Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Meghalt a kukorica a forróságban

Csongrád megye - Csak az öntözött területeken terem kukorica, más hektárokon kiégett, megsült a termés az aszály és a kánikula miatt. Olyanok a kukoricatáblák, mintha leforrázták volna őket.
– Nem emlékszem, hogy lett volna az elmúlt fél évszázadban ilyen aszályos év, mint az idei – mondta Bagi Ádám, a Csongrád Megyei Agráriroda vezetője azzal kapcsolatban, siralmas, ahogy a kukoricatáblák kinéznek. – A növény most virágzik, „hányja a címert", de hiába: szinte megsültek a csövek, a szemek, a levelek szivar alakúra felpöndörödtek. Erre mondják: furulyázik a kukorica. A szakember – aki maga is gazdálkodó, őstermelő – hozzátette: kukoricája ugyan nincs, de látja a szomszéd táblákat, milyen siralmas állapotban vannak. Holott a kukoricáról azt tartják, olyan „agresszív" növény, hogy 200 atmoszféra nyomással képes kiszívni a nedvességet a talajból.

Kukoricák kétféleképpen: öntözött és kiszáradt táblák Szeged határában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Drágaság lesz

Idén rekordnagyságú területen, több mint 1,2 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon. Június elején a szakértők még jó termést vártak, a forró és száraz nyár azonban mindent felülírt. Tavaly 6,6 tonna volt az átlag az országban, Csongrád megyében 6 tonna körüli. 2011 júliusában még 7–11 tonnára számítottak, ám az augusztusi hőség akkor is elvitte a termés 20 százalékát. Piaci elemzők szerint ha augusztus végéig marad a szárazság, akkor a következő 2 hónapban akár 15 százalékkal is emelkedhet a kukorica világpiaci ára, ami most novemberi lejárattal 53 ezer forint tonnánként.

Nedvesség azonban nincs: már 2012-nek úgy vágtak neki a Csongrád megyei gazdák, hogy 180–200 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból. Idén az első félévben is nagyon kevés volt a csapadék, 130–140 milliméternyi (az évi átlagos mennyiség 550 milliméter körüli). A múlt heti front úgy vonult át a megyén, hogy míg Szegeden 23 milliméternyi volt az égi áldás, addig Deszken 12, Szőregen pedig már csak 4 milliméter.

Egyedül az öntözött területeken szép a kukorica. Vincze Lajos, a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. termelési igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy kukoricából van nekik ilyen is, olyan is. A 3 tábla kukoricából kettőt öntöztek – ez mintegy 250 hektár –, itt jó közepes termés, hektáronként közel 8 tonna várható. Egy táblán, 90 hektáron azonban a fémtolvajok elloptak mindent, ami mozdítható, ezért nem öntöztek. – Ezen a részen meghalt a kukorica – mondta a vezető. – Keresünk olyan állattartót, aki lesilózza a növényt, és minimális térítési díj ellenében hasznosítja.
Vincze Lajos beszélt olyan területről is, amelyen tavaly állt a belvíz, ezért kipusztult a búza, most viszont él rajta a kukorica. Ahová viszont egy évvel ezelőtt napraforgót vetettek, idén pedig kukorica került a helyére, ott nem lesz termés: alulról is, felülről is megsült. Erre még nem volt példa a szakember 40 éves praxisában.

Kukoricák kétféleképpen: öntözött és kiszáradt táblák Szeged határában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója tömören így foglalta össze a megyei helyzetet: már most a kármentés zajlik, a gazdaságok igyekeznek lesilózni azt, ami termett, és újravetni a területet.

* * *

Vége az aratásnak

Már az utolsó hektárokon aratják az őszi búzát Csongrád megyében. Futó Tamás elmondta: a megyei átlag 3,8 tonna lett, kicsivel kevesebb, mint a tavalyi 3,9 tonnás termésátlag. A megyében 70 ezer hektárról takarították be a gabonát. Az őszi árpa 16 ezer hektáron 3,5 tonnás átlagot hozott Csongrádban.

