Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Helyi adósok: az internet sem csodaszer

Csongrád megye - Értesüljön-e ország-világ arról, ha egy település lakója néhány ezer forintos tartozást halmozott fel? – erről is szól a vita a helyi adósok nevét nyilvánosságra hozó önkormányzatok és az adatvédelemért felelős hivatal elnöke között.
1500 panaszt kapott az állampolgároktól januári megalakulása óta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A szervezet elnöke, Péterfalvi Attila a Magyar Nemzetnek adott tegnapi interjújában elmondta: az egyik legvitatottabb téma, hogy jogszerűen járnak-e el a helyhatóságok, amikor az interneten teszik közzé, ki nem fizette meg a helyi adót a településen. A világhálón azok adatai nyilvánosak, akik ezer forintnál nagyobb összegű adóhátralékukat 10 napnál hosszabb ideig nem törlesztik. – Sem az összeg, sem az időtartam nem felel meg az arányosság követelményének – vallja Péterfalvi Attila, hozzátéve: az állami adóhatóság a 10 millió forint feletti és fél évnél régebbi tartozásokat közli. Szerinte ezeket a helyi ügyeket nem kellene az interneten nyilvánosságra hozni – elképzelhető, hogy törvénymódosítást kezdeményez a hivatal az ügyben. Már februárban is fogalmazott meg hasonló tartalmú állásfoglalást.

A helyi adókkal tartozók nevének nyilvánosságra hozásában 2011 szeptemberétől úttörő szerepet vállalt Hódmezővásárhely. Legutóbb április 3-án tették közzé az adós magánszemélyek és vállalkozások listáját – egy hónap alatt 15 millió 377 ezer forintot fizettek be az érintettek 78 millió 833 ezres tartozásukból. – A kintlévőségek összege tavaly még meghaladta a 150 millió forintot – tájékoztatott Korsós Ágnes, az önkormányzati adóhatóság vezetője.

– Hódmezővásárhely mindenben a törvénynek megfelelően jár el – hangsúlyozza Göbl Vilmos sajtóreferens. Kiemelte: a város honlapján elérhető jegyzékben azon cégek és magánszemélyek neve és tartozása jelent meg, akik a törvényben meghatározott határidőt követően közel két héttel sem fizették be a helyi adót, de nem kértek fizetési halasztást vagy részletfizetési lehetőséget. A város minden fizetéskönnyítésre vonatkozó kérelmet támogatott. – Nehezen érthető az ombudsman álláspontja. Amennyiben a hatályos törvények lehetővé teszik, hogy az elsőfokú adóhatóság a nyilvánosság erejével lépjen fel azokkal szemben, akik nem tartják be a törvényeket, az információszabadság hatóságának elnökeként miért tartja szükségesnek, hogy a törvényszegők védelmében korlátozza azokat a jogkövető hódmezővásárhelyi polgárokat a tájékozódásban, akik a város hivatalos honlapján keresztül szeretnének informálódni a városukat érintő kérdésekben? – vetette fel Göbl Vilmos.

Mártély viszont nem állt be a sorba

– Nem lesz adóslistánk – közölte lapunkkal korábban Balogh Jánosné mártélyi polgármester, mert „mindenki jól ismeri egymást a faluban, tudjuk, ha valaki nem fizet, mi ennek az oka. A tartozók nevének nyilvánosságra hozásával nem leszünk előrébb".

A vásárhelyi példát többen is követték. Maroslele tavaly év végén döntött úgy, hogy megjelenteti a helyi újságban és a falu honlapján a kommunális adóval tartozók 110 nevet tartalmazó listáját. 20,5 millióról 14 millióra csökkent a kintlévőség. – A nyilvánosságra hozás után egy-két hétig megnőtt a befizetési hajlandóság, de minden csoda három napig tart. Nem hozta meg a várt eredményt, nincs erkölcsi visszatartó ereje – fogalmazott tegnap lapunknak Dóka Tímea maroslelei jegyző. A hatóság egyedi vizsgálatot indított a településen, megkérdezve: milyen jogszabályi felhatalmazással folytatja ezt a gyakorlatot a település?

Milyen gyakorisággal frissíti a listát? – Válaszoltunk, de nem érkezett visszajelzés. Minden tiszteletünk Péterfalvi Attiláé, de egy sajtónyilatkozat nem mérvadó, ha törvényi szabályozás születik, akkor vesszük le a listát honlapunkról – mondta a jegyző. A lista heti rendszerességgel frissül, és bővítenék, hogy a gépjármű- és az iparűzési adó számait is tartalmazza.
A lajstromból találomra egy 34 ezer forinttal tartozó lakos telefonszámát tárcsáztuk, idős édesanyját értük el. Azt mondta: „sajnos nincs munkájuk, nem tudnak miből fizetni. Amíg a téeszben tudtak dolgozni, nem volt adósságuk". A család még senkitől sem hallotta vissza a faluban, hogy olvasták volna nevüket a listán.

Mindszenten még mindig tervezési fázisban van az ügy. Csongrádon is – Kőrösi Tibor polgármester későbbre ígért konkrétumokat. A város előzetes állásfoglalást kért a hatóságtól listaügyben. Székkutas nem várt, áprilisban a nyilvánosság erejéhez fordult. – Egyhangú képviselő-testületi határozat született: a polgármesteri hivatal közösségi terébe függesztettük ki a listát, meg lehet nézni, de nem lehet hazavinni – tájékoztatott Szél István polgármester. A lista a helyi újságban és az interneten nem érhető el, utóbbi oka: a papír könnyebben eljut mindenkihez, nagyobb visszatartó erőt jelent. Megtette hatását az intézkedés: a település 7 millió forintos kintlévősége 1,5–2 millióval csökkent.

Olvasóink írták

 • 4. tisch 2012. június 12. 13:42
  „Én azt a listát is szeretném látni, amely azt tartalmazza, hogy a város kinek, mennyivel, mióta tartozik...”
 • 3. szandokán 2012. június 12. 10:29
  „Elősször az internet szolgáltatót kéne büntetni/DIGI/ Mert előre kéri a havidijat,a villanyt sem kell kifizetni elöre,Minden számlájuk befizetési határidelye a hónap első napja.”
 • 2. tótkomlósi 2012. június 12. 08:58
  „Szerintem nyilvános kivégzés kellene.
  A személyiségi jogaim hol vannak?
  Ebben az országban már mindent szabad a fidesznek?
  Ki ö, isten???”
 • 1. Qllancs 2012. június 12. 08:37
  „NEM adóslista kell --HANEM MUNKAHELY --normális fizetéssel , hogy az emberek mindent kitudjanak fizetni !!!
  Mert a minbér, v. a 47 000.- v. a segély 22500.-, v. a pici nyugdíj --NEM FEDEZI A KIADÁSOKAT !!!!!
  Szégyelje meg magát --orbbán és bandája , amikor a kiadás --a bevétel 300 % .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

503 millió forint, 269 munkahely

Az NGM idén 10 milliárd forintos alapot nyitott a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak. Tovább olvasom