Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Magyar beruházásból épül újjá a horvát Cres-sziget kikötője

A fejlesztések után a létesítmény összesen 210 kikötőhellyel rendelkezik majd, amelyből a beruházó 90 helyet biztosít a helyi lakosság hajói számára.
Magyar beruházásból újul meg a horvátországi Cres-sziget Martinscica kikötője, az újjáépítés és fejlesztés értéke mintegy 4,5 millió euró. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Rijekában Andjelko Petrinic, a megyei kikötő igazgatóság cresi kirendeltségének vezetője, és Péntek Zsolt projektmenedzser, a Sigurna uvala d.o.o. befektetőcég képviseletében.

A észak-adriai sziget nyugati partján található település kikötője jelenleg csak a helyi lakosság által használt, mintegy 30 kisebb hajó fogadására alkalmas. A fejlesztések után a létesítmény összesen 210 kikötőhellyel rendelkezik majd. A 29 évre szóló koncessziós szerződés értelmében a beruházó 90 helyet biztosít a helyi lakosság hajói számára.

A beruházás 2 móló és 1 hullámtörő bővítését és felújítását, illetve új védőfal kiépítését foglalja magában, mivel a kikötő egy félig nyitott öbölben helyezkedik el. Az idegen felségjelzésű vitorlás és motoros jachtok fogadására is alkalmas kikötőhelyeket a hullámtörőhöz csatlakozó 3 pontonon alakítják ki. A létesítményben kiszolgáló egységek is lesznek: recepció, bolt, szaniterhelyiségek valamint egy hajószerviz két daruval - ismertette a terveket az MTI-vel Burányi Viktor, projektmenedzser.

A koncesszióba adott kikötőrész fejlesztésével párhuzamosan a horvát állam 8 millió kuna értékű beruházásból a jelenlegi 55 méterről 80 méterre hosszabbítja a katamaránok és kompjáratok fogadására biztosított mólót is - mondta el az MTI megkeresésére Andjelko Petrinic, a megyei kikötő igazgatóság cresi kirendeltségének vezetője.

A kikötőfejlesztés magyar beruházója egy budapesti magánbefektető-csoport, a projektmendzsmenti feladatokat a K.E.N.T. 4 d.o.o. cég látja el.
A martinscicai kikötő részleges nyitása 2013 nyarán várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén még a könnyebb feltételekkel lehet OKJ-s képzést kezdeni

Költségesebbek és hosszabbak lesznek az OKJ-s képzések jövőre, és 1300 helyett 600 szakból lehet… Tovább olvasom