Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Feje tetejéről a talpára állítják a szakképzést

Szeged - Alapvető változások előtt áll a magyar szakképzési rendszer. A kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közötti megállapodás értelmében, a német duális rendszer mintájára a képzési idő három évre csökken (rögtön a 8. oszály után kezdődik), a gyakorlati órák száma viszont a jelenlegi duplájára emelkedik, s a tanulás legfőbb színhelye maga az üzem lesz. Két éven belül 125 gyakorlatigényes szakma felügyeletét és koordinációját látja el a kamara. A várható változásokról Szilágyi Jánost, az MKIK képzési igazgatóját kérdeztük.
– Igazgató úr, elég alaposan fel akarják forgatni a szakképzés eddigi rendszerét. Tényleg ekkora a baj?
– A legnagyobb probléma, hogy a szakmunkásképzésből elveszett a lényeg, a szakmatanulásra történő gyakorlati felkészítés. Ezért a magyar szakképzést a feje tetejéről a talpára kell állítani. Az elmúlt 20 évben egy túlzottan elméletorientált, akadémikusi jellegű szakképzés alakult ki Magyarországon. A leginkább lepusztult állapotba a szakmunkásképzés rendszere jutott, nem sikerült elérni a szakképzés vonzerejének növelését és a munka világába történő átmenet megkönnyítését sem a tanulók számára. Az elmúlt 20 évben a szakmát tanuló fiatalok száma közel felére csökkent, jelenleg a középfokú oktatásban lévő tanulók 23 százaléka jár szakiskolába, holott Németországban, Svájcban a duális képzésben tanulók aránya 66 százalék körül mozog. A közgondolkodásban helyre kell állítani az értékteremtő fizikai munka presztízsét.

– Nem tudnám megmondani, mióta rágják a gumicsontot a „szakértők", hogy milyen legyen az elméleti és a gyakorlati órák aránya. Jól látom, hogy most egy csapásra elvágnák ezt a gordiuszi csomót?
– Remélem, igen. A kamara egyébként legalább tíz éve mondja a magáét a szakképzés átalakítását illetően, beleértve a duális szakképzésre való áttérést is, nem nagyon találtunk meghallgatásra. Most viszont maga a kormányfő írta alá a keretmegállapodást a kamarával, s hamarosan törvényben köszönnek vissza a javaslataink. De visszatérve a kérdéséhez, a vállalkozásoknál folyó gyakorlati képzés az elmúlt évek során brutális mértékben háttérbe szorult, a gyakorlati órák száma felére csökkent. Ezért a munkával egybekötött gyakorlati képzés átlagos óraszámát most 1000 óráról legalább 1800 órára javasoljuk felemelni.

– Igazgató úr, ha már itt tartunk, kérem, beszéljünk egy kicsit a német duális szakképzésről, ugyanis úgy látom, jóval többen hivatkoznak rá, mint ahányan valóban ismerik is a lényegét.
– A duális rendszerben a gyakorlati képzést valóságos munkahelyeken, üzemekben végzik, míg a szakiskolában kiegészítő szakmai elméleti és általános képzés folyik, párhuzamosan. De fordított óraszámban, mint nálunk! A németek tudják, csak konkrét munkafeladatok során képes a tanuló megfelelő jártasságot szerezni a szakmájában, csak itt, valóságos munkafeltételek mellett képes megtanulni az életszerű helyzeteket. A duális rendszer nemcsak a szakmai felkészültséget, hanem az önállóságot és a felelősségtudatot is fejleszti, amelyek a fejlett ipari társadalmakban nélkülözhetetlenek. Az elemeiben a duális képzésre jellemző tanulószerződéses rendszer évekkel ezelőtti bevezetése, sikere és terjedése jelzi, a kamara „lelki szemei" előtt korábban is ezek a célok lebegtek. Jelenleg 48 ezer tanulószerződés van a kamara gondozásában, amelyek révén ennyi fiatalt sikerült már tanulmányai alatt beemelni a munka világába.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében harmadszor rendeztek Szakma Sztár Fesztivál, a Hungexpo területén.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében harmadszor rendeztek Szakma Sztár Fesztivál, a Hungexpo területén.

