Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Erősödőben a forint

Erősödik a forint, az eurót hétfőn délelőtt 267,90 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 268,39 forintos jegyzéssel szemben.
A dollár 178,79 forint 1,4983 dolláros euró árfolyam mellett a pénteki 180,52 forint és 1,4867 euró/dollár után.

A svájci frankot 177,28 forinton jegyezték hétfőn délelőtt a pénteki 177,32 forint után, 100 japán jent pedig 201,02 forinton 203,09 forint után.

A rekord árakat döntögető arany és az ezzel párhuzamosan gyengülő dollárnak köszönhetően az euró az ázsiai kereskedés során 1,4950 feletti szintre erősödött hétfőn vissza a pénteken elért 1,4800 közeli dollár árfolyamról.

A dollár gyengülését részben az aranyár emelkedésének tulajdonítja a piac, részben pedig a Fed részéről érkezett újabb jelzésnek az alacsony kamat huzamosabb ideig történő fenntartásáról.

Az arany az ázsiai kereskedés során 1.165 dollárnál állított be rekordot, majd az európai kereskedés során tovább drágult és 1.167,50 dollár felett is járt.

Az európai kereskedési szakaszban a legfontosabb tájékozódási pont a német termelőipari és szolgáltatási beszerzési menedzser indexek, valamint az eurózóna termelői és beszerzési menedzser indexek közzététele, majd a délután folyamán az amerikai használt lakás értékesítési számok nyilvánosságra hozatala lesz.

Az európai indexek pozitív nyitása, a nyersanyag és az olajárak emelkedése a befektetői bizalom javulására, a feltörekvő devizák árfolyamának emelkedésére enged következtetni hétfőn.

A forint számára lényeges lehet a jegybanki kamatvágás mértéke, amennyiben az eltér az 50 bázispontos piaci várakozástól. Ha a jegybank nem szolgál meglepetéssel, a forint a térségbeli devizákkal együtt mozogva követi a nemzetközi piaci hangulat, a kockázatvállalás mértékének alakulását, vagyis az euró/dollár árfolyamának alakulását.

A magyar gazdaság állapotával és kilátásaival szemben táplált pozitív befektetői hangulat, a forint stabilitása, valamint a jegybank jövő évi 3 százalékos inflációs céljának valószínű alulteljesítése akár több kamatvágást is indokolttá tehet az elkövetkező hónapokban. A piaci várakozásoknak megfelelő 50 bázispontos kamatcsökkentés enyhe erősödést is lehetővé tesz a forintnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengültek a részvények az elmúlt héten

Gyengültek a részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a… Tovább olvasom