Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Matolcsy: 2012-ben mintegy 1,5 százalékkal esett a GDP

Az okok között az elmaradt uniós beruházásokat, a fogyasztáscsökkenést valamint a bankok forráskivonását jelölte meg.
Az aszály, az elmaradt uniós beruházások, a fogyasztáscsökkenés és a bankok forráskivonása miatt 1,5 százalék körüli gazdasági visszaesést hozott az elmúlt év - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban rendszeresen megjelenő tárcájában, csütörtökön.

A miniszter szerint négy ok miatt fordult újból recesszióba tavaly a magyar gazdaság. Úgy fogalmazott: "közel 1 százaléknyi GDP ment el az aszály miatt, közel 500 milliárd forint tervezett uniós forrás nem került beruházásra, a 3 százalék körüli fogyasztáscsökkenés szűkülő belső piacot hozott, és több ezermilliárd forint hitelforrást vont ki a zömében külföldi tulajdonú bankrendszer a magyar gazdaságból".

Matolcsy György azonban hangsúlyozta: ha e négy tényező megfordul 2013-ban, akkor bekövetkezik a várt növekedési fordulat Magyarországon. Kifejtette: a növekedési fordulat beruházási és fogyasztási fordulatból állhat össze. Mint írta: "a három német autógyár és a beszállítók termelési felfutása, 1500 milliárd forint uniós pénz gazdaságba történő befektetése, a rezsiköltségek csökkenése révén bővülő szabadon elkölthető családi jövedelem elhalasztott fogyasztásra költése, valamint az élénkülő hitelezés hozhatnak fordulatot".

Leszögezte: "szerencse is kell hozzá, hogy ne legyen újból aszály és jól teljesítsen a német gazdaság".

Írásában a miniszter úgy foglalta össze, hogy "az ország eddigi megújítása, a munkahelyvédelmi akcióterv, a szabad vállalkozási zónák, a teljessé váló egykulcsos adó többletjövedelme, a csökkenő rezsi, az emelkedő reálminimálbér és nyugdíj együtt teszi lehetővé, hogy 2013 a gyarapodás éve legyen Magyarország számára".

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 14-én közli az előző évi GDP-változásra vonatkozó előzetes becslését.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. studyfy 2013. február 08. 23:24
  „lukrecia alias frakk, sok-sok hsz-ben jeleztem már, hogy számomra nem a párthűség, nem a párt érdek számít. Ez így volt és - remélem - így lesz a jövőben is, számomra nem a párt, hanem az ország érdeke számít. Részemről befejeztem. Jó éjszakát!”
 • 68. X_Y 2013. február 08. 20:53
  „"Eddig bírta a stabil 2013-as költségvetés
  Hétfőn kezdődik a parlament első idei ülésszaka, és a hétfő-keddi napirendi előterjesztés szerint máris változtathatnak a képviselők az idei költségvetésen. A büdzsét módosító törvényt még nem nyújtották be - ez várhatóan péntek délután kerül fel a parlament honlapjára -, így nem tudni, mennyire csak technikai jellegű vagy mennyire súlyos, érdemi változtatásokat terveznek."

  "Péntek délután eldőlt, miért kell 42 nap után lóhalálában módosítani az idei költségvetést: az állam kezességet vállal az E.On-vásárlás vételárának egy részére. Az ár, mint a törvényjavaslat megerősíti, legfeljebb 875 millió euró lehet, ami forintban nagyjából 260 milliárdnak felel meg, és bőven több, mint az eddigi vagyonbecslésekben szereplő összegek - azok a 40-300 millió eurós tartományban voltak; vagyis az állam kétszer annyit is fizethet a cégekért, mint azok értéke. "

  Ügyes...”
 • 67. X_Y 2013. február 08. 20:48
  „A rezsicsekkentés is nagy sikernek ígérkezik:

  " A társaság keresi és hamarosan meg is találja azt a megoldást, amellyel az új előírások szerinti számlák zökkenőmentesen és többletköltség nélkül eljuttathatók a címzettekhez."

  Az szép lesz ha az egységnyi sugarú egybites fideszdroid 200 ft "számlakézbesítési díjért" kapja meg a számlát, amiben láthatja hogy 150 Ft-tal csekkent a gázszámla :)”
 • 66. történész 2013. február 08. 20:18
  „Tessék jobban marni egymást...olyan jó olvasmány, közben a fenti úr felelősségéről bizony elterelődik a figyelem.Sokan okoztak már kárt az országnak,,de ilyet még nem pipáltam. Etetnek ,hogy siker ország vagyunk..stb...és közben csődbe viszik szándékosan az országot..”
 • 65. scott1 2013. február 08. 19:50
  „Akkor lássuk, miért is én vagyok az "elfogult fórumozó"! Kezdjük a legelején, amikor még azt sem tudtam, hogy van ez a cikk!