– Ön szerint a tervezett változások milyen hatással lesznek a foglalkoztatásra?
– A szakképzés egyben foglalkoztatáspolitikai kérdés is, hiszen a jó szakképzési rendszer a foglalkoztatás növelésének és a munkanélküliség kezelésének is egyik eszköze. Meg kell változnia annak a torz foglalkoztatási szerkezetnek is Magyarországon, amelyben mindössze félmillió ember vesz részt közvetlen termelőmunkában. Aligha kell nyomósabb érv a szakképzés expanziójához, mint hogy a foglalkoztatottság szintje a szakképzetlenek körében 20 százalék körül mozog, a szakképzetteknél 63 százalék. Az Európában egyedülállóan alacsony foglalkoztatottság növelésének egyik kitörési pontja a szakképzettek számának növelése lehet. Ezért fontos stratégiai kérdés a 8 osztályos iskolai végzettségre épülő modern, 3 éves szakmunkásképzés beindítása a gyakorlatigényes szakmákban a következő tanévtől. Ezzel 17 éves korra teljesíthető a tankötelezettség, illetve a jelenleginél 2 évvel hamarabb jutnak kenyérkeresethez az ifjú szakmunkások, ezzel csökkenhet a szakképzésből lemorzsolódók 30–35 százalékos aránya.

– A sikeres váltáshoz – gondolom – a gazdasági szereplők körében is szemléletváltásra van szükség, hiszen nem elég ölbe tett kézzel várni és követelni a jól képzett munkaerőt, maguknak is szerepet kell vállalniuk képzésükben.
– Ez pontosan így van. A fenti célokhoz nélkülözhetetlen a gazdálkodók szélesebb körű bevonása a tanulók gyakorlati képzésébe, hiszen munkára szocializálni csak munkával lehet. Idehaza a vállalkozások mindössze 1,5–2 százaléka foglalkozik tanulók gyakorlati képzésével, Németországban, Ausztriában 20–25 százaléka. A hazai arány változásához persze növelni kell a cégek érdekeltségét is a képzésben.

– Jelenleg 26 szakma képzését gondozza a kamara, aminek száma – éppen a kormánnyal kötött megállapodás értelmében – többszörösére emelkedik a következő években. Mekkora falatról van szó?

– A szakképzési feladatok átadása óriási felelősséget ró a kamarára, a gazdaság szereplőire és a szakképzés partnereire. A megállapodás 125 gyakorlatigényes szakma (amely felöleli a szakmunkástanulók közel háromnegyedét) teljes tartalomszabályozásának gondozását kívánja – az állami irányítás fenntartása mellett – a kamara hatáskörébe átadni. Célunk, hogy középtávon a magyar szakképzés felzárkózzon az élen járó szakképzési gyakorlattal rendelkező országok élmezőnyébe.

Olvasóink írták

 • 5. jay_és_néma_bob 2010. december 11. 17:40
  „jó iskola=jó munkás=jó ipar=(mindenki kedvence) gyárak”
 • 4. fili-busz 2010. december 11. 12:24
  „"ennyi fiatalt sikerült már tanulmányai alatt beemelni a munka világába...."
  El is vannak ragadtatva tőle,ahogy látom.
  :-)

  Arnika 2010.12.10. 07:48

  Egy kicsit több optimizmust.
  Menni fog csak akarni kell.

  Egyébként a Mercedes, pontsoan a jó szakképzés(egyik fő ok volt) miatt Magyarországra.
  És mint látszik, kölcsönösen "beindul" az "üzlet".”
 • 3. dublini 2010. december 10. 12:25
  „Nem is olyan nagyon rég (na jó de... ) én még egy hetet jártam a "hatkiló-egyetemre" egy hetet pedig gyakorlatra... Szerintem.....”
 • 2. ALBERT 2010. december 10. 11:39
  „Nem kell hozzá egyetem, hogy végre rájöjjenek, hogy a KÁDÁRI korszakban ez oktatás jobban működött, hogy gyakorlat teszi a mestert,/Exercitatio artem parat/.”
 • 1. Arnika 2010. december 10. 07:48
  „Ezzel 17 éves korra teljesíthető a tankötelezettség, illetve a jelenleginél 2 évvel hamarabb jutnak kenyérkeresethez az ifjú szakmunkások...
  Vagy lesznek munkanélküliek.
  Csak ez fog növekedni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A politikát tartják a magyarok a legkorruptabbnak

A magyarok háromnegyede szerint nőtt a korrupció, és ők maguk is több kenőpénzt fizettek - derül ki… Tovább olvasom