Olvasóink írták

 • 20. Fri-GO 2012. július 18. 05:31
  „tótkomlósi barátom!
  Oly nagy szakértelemmel megáldott embernek látszol, ezért hozzád fordulok egy kérdéssel!
  Ha a talaj nedvességtartalma zéró, akkor ugye a benne senyvedő bármilyen növény elpusztul, mivel nincs mit felszívnia.
  Na de ha azt lesilózzák, vagy kitárcsázzák, hogy újra vethessék egy rövidebb tenyészidejű fajtával, akkor az szerinted miből fogja magát megszívni a keléshez? Esetleg kap egy egyszeri pár milliméter csapadékot, amitől megduzzad a mag, s azután lehet, hogy egy hónapig semmi? Akkor mi lesz?
  Tudod, ez sem megoldás! Sajnos nem olyan egyszerű egy öntöző berendezést beállítani, mert ahhoz is a bürokrácián keresztül vezet az út, hiszen ilyen-olyan szakhatósági engedélyeket kell beszerezni.

  De meg lehet azt is csinálni, hogy elhallgassanak a varjak, hogy maradjanak parlagon a földek!
  Ha valakit meg zavarnak a pollenek, akkor kaszálják le.
  Vagy van jobb megoldás is! a gazdák csak annyit termeljenek, amennyivel biztosítani tudják a saját szükségleteiket!
  Hiszen a más ágazatban dolgozók sem tesznek mást! És akkor az irodista eheti a papírjait, a kőmíves a maltert, amit megkevert, vagy a varrónő a ruhákat. De még hosszan sorolhatnám!
  Csak itt arról nem esik szó, hogy a Lajtán túl mekkora erővel fognak össze az emberek, mert ott tovább látnak az orruknál, s tudják, hogy a paraszt a sajátja mellett, a más ágazatban dolgozók kajáját is megteremti.
  Ott nem vaksik élnek.”
 • 19. öregvegyész 2012. július 18. 00:09
  „A víznek,meg az öntözőberendezésnek ára van,ezt ne tessék elfeledni. Ráadásul nincs víz mindenütt. A viharsarokban a komoly hibridkukorica termelők ültetvényei is tönkrementek,pedig ők nem nevezhetők amatőröknek tehát nem csak a kistermelőknél van gond!.”
 • 18. bof 2012. július 17. 17:56
  „Az úgymond házhoz szállított termékek Pl.: Tej SZÁMLÁVAL,Nyugta átadásával történő fizetés ? ÁFA!!!!!!!!
  Ha a házhoz vivő eladási ár+áfa = más a leányzó fekvése ugye.”
 • 17. vári 2012. július 17. 15:58
  „Régóta mondom, hogy a kizsákmányoló multik ellen is úgy lehetne küzdeni, ha összefognának és lehetővé tennék, hogy a fogyasztó közvetlenül a termelőtől vásároljon. Házhoz szállítással.
  A tej eladása már működik így.”
 • 16. vári 2012. július 17. 15:55
  „geza

  "Volt olyan hogy három mezőgazdász furatott 3 termál kutat (100 millás nagyságrend visszasajtolóval), de nehogymár közösen egyet és majd megegyezünk a használt víz mennyisége után."

