Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb vállalkozás húzta le a redőnyt

Dél-alföldi régió - Az egy évvel korábbinál 31,5 százalékkal több, összesen 15 ezer cég ment tönkre tavaly Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A dél-alföldi helyzet kevésbé szomorú.
Előre borítékolható volt az Opten szerint, hogy 2009-ben sokkal több céggel szemben indul felszámolási eljárás, mint 2008-ban, sőt a végleges 15  ezres szám sem okozott különösebb meglepetést. Az év második felében hónapról hónapra 1300-nál is több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, így a második félévben éppen annyi felszámolás indult el, mint az elsőben.

– Elhúzódó válságot tükröző adatsor rajzolódott ki a második félévben, és több más mutató is azt támasztja alá, hogy 2010 első felében sem számíthatunk érdemi javulásra – véli az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka. – Lassuló ütemben, de tovább emelkedik a felszámolt társaságok átlagos árbevétele is, emiatt feltételezhető, hogy a bedőlt cégek egyre több kifizetetlen számlát hagynak maguk után, magukkal rántva beszállítóikat, alvállalkozóikat.

Akták. A bedőlt cégek egyre több kifizetetlen számlát hagynak maguk után.  FOTÓ: DM/DV
Akták. A bedőlt cégek egyre több kifizetetlen számlát hagynak maguk után.
Fotó: DM/DV

A felszámolásoknál nagyobb ütemben, 44 százalékkal, csaknem 14  ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma. Ez akár pozitívumként is felfogható: ha egy tulajdonos felismeri, hogy cége jövője nem biztosított, megindítja a végelszámolást, és nem várja meg, amíg elvész az adósságtengerben.

Arra viszont a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy az egyik évben kevesebb új céget alapítsanak, mint az azt megelőzőben, márpedig most ez történt. 2008-ban még 48  ezer 500 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, 2009-ben viszont 3 százalékkal kevesebbet, 47  ezret.
Az országosnál kevésbé szomorú, de korántsem biztató cégstatisztikával zárta az évet a dél-alföldi régió. A térség három megyéjében 2009-ben 1385 céget számoltak fel, 20,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A növekedés üteme több mint 10 százalékkal marad el az országos átlagtól.

De elmaradt az országos átlagtól a végelszámolások növekedési üteme is: az országos 44 százalékkal szemben a régióban végül „csak" 34 százalékkal több cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, mint egy évvel korábban. Az országos 3 százalékkal szemben nálunk 6,3 százalékkal csökkent a cégalapítási kedv, a 2008-as 4250-nel szemben nem egészen 4000 új céget jegyeztek be a cégbíróságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól kezdte az évet a magyar tőzsde

Budapest - Erősödő forgalomban 4,57 százalékkal emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a… Tovább olvasom