Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

˝Ha most nem fejlődik a magyar foci, akkor soha nem is fog˝

Szeged - Magyar sport soha nem kapott még akkora támogatást, mint az utóbbi években a kormánypárttól. Ez a magyar foci egyetlen esélye is - mondta Szabados Gábor sportközgazdász az SZTE GTK aulájában tartott „Stadionok, és ami mögötte van" című beszélgetésen szerdán.

"Ilyen futballnak minek stadion?" - hangzott el a sokszor felmerülő kérdés kiindulópontként azon a szerdai beszélgetésen, amely a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának és a Magyar Nemzeti Bank közös együttműködésében jött létre. A sport és a stadionépítések mögötti üzleti és kommunikációs modellekről Szabados Gábor sportközgazdász, Kecse-Nagy Sándor kommunikációs szakértő, a Magyar Sportért Innovációs Klaszter képviselője, és Szekeres Tamás, a Ferencvárosi új stadionját, a Groupama Arénát üzemeltető LUSS Kft. ügyvezetője beszélt.
 

Fotó: DM
Fotó: DM

- 2014 előtt a magyar sportlétesítmények - különösen a futballstadionok - a régióhoz képest is komoly hátrányban voltak. Számos hazai klub az NB I-es követelményeknek sem felelt meg (REAC, Tatabánya, Eger), így ideiglenes "otthont" kellett találniuk - kezdte Szabados Gábor. A szakember kiemelte, a meglévő kapacitás kihasználatlan, hiszen figyelembe kell venni, hogy az egy alapszolgáltatás, amit a pályán látunk, ehhez azonban jön egy kiegészítő szolgáltatás: ez minden, amit a foci mellé raknak. - Ezt a két elemet nem szabad a laikusoknak sem szétválasztani. Meg kell érteni, hogy a kettő együtt tud fejlődni. A létesítmény fejlesztése és a nézők mennyiségi és minőségi fejlesztéséhez egyaránt szükséges.

Hozzátette, itthon - és Olaszországban is például - a klubok csak bérlők, kevés stadion van magánkézben - nem úgy, mint Angliában. Ez komoly hátrány a fejlesztésekben.

- A stadionépítések célja alapvetően a kultúrateremtés és imázsjavítás, emellett a több, magas fizetőképes néző becsalogatása és kiszolgálása. A korszerű stadionok pedig vonzzák a fizetőképes réteget. :Itthon jelenleg az alacsonyabb jövedelmű rétegek járnak meccsre, de ahhoz, hogy a sportág a saját lábára tudjon állni, azokat kell a lelátókra csábítani, akik képesek a többletköltésre.

Fotó: DM
Fotó: DM

Manapság - mint minden infrastrukturális beruházáshoz - 10-20 év kell a stadionépítések megtérüléséhez. - Ennek megítélése mindig szubjektív. Ha pénzügyileg nem is térül meg az építkezés, a társadalmi hasznosság sokszor hosszútávon kifizetődőbb. Fontos azonban leszögezni, hogy a magántőke az, amely mindig a (pénzügyi) megtérülést keresi, az állami nem feltétlenül: a sport nemzetfejlesztő ereje, a kulturális tradíció ápolása és az iparág üzleti alapokra helyezése lényegesebb kérdés. Közgazdászként se tudok objektív választ adni a kérdésre. - Természetesen van véleményem és elképzelésem, de a mint sportot szerető magánember - tette hozzá.

Leszögezte, magyar sport soha nem kapott még akkora támogatást, mint most: - "Ha most nem fog fejlődni a foci, akkor soha" - mondta a szakember.

Magyarországon szinte minden NB I-es csapathoz "tartozik" egy kormánypárti politikus, aki ezáltal legitimálja a beruházások és a foci fontosságát. Ez viszont az ellenzéki támadásoknak ad komoly táptalajt. (Brazíliában ezrek mennek olyan transzparensekkel focimeccsre, hogy "Kórházat építsetek ne stadiont") - Fájó dolog, ha valaki azért fordul el a focitól, mert nem szereti a kormánypártot vagy a miniszterelnököt. A kormányzat komoly kommunikációs hibája, hogy politikai határtér lehet a foci. Ehhez tudatosabb kommunikáció kell ezen a területen - összegzett.

Fotó: DM
Fotó: DM

Szekeres Tamás, az FTC új stadionját, a Groupama Arénát üzemeltető LUSS Kft. ügyvezetőjeként a14,7 milliárd forintos beruházás nyugati típusú üzleti modelljét mutatta be. Mindjárt az elején hangsúlyozta, a tervezési folyamatnál már elsődleges szempont volt, hogy nem egy sima futballstadiont akarnak építeni, hanem egy nyereséges élményközpontot. Ezért nem véletlen a szlogenválasztás sem: "Ahol sport és üzlet találkozik!" A francia tulajdonú, de német irányítás alatt álló multinacionális cég magyarországi leányvállalata 10 évre kapta meg az üzemeltetést és a Fradi reklámjogait (kivéve a merchandizing és a játékosigazolás). A stadion tulajdonosa az állam, a vagyonkezelő pedig az FTC.
A stadionprojektet 2010 óta igazgató szakember elmondta, a mintát a mainzi stadion jelentette, ahol a 34 ezer jegyből mindössze 78 tiszteletjegyet adnak ki. - A stadionnak termelnie kell a pénzt, megállni a saját lábán, nem pedig elvinni - mondta. A Groupama Arénánál már a tervezési fázisban nemzetközi tanácsadókat, üzemeltetői tapasztalattal rendelkező szakembereket bevontak.

Osztotta a közgazdász véleményét, miszerint az üzemeltető alapkoncepciója a sport és az üzlet összekapcsolása, ezáltal a többletköltésre alkalmas fizetőképes réteg bevonzása. Szekeres Tamás szerint biztató, hogy a 34 exkluzív páholyból már 20-at kiadtak, amelynek éves díja 20 millió forint.

A tervek szerint a labdarúgó-holtidőben rangos koncerteknek ad majd a létesítmény otthont. Elöljáróban elmondta, 2015 júniusára hamarosan aláírnak egy hazai és egy nemzetközi sztárral is. A további helyszíneket pedig céges rendezvényekre,fogadásokra adják ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig mozdult a forint árfolyama

Az eurót délután négy órakor 306,98 forinton jegyezték, szemben a kora reggeli 306,99 forinttal. Tovább olvasom