsó) infúzióból egy ott dolgozó óvatosan (de mégis láttam!) eltett jópár ampullát a fiókjukba. Nekem volt felírva, mégis más kapta meg később. Értem én, hogy kevés a pénz a gyógyszerekre, na de így kell pótolni?!
  Szerencsére van nagyon jó tapasztalatom is (megint másik osztályon) egy tündéri dokival! Hozzá visszajárok, nagyon bízom benne!”
 • 16. zsozso64 2013. november 07. 11:59
  „Meggyőződésem, hogy egy rendszer hibájáért nem a benne vergődők a hibások! Legfeljebb azért lehetnek felelősek, ha másodszorra is bedőlnek, és rossz helyre teszik az X-et! Mindig bedőlünk annak a dumának, hogy az egészségügyben az orvosok, és a betegek ellenérdekeltek, így soha nem lehet érdeksérelem nélkül valami működőt csinálni!! Az elmúlt három és fél év nemzetdúlása alatt, minden a rendszerben szereplő csoport megkapta a maga érdeksérelmét! Voltak olyanok akik ezt nem is viselték el, és külföldre menekültek! Mindenki megkapta a maga pofonját ettől a pökhendi maffiától, mégsem sikerült működőképessé tenniük semmit! Még csak egy halvány reménysugár sem dereng, hogy valaha "ezek" jobbá tehetnek bármit is önszántukból! Azon csámcsogunk, hogy etikus-e elfogadni a hálapénzt, akkor amikor már szinte senki nem is tud adni!!!??? Hogy etikus-e elfogadni, ha a megélhetéshez nélkülözhetetlen!!!??? Hogy törvényes-e törvényt módosítani, ha ez kell a következmény mentes "szabadrablásos kapitalizmusunkhoz" !!!??? Szerencsétlen nélkülözésben küszködők azon veszekednek, melyikük "liblingje" felelősebb mindannyiunk nyomoráért!!!??? Hát tényleg össze vagyok zárva kilencmillió balgával, aki nem hajlandó felismerni saját érdekeit, csak azért mert attól fél nem neki lesz igaza??? Hát N O R M Á L I S ?????”
 • 15. pEtya 2013. november 07. 10:56
  „Lvagytok :)”
 • 14. grafika88 2013. november 07. 08:38
  „Na ki megy a legtöbbet az orvoshoz??? a nyugdíjjas. Ki fizet nekik hálapénzt..a nyugdíjjas. Na ezért kell emelni 5,6 % idén, vövöre meg 2,6 % ot --legyen miből hálálkodni !
  az orbán kurmány 3000 milliárd ft kivont az eü.ből ! Majd a chipszadó se jött be. Az orvosok kaptak egy kis emelést ..pár tízezret..de a nővérek csak morzsát. 1--2 000.- / hó.
  Vajon miért ment ki 10 orvosból 6 ..külföldre ??”
 • 13. mivan? 2013. november 07. 08:35
  „Queenmargaret: Én nem akarlak bántani, nem azért írom, de néha tényleg elég "gáz" ahogy hozzászólsz a dolgokhoz..”
 • 12. Atlasz 2013. november 07. 06:25
  „Rendezzünk népszavazást "Az egészség nem üzlet!" igaz magyar jeligével!
  Akartok napi 300 forintot fizetni, ha nem otthon hanem a kórházban esztek?
  Akartok 300 forintot fizetni a vizitelésért (nem egy receptért!) ? Majdnem annyi, mint a villamosjegy!
  Magyarország jobban teljesít! Mióta az igazmondó örökös számadó juhász legeltet.
  Csak kevés a zsemlye, mert sokan zabálunk... Az öntemetés ellenben kedvezményes.”
 • 11. C6H12O6 2013. november 07. 05:59
  „A cím alapján azt hittem, hogy az adóbevallásokból rakták össze a statisztikát...”
 • 10. szöszi 2013. november 06. 22:55
  „Ja, és azt még hozzátenném, hogy se neked, de sem az ottani orvosoknak nem adtunk egy fillért se. És nem azért mert nem akartunk, hanem mert egyszerűen nem érdemlitek meg! Neked meg te kis fekete varjú ápoló, nemhogy hálapénzt, még egy csomag kávét se adnék. Max. egy teli zsák kakis pelenkát, azt is a fejedhez vágnám!”
 • 9. szöszi 2013. november 06. 22:52
  „7. M.Aurelius 2013.11.06. 20:51
  Totál igazad van, sajnos tapasztaltuk az elmúlt két hónapban... Szó szerint ahogy mondod.... Csak nem találkoztál véletlen a II. kórházban azzal a rövid hajú fiatals ápolónővel? Ő ugyanis a látogatók füle hallatára vitázott kint a kolleganőjével, és nagyon mondta ám a magáét, sztem még a portás is hallotta, de nekünk semmiképp sem kellett hallgatóznunk, hogy halljuk az undorító megjegyzéseit. Szapulta a másik műszakos kolleganőjét és nem halkan, és azt mondta szó szerint idézem: " Engem nem érdekel, ha a hozzátartozó nem eteti meg a beteget, ott marad a kaja, és biztos nem fogom megetetni." Erre kérdezi a másik nővér, hogy mit csinálsz akkor, ha nincs hozzátartozó a betegnél? Válasz: nem érdekel, éhen döglik.