  10. roxper 2013.02.07. 11:51
  Na majd jön szkotti elvtárs és elmagyarázza, hogy erről tényleg kizárólag a brutális világgazdasági válság tehet, ami sokkal nagyobb mint 2008-2009-ben volt és akkor az nem számított, most meg nagyon is! :D

  Erre mertem reagálni közel fél nap után azt, miszerint, amit velem kapcsolatban állít és amit elítélendőnek tart, azt ő állította az előző nap miszerint, aki ezt nem úgy látja mint ő az egy "üresfejű"...

  A roxper "békés felkérésére" írt tényszerű válaszom után szakadt el nálad valamiért a cérna! :D és jöttél a maszatolásoddal, hogy a jobbos közgazdászok másként látják a helyzetet mint én! Miközben én semmi mást nem állítottam csak azt, hogy roxper az egyik nap azért gyalázott embereket, amit előtte ő állított az egyetlen igazságként! Persze az állítod, hogy te azzal kapcsolatban szólítottál meg amit írtam ugye? :D
  Amúgy, szerinted mi köze van annak amit most írtál nekem ahhoz, amit én? Mi köze van annak amit írtam az orbánozáshoz, gyurcsányozáshoz, rózsakert "élősködőséhez", meg a "nemkívánatostszaporodásódásához"???
  Az égvilágon semmi! Persze az elfogult nem te vagy, roxper, vagy rózsakert, hanem csakis más, ugye? :D
  Na ne vicceljetek már. elég csak visszaolvasni az egészet a vak is látja, csak valamiért a "nemelfogult látnokoknak" nem tűnik fel ez! :D”
 • 64. lukrecia 2013. február 08. 19:30
  „62: "Ugyanúgy elítéltem Gyurcsány ámokfutását," Légyszives, ezt tettekben is bizonyítsd. Másolj már be anno valamit , erről a kijelentésedről. Itt visszakereshetőek a kommentek gyurcsány időkből is. Tegyél már be valamit amiben az akkori kormányt bíráltad.”
 • 63. baba60 2013. február 08. 18:59
  „Meg mi tehetünk róla, hogy észre mertük venni, hogy "coki" van a népnek.”
 • 62. studyfy 2013. február 08. 18:39
  „scott1, örülök, hogy meg vagy elégedve magaddal. De azért olvasd már vissza, mivel kötöttem én beléd? Csupán egy weboldalt ajánlottam elolvasásra. Az meg tény, hogy egy elfogult jobboldali fórumozó vagy. Ez nem lehet sértő, gondolom. Rózsakerthez hasonlóan én is inkább a gazdasági törvényszerűségek meghazudtolását tartom inkább bűnnek, legyen az bal oldal vagy jobb oldal. Ugyanúgy elítéltem Gyurcsány ámokfutását, mind Orbán populizmusát, kuruckodását. Másképp látjuk ugyanazt a világot -ilyen egyszerű.”
 • 61. grafika88 2013. február 08. 14:34
  „VAJON miért törölt már 3 X ????????????”
 • 60. Steve20 2013. február 08. 13:32
  „Csak nem jött össze a fairy tale?....”
 • 59. Agyalapi 2013. február 08. 11:50
  „Csak két kérdés: 1. az uniós beruházások miért maradtak el? 2. Mi volt az oka a fogyasztáscsökkenésnek? Ha az ezekre adott válasszal kiegészítené cikkét a miniszter úr, mindjárt világosabban látnánk.”
 • 58. scott1 2013. február 08. 10:51
  „X_Y!
  Marhaság? :DDD
  Semmi mást nem állítottam csak azt, hogy roxper szerdán még azt mondta, hogy szerinte ostoba az, aki egy kormányban véli felfedni a hibát a visszaesésében válság alatt, majd csütörtökön azt, mennyire szánalmas is az, aki nem a kormányt teszi felelőssé a GDP csökkenéséért! Ez volna a marhaság? Nem, ez tény! :D

