Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Halálos baleset a kölcsönből vásárolt autóval - hogyan tovább?

Valószínűleg minden ember életében tragédia egy szeretett családtag, rokon elvesztése. A hozzátartozók ilyenkor a gyász jelentette fájdalmon túl sok esetben kénytelenek szembesülni azzal is, hogy az örökhagyó után tetemes adósságok maradtak fenn.

Sajnos számos esetben fordul elő, hogy az örökhagyó a korábban felvett kölcsön fedezetét képező gépjárművel szenved el halálos közúti balesetet, mely esetben az örökösök különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) vonatkozó rendelkezései értelmében ugyanis az örökhagyó halálával a hagyatéka mint egész száll át az örökösökre. Ilyenkor egyetemes jogutódlásról (universalis successio) beszélünk, ugyanis a hagyatékban lévő követelések és tartozások együttesen szállnak át az örökösre a halál bekövetkeztekor. (Ilyennek minősül például az ági öröklés, vagy a köteles rész megöröklése is.)

A hagyatékba beletartoznak az örökhagyót megillető olyan jogok és kötelezettségek is, amelyek a polgári jog alapján másra átszállhatnak, vagyis amiben jogutódlás következhet be. Ilyen például a kölcsönszerződés is. A jogutódlás ilyenkor a törvény erejénél fogva bekövetkezik, mert az adós halálával a szerződés nem szűnik meg, csak a kötelezetti oldalon változás történik. Így külön megállapodás - új kölcsönszerződés - nélkül az örökös az örökhagyó által megkötött kölcsönszerződésnek alanyává válik, és a fennálló tartozásért a hagyaték erejéig felelnie kell. Az örökhagyó halálával tehát nem jön létre új kölcsönszerződés a hitelező bank és az örökös között, hanem az öröklés folytán bekövetkezett alanyváltozással az eredeti szerződés fennmarad.

Olyan kölcsönszerződések esetén, ahol a kölcsön fedezete maga a gépjármű, az az általános banki gyakorlat, hogy a gépjárműre kötött biztosítási szerződésben a biztosítási összeg kedvezményezettjeként a hitelező bankot tüntetik fel. Ebben az esetben, ha a közúti balesetben a kölcsön fedezetét képező gépjármű is megsemmisül (totálkáros lesz) úgy a biztosító rendszerint a hitelező banknak –mint kedvezményezettnek - fizeti meg a biztosítási összeget.

A hitelező ilyenkor köteles az adóssal szembeni követelését a biztosító által megfizetett összeggel csökkenteni, és követelést az örökössel szemben már csak akkor érvényesíthet, ha a kölcsönszerződésből eredően a biztosítási összeg beszámítását követően marad még fenn követelése.

Fontos tudni, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a ezek nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felelősséggel tartozik.

Azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait csak annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.

A fentiek alapján elmondható, hogy abban az esetben, ha az örökös nem utasítja vissza az örökséget, illetve a visszautasítás jogáról kifejezetten vagy hallgatólagosan lemond, úgy alanyává válhat az örökhagyó által még életében kötött kölcsönszerződésnek, és az abból eredő tartozásokért a hitelező felé felelősséggel tartozhat.

Dr. Kiss István Viktor
ügyvéd

Olvasóink írták

  • 1. janoszeged 2013. május 16. 14:27
    „Mark Twain mondta: olyan szegényen szeretnék meghalni, hogy még a temetkezési vállalkozó is sírjon a temetésemen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CE Glass – egy évvel a költözés után

Több mint egy éve adták át a CE Glass új székházát, üzemét és logisztikai központját Szatymazon. Tovább olvasom