Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Gazdaságról az autószalonban!

Neves szakemberek aktuális gazdasági témákról tartottak előadásokat azon a vállalkozói fórumon, amelyet a portfolio.hu, a BMW, a PWC (PricewaterhouseCoopers) és az OTP szervezett a héten Szegeden a C-Mobil Kft. autószalonjában.
A meghívott résztvevők, az üzleti szféra helyi képviselői tájékozódhattak egyebek mellett arról, hogy mi lesz a magyar gazdasággal és a forinttal, kinek és mire hajlandók a bankok hitelt adni, mennyire lehet egyéb finanszírozási lehetőségekben, például uniós forrásokban gondolkodni, a gyorsan változó adókörnyezetben mit tehetnek a vállalatok, vállalkozások?

Az ország gazdasági vérkeringésében fontos szerepet játszanak a nagyvárosok, ezért a Portfolio.hu a BMW-vel közösen egy road show keretében végiglátogatja Magyarország vidéki gazdasági centrumait. Kecskemét, Szombathely, Győr és Debrecen után érkeztek a Dél-Alföld régióközpontjába, Szegedre.

napiren előtt a C-Mobilnál
Napirend előtt a C-Mobilnál

Az első előadó Weinhardt Attila volt, aki 8 éve dolgozik makrogazdasági elemzőként a Portfolio.hu-nál, s munkája során elsősorban a magyar deviza- és állampapír-piaci, illetve a magyar és globális gazdasági folyamatok elemzésével, értékelésével foglalkozik. Munkája eredményeként elnyerte a fiataloknak szóló legrangosabb hazai szakmai elismerést, a Junior Príma Díjat.

Makrogazdasági áttekintésében elmondta, hogy a kockázatos eszközök piacán most „szárnyalás van", lehetnek kisebb-nagyobb korrekciók, de a trend marad. Ötéves csúcson vannak a nagy tőzsdeindexek, az euró erősödik a dollárral szemben. Európában a német gazdaság kezd beindulni, a francia meg lefulladni – szerinte az év egyik nagy kockázati tényezője az utóbbi ország. És persze ott vannak még a görögök és a spanyolok, jóval 20 százalék feletti munkanélküliséggel. Az eurózónában a szakember idén nem számít növekedésre, szerinte Németországba is csupán 0,4 százalék körül lehet majd a 2013-as GDP-bővülés.

A házigazda és az előadók
A házigazda és az előadók
Magyarországról szólva Weinhardt Attila elmondta, hogy veszik és viszik a forintalapú államkötvényeket, de jól fogynak a dollárban jegyzettek is. A gazdasági környezet is segítette az országot abban, hogy IMF-hitel nélkül is folyamatos az államháztartás finanszírozása. Eddig a jó hírek, a kevésbé vidám tény, hogy háromnegyed éve nem csökken az államadósság Magyarországon. Nem növekszünk, sőt, nagyon úgy néz ki, hogy a régió legrosszabb negyedik negyedéves adata után 2,6 százalékos GDP-csökkenéssel zárjuk a 2012-es esztendőt. Közel két éve nincs gazdasági növekedés Magyarországon, s ilyenre nem volt még példa a rendszerváltás óta. Mint ahogy a rendszerváltozás utáni legnagyobb költségvetési kiigazítása után vagyunk – egyelőre még kevés látszattal.

Csökken az ipari termelés, rossz éve volt tavaly a mezőgazdaságnak, mérséklődött a belső kereslet. Az adócsökkentés, az egykulcsos rendszer pozitív hatása nem látszik meg a gazdaságot beindítani hivatott fogyasztáson, az így felszabaduló jövedelmekből megtakarítás, illetve hitel(vég)törlesztés lett.

A 2013-as évre 0,9 százalék GDP-bővüléssel számol a kormány, a nemzetközi környezet azonban fél százalékon maximálja ezt az ütemet. Autóipari kapacitások idén is indulnak, ami segíthet a gazdaságon, kevésbé jó hír azonban, hogy a vállalati szektor átment nettó megtakarítóba. A hitelezés mély gödörben van, a 16 százalékos GDP-arányos beruházási ráta pedig nem volt ilyen alacsony „emberemlékezet „ óta. Ez az amortizációt sem tudja pótolni, s ami még rossz hír, már az ötödik éve hanyatlik a beruházás.

Gazdaságról az autószalonban!
Gazdaságról az autószalonban!

Az előadó beszélt a nemzeti bank élén történő változás bizonytalansági tényezőiről, arról, hogy mennyivel csökkenhet a devizatartalék, lazulhat-e a költségvetés, a monetáris politika szigora. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta most a legkisebb az államháztartás finanszírozási igénye

Bankképes üzleti terv

A harmadik előadó Árva Jenő volt, aki a sikeres üzleti tervről beszélt. A szakértő a PwC Magyarország legújabb, a KKV-k finanszírozási nehézségeiben segítséget nyújtó innovatív termékének, a KKV Turbó-nak pénzügyi szakértője és referense. Szerinte túlkereslet van a hitelezésben Magyarországon, ám a sikerhez bankképes üzleti terv is szükséges. Beszélt arról, hogy a fiókban legyen mindig egy B-terv is, továbbá felhívta a figyelmet a kkvturbo.hu oldalra, amely regisztráció után érhető el. 

Aladics Sándor, az OTP kereskedelmi banki divíziójának igazgatója második előadóként azzal kezdte, hogy felejtsük el a 2012-es évet, 2013-ra azonban az bank pesszimistább, mint a nemzetközi környezet és csupán 0,1-0,2 százalékos GDP-bővülést prognosztizál Magyarországon. A két legnagyobb problémának ő is azt tartja, hogy nincsenek beruházások és nem fogyasztunk – valamint azt, hogy az aktív népességnek csupán 62 százaléka dolgozik, s ezzel a sereghajtók között vagyunk Európában.

Szerinte is alatta van az amortizációs szintnek a beruházás, azaz folyamatos az eszközvesztés. A 2004-es évet 100-nak véve máshol már 200 százaléknál járnak, mi megragadtunk ezen az indulós 100-on. A vállalkozások 16 százaléka 90 napja nem tud fizetni, s ez nagyon magas arány. Az OTP még idén is csökkenő hitelkihelyezéssel számol, míg mások inkább stagnálással.

A szakember is kitért arra, hogy nem jó jel a vállalkozások nettó megtakarítása, inkább bankba teszik a pénzüket, mintsem beruházásra költenék. Már a kisvállalkozói körben is nő a betétállomány, vagyis ez a szektor is várja a „szebb jövőt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 milliárd munkahelyekre

Április 5-éig pályázhatnak munkahelyteremtő támogatásra a mikro-, kis- és középvállalkozások. Egy szegedi szanitergyártó cég tavaly nyert, és öntőgépet vásárolt. Tovább olvasom