Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Magyar-albán üzletember találkozó Budapesten

A magyar-albán gazdasági kapcsolatokban lévő lehetőségek kihasználására biztatta Schmitt Pál magyar és Bamir Topi albán köztársasági elnök a két ország üzletembereit csütörtökön, a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) tartott üzletembertalálkozón.
Schmitt Pál kiemelte, hogy a dinamikusan fejlődő albán piacon a magyar üzletemberek megtalálhatják számításaikat, és a már aláírt gazdasági együttműködési megállapodás és a jövőben kötendő szerződések a bizalmat erősítik a két ország üzletembereiben.

Bamir Topi hangsúlyozta, hogy elsősorban a turizmus, a mezőgazdaság, az energetika és az infrastruktúra fejlesztése lehet az együttműködési területe a két ország üzletemberei számára.

Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)helyettes államtitkára, a magyar-albán gazdasági együttműködési vegyes bizottság elnöke elmondta, hogy kölcsönösen nagy az érdeklődés a két ország gazdasági lehetőségei iránt az üzletemberek körében, és remélhetően a budapesti találkozó is hozzájárul a két ország kereskedelmi, beruházási, kulturális és egyéb együttműködésének bővüléséhez, valamint a vegyes bizottság ez évi alakuló üléséhez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint Magyarország kereskedelmi partnerei között Albánia a 61. helyen állt 2009-ben. A főbb magyar exporttermékek közé tartoznak az állati és növényi eredetű zsírok, gépek és szállítóeszközök, ipari berendezések, élelmiszeripari termékek. Az Albániából származó csekély mértékű magyar import 86 százalékát feldolgozott termékek adják.

A szaktárca tájékoztatása szerint a KSH adatai alapján a magyar kivitel Albániába 2009-ben 52,3 millió euró volt az előző évi 61,9 millió euróval szemben. A magyar behozatal Albániából 2009-ben 1,5 millió eurót tett ki a 2008-as 4,4 millió euró után.

Olvasóink írták

  • 1. RézmívesGyekszon 2011. március 03. 15:49
    „A fürdőszobás-viszkis Juhász is ott volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjöttek a friss nyugdíjszámok!

Közzétették a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők számát, valamint az ellátások átlagösszegeit tartalmazó statisztikáit. Tovább olvasom