  Nem álltam meg szó nélkül ezek után, mikor bejött és megkértem még ennek ellenére, hogy a hozzátartozónk kezét nézze meg,mert kétszer akkorára van dagadva, rossz helyre megy az infúzió. Egy hajléktalanhoz különbül nyúlnak, mint ahogy az a ripacs nővér megfogta a hozzátartozónk kezét. "ja, ha a néni nem kommandózna éjszaka, akkor talán lenne hová rendesen bekötni az infúziót.Nem érdekel, akkor nem kap infúziót és kész..." Hát azt hittem lehidalok ott rögtön! Hangsúlyoznám, hogy egy súlyos szívbetegről van szó, aki szívproblémája miatt nem jutott elég oxigénhez, ezért zavart volt sokszor, ezért "kommandózott" szegény, ahogy az a majom nővér fogalmazott! Na ezt nem álltam meg szó nélkül, és megköszöntem gúnyosan az ocsmány hozzáállását. Közölte hogy nekik köszönhetjünk hogy még este 6 órakor bent lehetünk, ugyanis 4 óráig van látogatás... Mondtam tényleg? És ha mi nem lennénk itt, akkor maga miatt a betegek éhedöglenének..... És még neki állt feljebb..... Remélem magadra ismersz, te szerencsétlen, ha olvasod a cikket és a hozzászólásokat, remélem magadra ismersz! A II. kórházban dolgozol a Fertőzőn, és rövid fülig érő fekete hajad van, és okádék stílusod, törpe vagy és pattogsz mint a nikkel bolha! Már bánom hogy nem tettem panaszt a felettesednél! De tudod mit? Remélem a Te anyád is egyszer majd ilyen bánásmódban részesül és remélem végigfogod nézni! És remélem egyszer kikapsz egy olyan hozzátartozód, aki nem tűrtőzteti magát, és képen vág! Pár ezren állnak sorba a Te munkádért, nem kötelező egészégügyben dolgozni annak, akinek ez derogál és az égvilágon semmi empátia nem szorult belé!

  Ez a magyar egészségügy kéremszépen 2013-ban.”
 • 8. azbest 2013. november 06. 22:38
  „Biztos azért mert defláció van, mi vagyunk az új svájc.”
 • 7. M.Aurelius 2013. november 06. 20:51
  „Kórházi ápolószemélyzet munkája robbant le, de nagyon, pénz nélkül nem nyúlnak a beteghez. Lehet helyettük etetni, fürdetni...ez szégyen és gyalázat.”
 • 6. DONF 2013. november 06. 20:02
  „Szép dolog ez a "hálapénz", csak az a baj, hogy az ÉLET más területén ha bármely foglalkozás végzője "kap hasonló juttatást", akkor egyből korrupciót kiáltanak és jön a meghurcolásos tortúra! Hogy is van ez az "álszent színjáték" az "ingyenes egészségügyben"???”
 • 5. eternette 2013. november 06. 19:34
  „Még annak sem adsz, aki évek óta kezel. Hát még az ügyeletben, ismeretlen orvosnak, pont te....”
 • 4. queenmargareth1 2013. november 06. 19:32
  „pontosítok, mint mindig, mert figyelni nem tudsz még mindig.NEM VAGYOK ROKKANT ezt kb 300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000x írtam le! Nézz utána ki a rokkant! Csökkentett munkaképességű vagyok, aki dolgozik:)de annyira elsiklasz minden mellett, csak hogy bunkó lehess. Oké te írtad, ez a stílusod, stílus az ember. Ezt én esetedben idéző jelbe tenném, de akkor állatokra asszociálnál és én az állatokat nem bántanám soha!”
 • 3. queenmargareth1 2013. november 06. 19:27
  „2.barom.”
 • 2. eternette 2013. november 06. 19:08
  „A 28 ezres rokkantságidból nem hiszem, hogy egyetlen fillért is adtál...Na meg a megszólalásaid is olyanok, hogy inkább te kérsz az orvosoktól, mint hogy te adnál nekik...”
 • 1. queenmargareth1 2013. november 06. 17:37
  „:) ügyeletben adtam, jól összetekerve, mert nehogy a fejemhez vágja, hogy a reggelije is többe kerül.És minden zokszó nélkül elrakta.Semmi lelkiismeret, vagy nem kellene:)számolás nélkül felsőzseb.de, megköszönte!én viszont nem kaptam elszámoló papírt az állapotomról, nem is szerepelek szerintem a rendszerükben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágult a gázolaj

Bruttó 2 forinttal emelte szerdán a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol, a benziné nem… Tovább olvasom