Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Három pénznemben törleszt az állam IMF-nek

A tartozást amerikai dollárban, euróban és angol fontban teljesíti az ÁKK.
Hétfőig törleszti az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az IMF-hitel még fennmaradt részét - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak adott interjúban, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) döntése alapján 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizet a magyar állam.

Az IMF-hitel előtörlesztésében az ÁKK egyeztetett a Magyar Nemzeti Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. Augusztus 12-ig kifizetik a fennmaradó 2,2 milliárd dollár értékű tartozást.

Borbély László András elmondta: az IMF kérésére a tartozást három pénzemben: amerikai dollárban, euróban és angol fontban teljesíti az Államadósság Kezelő Központ. "Az ehhez szükséges devizát már rendezték a kollégák, és a nemzeti bank közvetítésével ki fog menni a kormányzatot illető rész."

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese hozzátette: az IMF-hitel előtörlesztésének időpontja annyiban fix, hogy erre a napra amúgy is volt egy esedékes részlet, tehát ehhez hozzákötik a fennmaradó részt. "A szükséges devizaforrás megvolt már, hiszen az év elején már megvalósítottuk azokat a devizakötvény-kibocsátásokat, amelyekből az ez évi terv teljesült" - vázolta a hátteret Borbély László András.

Utalt arra: az idei 5,1 milliárd dolláros devizakötvény-kibocsátási terv úgy áll össze, hogy februárban egy piaci alapú dollárkötvényt bocsátottak ki, és a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) is szépen fogy, állománya 1,7 milliárd euró.

Tavaly december 20-án Borbély László András az adósságkezelő sajtótájékoztatóján elmondta: az ÁKK 2013-ra 5896 milliárd forint értékű állampapír kibocsátását tervezi, ebből mintegy 1275 milliárd forint, azaz 4-4,5 milliárd euró értékben történhet devizaalapú kibocsátás.

Magyarország 2013. február 12-én 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal. Ötéves lejáratú kötvényt 1,25 milliárd dollár értékben, 335 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett, tízéves lejáratú kötvényt pedig 2 milliárd dollár értékben, 345 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 6-án teljes egészében visszafizette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása az IMF felé - közölte a jegybank szerdán a honlapján. A közlemény szerint a jegybank az IMF-től 2009-ben felvett hitel még fennálló részét, 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót (216 milliárd forint) fizetett vissza.

Orbán Viktor miniszterelnök július végén a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy az IMF-től korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A szaktárca ezután közölte, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt.

A nemzetgazdasági tárca akkori közlése szerint a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól. Az ebből fennálló tőketartozás mértéke 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.

Olvasóink írták

  • 1. zsozso64 2013. augusztus 09. 11:08
    „Egyszer ha kiderül az MNB jelenlegi vezetése mekkora deviza tartalékkal vette át a kasszát, és jelenleg mekkora a deviza tartalék..mekkorát fogunk nézni? De amikorra át kell majd adni azt a kasszát, addigra pláne mekkorát?? A közös tulajdonban bekövetkező veszteséget, akár szándékos bűnről, akár balga hozzá nemértésről van szó büntetőjogi kérdéssé kell tenni! Ráadásul olyan cselekménnyé kell minősíteni, amely felelősségre vonhatósága, nem évül el, és teljes magánvagyoni fedezettel kelljen számolni! A kiszabott büntetés mértéke, nem lehet kisebb mint a megtérülés ideje! Tehát a szándékos állami vagy közösségi vagyonvesztés esetén, a delikvens a teljes vagyona elkobzását követően, csak akkor szabadulhatna, ha az általa okozott kár teljes egészében megtérült. A megtérülési összegbe be lehetne kalkulálni, az általa ismert, és feltárt, de mások által elkövetett cselekményeket is, melyeket a hatóságok az Ő hathatós segítségével teljes egészében fel tud tárni! A megtérülés elmaradása esetén a delikvens szabadlábra nem helyezhető. Fogvatartásának költségeit, és a kárérték megtérítését munkavégzéssel köteles kiegyenlíteni! Ilyen törvényi feltételek mellett szerintetek veszélyben volna e az állami tulajdon? Mennyi időn belül tudnánk visszafizetni a teljes államadósságot??? Az is kérdés lenne, hogy hány politikus maradna a jelenlegi garnitúrából?( jobb, bal, zöld, madaras, narancsos, szekfűs, keresztes bármilyen ) Szerintem az ilyen feltételek mellett is politikai pályára jelentkezőknek, könnyebben adhatnánk a voksunkat! Valószínűleg, a jobb és bal oldal közötti mély árok is szépen betemetődne a korrupt politikusokkal...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliós bírság a dinnyeellenőrzésekből

Júliusban a Nébih és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak… Tovább olvasom