  Illetve még annyit állítottam, hogy te azon NICKNEVEK egyike vagy, akik magukat látnoknak képzelve 16 órában szórja az "igazságot", az "éles meglátásaival"... és együtt huhogott azokkal, akik megjövendölték a 400 forintos eurót, a kórházbezárásokat, az ELI más városban való megépülését, az időközi választások nagy baloldali sikereit, a kormány lemondását, a milla nagyobb támogatottságát, az 500 forintos benzinárat, az államcsődöt... Vagy ez volna a marhaság? Nem, ez is csak tény! :D”
 • 57. X_Y 2013. február 08. 09:48
  „Szegény, szegény scotty.. itt is szórja a marhaságait.. Fidesztroll...”
 • 56. rózsakert 2013. február 08. 08:51
  „http://atv.hu/cikk/20130207_megszolalt_orban_volt_minisztere_a_kezdetektol_rossz_az_irany?source=hirkereso

  a lényeg ez!!!!!!!!!!!!!!!!!!---saját szakembereik is látják, hogy mellékvágány után már szakadék jön !!!”
 • 55. MámegintKamu 2013. február 08. 08:27
  „Tetszik az Optimizmusa ennek a Matolcsynak, tehát ha minden megváltozik akkor ami 2012-ben rossz volt (persze ez közvetlen köszönhető a rossz törvénykezésnek, kormánynak és kiszámíthatatlanságnak, gyarapodó munkanélküliségnek stb..) akkor 2013 a gyarapodás éve lesz!!?? Jó hogy azt nem mondta ha már leváltják a kormányt, más fog uralkodni és nem hoznak érdekesebbnél érdekesebb törvényeket akkor jobb lesz!? Lehet mutogatni, de ez az egész a kormány dilettáns munkáját mutatja szerintem és van még lejjebb :(:(:(”
 • 54. Admin07 2013. február 08. 08:09
  „Az elmúlt 8 + 3 év megtette áldásos hatását. Magyarország szépen lassan a gazdasági lejtőre került. Az elmúlt három év gazdasági recessziója egyértelműen Matolcsy ajándéka a magyar nép számára. Mondhat bárki bármit: a recesszió szépen lassan bekúszik minden magyar háztartásba. Legyen az Fidesz vagy éppen MSZP szavazó háztatrás. Együtt szívunk!”
 • 53. rózsakert 2013. február 08. 08:04
  „52.scott1 2013.02.08. 07:45

  kurucziában...

  hagyjuk...szép , békés -áldott hétvégét---mindannyiuknak ott messze-messze!”
 • 52. scott1 2013. február 08. 07:45
  „rózskert!
  Lassan gépelem, talán így megérti, amit rajtam számon kér az roxper gondolata! Nem is kellene semmi mást tennie csak legalább még egyszer visszaolvasni azt, amit írtam, de látom erre hiába is kértem a tényekkel nem akar foglalkozni... pedig akkor ugyan úgy világos lenne ez, ahogy mindenki másnak már az... :D
  Az meg, hogy maga ezért roxpert "erősen narancsosnak" degradálja az engem kegyetlenül nem érdekel, mint ahogy az sem, hogy ön mit gondol "néprétegek demográfiai produktivitásáról Kuruciába", vagy kit milyen megfontolásból nevez "élősködőnek"!”
 • 51. rózsakert 2013. február 08. 06:38
  „49.scott1 2013.02.08. 06:00

  KEDVES ÚR ! A bevallottan erősen narancsosan látók vélik úgy ,hogy minden gondot a bűnös kinti válságban kell keresni---higgye el-egyáltalán nem----az expanziónak jelenleg kurucziában egyetlen egy feltétele sem adott-----és erről a kurmányuk tehet......és még finom voltam !

  de hagyjuk , a lényeg az, hogy bár én valóban minden értelmetlen gazdasági döntést utálok---a politika nem érdekel!!!!!!!----az országuk egyre nagyobb lejtőn van, felélik az országuk összes forrását---most sajna ez folyik !
  a másik jelentős gondjuk a demográfia-azon néprétegük szaporodik,amelyik a produktivitást nem csak az élősködést ismeri....ez Önöknek évi csak nem ezer milliárdjában fáj---célzottan +++a sok áttételes " támogatásuk!+"....stb-stb.”
 • 50. scott1 2013. február 08. 06:33
  „...vagy akár a "látnok" X_Y!
  Aki napi 16 órában szórja az "igazságot", az "éles meglátásaival"... aki együtt huhogott azokkal, akik megjövendölték a kórházbezárásokat, a 400 forintos eurót, az ELI más városban való megépülését, az időközi választások nagy baloldali sikereit, a kormány lemondását, a milla nagyobb támogatottságát, az 500 forintos benzinárat, az államcsődöt... a teljesség igénye nélkül, hadd ne gyűjtsem ki az összeset!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhén nőtt a Richter nyeresége tavaly

Kis mértékben emelkedett tavaly a Richter Gedeon Nyrt. nyeresége és bevételei is nőttek a társaság… Tovább olvasom