  Ott a pont. Persze ez nem csak a gazdálkodókra igaz.”
 • 15. vári 2012. július 17. 15:53
  „4. Fri-GO
  Nem kétlem, hogy nehéz a gazdálkodói lét, csak egyvalamit nem értek: az utóbbi évekből, évtizedekből nem emlékszem olyan időjárásra, amelyre ne lett volna panasz. Most esik az eső, az a baj, most nem esik, az a baj.
  Ha ennyire kényes a folyamat, akkor hogyan működhetett mondjuk 200 évvel ezelőtt az egyszeri földműves keze alatt? Ennyit változott volna a klíma?”
 • 14. geza 2012. július 17. 15:50
  „#13 Igen, bebizonyosodott, hogy a kisüzemi nem életképes..
  Olaszban is több birtokos összeáll, együtt dolgoznak és elszámolnak korrektül. Hollandiában a közös területen termelik a tejet, majd elosztják közösen a bevételt.
  A lényeg a KÖZÖSEN együttes erővel. Na ez ami itt nem működik. Volt olyan hogy három mezőgazdász furatott 3 termál kutat (100 millás nagyságrend visszasajtolóval), de nehogymár közösen egyet és majd megegyezünk a használt víz mennyisége után.”
 • 13. Mike3 2012. július 17. 15:31
  „12: Azért nem öntöznek, mert a "visszaazősijussot" sötét magyar átlagparasztkám tönkrevágta azt, amit a TSZ-ek szakértelemmel és több évtizedes munkával felépítettek. Már nincs infrastruktúra. A korszerű mezőgazdaság nagy területen, korszerű eszközökkel, vegyszerekkel és megfelelő szakértelemmel termel jó minőségű, kedvező árú terméket/alapanyagot. Azt a pár szakembert, akik a romokból prosperáló gazdaságot építettek, nevezik most zöld báróknak. Pedig nincs mögöttük új ötlet. Csak folytatták azt, amit addig csináltak, csak már saját tulajdonon. Ismerek olyat, aki két évtizeden keresztül a profit minen fillérét földbe fektette. Nem felesleges, 2 hektárra megvásárolt fétistraktorba meg büdös nagy terepjárcsiba, hanem földbe... Mára nagybirtokossá vált és most már tényleg megteheti, hogy gennyesre keresse magát. A gazdasága pedig -szakmailag- takkra ugyanolyan, mint egy TSZ.”
 • 12. geza 2012. július 17. 14:51
  „Miért nem öntöznek??
  Adott a Tisza, Duna egyéb folyóink, luxus hogy mennyi vizet engedünk ki az országból felhasználás nélkül..Voltak kiépített öntözőcsatorna rendszerek, hova lettek? (ja hogy beszántották, nem gondozták)
  USA-ban öntözik a kukoricát, azért olyan magas a terméshozam.”
 • 11. sanci2121 2012. július 17. 14:50
  „jáááj ázs á rássiztá nápsugrázás!!!! már rég kikellet volna épiteni annak idején a csapadék gyüjtőket azt most nem lenne gond.”
 • 10. Mike3 2012. július 17. 10:27
  „4: Semmiképpen sem könnyű megélhetési forma, de brutálisan nyereséges ha van szakértelem, nem csak vörösnyakú bubogás. A pár hektáros majomkodásokat nyugodtan el lehet felejteni.”
 • 9. csaktudja 2012. július 17. 09:55
  „Bár részben a mezőgazdasági termelésből élek, azért némi odafigyeléssel- meg befektetéssel , még ebből az aszályos időszakból is van kiút. Egyetlen szem kukoricát és gabonát sem vetettem, de a szinte világméretű aszály miatt gyorsvonati sebességgel nő a gabona és kukorica tőzsdei ára. Az utóbbi két hétben 50 tonna jegyzésen 35.000.-USD a nyereség. Állataim tartásához a takarmány kombájn alól betárazva. Valószínűleg a további aszály jelentősen növeli a húsárakat is, de szépen nőnek a süldők. GONDOLKOZNI!!!!!!”
 • 8. tótkomlósi 2012. július 17. 09:07
  „4. Fri-GO 2012.07.17. 08:16

  Figyelj csak barátom!

  Nem uszításról van itt nagyba szó!
  Csak az elmúlt tizen sok évben a magyar paraszt nagyon rászokott arra, hogy ha fúj a szél akkor azért kárpótolja a kormány, ha esik az eső akkor azért, ha nem terem, akkor azért!

  És ez sokaknak nem tetszik!

  Melyik vállalkozást kárpótolja az állam, ha kevés a bevétele?
  Ha nem jön be valamelyik munka?

