Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Még 2 hét a társasági szerződések módosításáig

Csongrád megye - Az összes, 2012 márciusa előtt alapított cégnek február 1-jéig ki kell egészítenie társasági szerződését, vagy azt több ponton is módosítania. Aki nem teszi meg, 50 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújtható. A cél, hogy beazonosítható, fellelhető legyen minden vállalkozás.
– Egy évük volt a cégeknek arra, hogy egy tavaly márciusi törvény rendelkezéseinek eleget tegyenek, és február 1-jéig módosítsák társasági szerződésükben a cégadatokat – mondta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal kapcsolatban, hogy hamarosan lejár egy komoly szankciókkal járó határidő. Szerinte a közelgő február 1-jei dátum nem érhetett senkit sem váratlanul: ha a társaság magatartása jogkövető, akkor tudomásul vette és bejelentette a kért adatokat, csatolta a szükséges dokumentumokat. A Ferroép Zrt. vezérigazgatójaként Nemesi azt mondta: cége tavaly már eleget tett kötelezettségének.

Mit írt elő a törvény? Minden cégnek be kellett jelentenie az ügyvezető, valamint az összes tag adószámát, születési helyét és idejét, csatolni a székhely, a telephely vagy a fióktelep használatára jogosító iratot. Emellett az eddigi fő tevékenységi körök mellett kötelező az összes tevékenység felsorolása.

Sokba kerül a tájékozatlanság

Az előírás mintegy 600 ezer magyar céget érinthet, azokat, amelyek 2012. március 1. előtt jöttek létre. Akik nem módosítják a társasági szerződésüket, 50 és 900 ezer forint közötti büntetésre számíthatnak. A törvényben nincs moratórium vagy haladék, vagyis a bírságot február 1-jétől behajtják. Ez elsősorban a kisebb cégeket érintheti érzékenyen, hiszen nekik jóval nagyobb teher lehet egy ekkora összeg kifizetése.

– A rendelkezések hátterében az áll – folytatta Nemesi Pál –, hogy eddig egy-egy ingatlanba akár 100 cég is bejelentkezett alkalmazottaival együtt, amelyek ráadásul papíron valamilyen tevékenységet is folytattak. Holott ez nem életszerű, a törvényt megkerülő magatartás. A gazdaságban az a cél – ezt szolgálja a kamarai regisztráció is –, hogy egy céget meg lehessen találni, és olyan adatbázis álljon össze, amelyik csak a működő cégeket tartalmazza.

Már 2012- ben átírta társasági szerződését a DOMI Építőipari és Kereskedelmi Kft. is. Domonkos László, a cég tulajdonosa, ügyvezetője szerint a legtöbb cég megértette, mi az értelme a törvénynek. Az egyedüli teher az ügyvédi költség volt, mivel a kormány illetékmentessé tette az eljárást.

A törvénymódosítás célja többek között a gazdaságban tapasztalt visszaélések megszüntetése, a jogérvényesítés elősegítése volt – ezt az index.hu azon kérdésére válaszolta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, hogy mi indokolta a szigorítást. Még nem tudták megmondani, eddig hány cég tett eleget ennek a kötelezettségének, de január 1-je után „igen magas számban történnek ilyen jellegű cégeljárások". Hozzátették: a cégnyilvántartás közhiteles nyilvántartás, tehát elemi érdek, hogy a jog eszközeivel az állam elérje a közhitelesség, a nyilvántartásba fektetett bizalom fenntartását.

Olvasóink írták

  • 2. Horton 2013. január 19. 06:35
    „40.000Ft az ügyvédi költség....a módosításhoz.

    Gratulálok! Ismét egy sikeres döntés, csak most az ügyvédek javára!”
  • 1. rózsakert 2013. január 18. 10:57
    „IPARKAMaRA.....HAGYJUK MÁR....egy értelmetlen döntés ismét onnan-ahonnan szokott jönni ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá...azt a lóvat ütik , amelyik húz!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbbak a fogyasztási hitelek

Intenzív akciózásba és a kamatok csökkentésébe kezdtek a fogyasztási hiteleiknél a hazai bankok -… Tovább olvasom