  Na??????”
 • 7. tótkomlósi 2012. július 17. 09:03
  „A kukoricát már két hete le kellett volna silózni és újravetni rövid tenyészidejűvel. Annak még volna ideje beérni és valami haszon mégis csak lenne!

  Erreföl mire vár a magyar paraszt?

  Kiszááááradtttt, majd a zállam kártérít!

  Bravó!

  Nem érdekli valójában, hogy mi lesz a terméssel!
  Így, vagy úgy pénzhez jut!

  Mi meg beledöglünk a sok adóba, ami ilyen fölösleges dolgokra megy el!
  ENGEM MÉG SOHA NEM KÁRPÓTOLTAK!”
 • 6. macs 2012. július 17. 08:21
  „Valaki magyarázza meg nekem, nagyon sokan csak és kizárólag arról tudnak beszélni, hogy kicsiny hazánk a mezőgazdaság révén tud felvirágozni. Én ezt elhiszem, de a jelenlegi helyzet is azt bizonyítja, hogy befektetés nélkül ez se megy. Tetszik, nem tetszik változik az időjárás, egyre nyakrabbak lesznek a forró, száraz nyarak, egyre kevesebb a csapadék. Ehhez a környezethez alkalmazkodni kéne, de pénz nélkül ez nagyon nem megy. Lehet, hogy a sírdogálás nem vezet sehova, vagy tévedek?”
 • 5. Együgyű 2012. július 17. 08:18
  „,,Meghalt a kukorica a forróságban"
  Azonnali kárenyhítést, sőt kárrendezést kell adni a városiak terhére a magántulajdonban levő kukoricásoknak, hogy jövőre ne kukoricázzanak!
  Az esetleges hasonló eset elkerülése végett azonnali külön adókat kellene kivetni a népre, lakosságra, hogy a tulajdonosok megfelelő öntözőberendezéseket vegyenek maguknak. Jövőre minden termelő részére a nép pénzéből, az öntözővíz folyamatos biztosítását is meg kell oldani! A kárenyhítés szempontjából szintén a magán gazdálkodóknak és oligarchiáknak közpénzen mezőgazdasági biztosítást kellene kötni a 21. századi rabszolgák pénzén. Azonban mindenkit megnyugtatok a kukorica ára így is úgy is nőni fog. Sőt drasztikusan mindené!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Más véleménye mindenkinek lehet a demokrácia jegyében.
  OFF.”
 • 4. Fri-GO 2012. július 17. 08:16
  „2. és 3.! Miért nem váltotok ti is erre a szerintetek könnyű megélhetési formára? Nem kell itt uszítani, csak egy pár évet eltölteni, hogy megismerjétek a földművelésből, állattenyésztésből és kertészkedésből élők körülményeit. Szerintem sírva futnátok vissza a 8 órás munkarend területére, a szabadnapokkal, szabadságokkal együtt! A lehetőség adott! gyertek!!!”
 • 3. istvang58 2012. július 17. 07:51
  „MAJD AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL PÓTOLJÁK A PARASZTOK KIESÉSÉT ÍGY ARATÁS ÉS MUNKA NÉLKÜL IS MEGLESZ A BEVÉTEL. EZ NEM VÉLETLEN, MERT VANNAK OLYANOK AKIK TÖBB EZER HEKTÁRT BÉRELNEK AZ ÁLAMTÓL BARÁTI ALAPON ÉS EZEKNEK KELL A BEVÉTEL.”
 • 2. pandababa 2012. július 17. 07:03
  „-És megint áremelkedés,meg a sírás.... no komment!”
 • 1. balihoho 2012. július 17. 06:40
  „A kukoricának van egy sajátos tulajdonsága, ami miatt nem bírja a szárazságot. Rövid a gyökere! Emiatt, csak a talaj felső, kb huszonöt centis rétegének víztartalmát tudja csak felélni. Ez a réteg viszont most, a hosszan tartó forróság miatt, és a csapadék hiány miatt, igen száraz lett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra drágul az üzemanyag

Emeli bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom