Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Megkezdődött a bankadó áthárítása a fogyasztókra?

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a beérkező panaszok alapján azzal szembesült, hogy egy magyarországi bank kezdeményezte lakossági- és bankkártya kondícióinak, valamint a számlacsomagokra vonatkozóan megkötött szerződéseinek módosítását – mindezt a fogyasztók hátrányára.
Sok fogyasztó jelezte a szövetségnek, hogy a bank levélben hívta fel a figyelmüket a rosszabbodó feltételekre és kedvezőtlen módosításokra, melyek a szerződési feltételek széles körét érintik. A lakossági bank- és hitelkártyákat illetően emelkedik azok éves-, valamint kibocsátási díja, illetve annak költsége is, ha valaki sürgősségi kártyagyártást igényel. Szintén többet kell fizetnünk majd, ha a készpénzfelvétel ATM-automatából történik.

Nem maradnak ki a sorból a lakossági bankszámlák általános feltételei sem. Így növekszik a havi számlavezetési díj, illetve több költséggel fog járni, ha eseti átutalási megbízást adunk a bank számára. Igaz ez a deviza átutalások teljesítésére is. Ugyanígy emelkedik a forintszámláról történő forintkifizetéssel járó pénztári műveletek díja is.

A tervezett módosítások a fogyasztó részéről csak akkor minősülnek elfogadottnak, ha a változtatások hatálybalépése előtt nem nyilatkozik a bank felé arról, hogy azokat nem fogadja el. Mindez azt jelenti, hogy a kedvezőtlen módosítások hatályba lépése előtti napig a fogyasztó jogosult a bankszámla- és a bankkártya-szerződés azonnali felmondására. Ez esetben a felmondás nem kerül semmibe, tehát mentes bármilyen díjtól, költségtől, illetve egyéb fizetési kötelezettségtől. Természetesen az esetlegesen fennálló tartozást meg kell azonban fizetni ilyenkor a felmondással együtt.

Mivel várhatóan több bank is követni fogja a fenti példát, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a pénzügyi szervezetek figyelmét arra, hogy ne hárítsák át indokolatlanul a fenti költségeket a fogyasztókra. Ezen kívül, ha bármelyik banki ügyfél úgy tapasztalja, hogy nem tájékoztatták őt megfelelően az általános szerződési feltételek kedvezőtlen változásáról, illetve nem hívták fel figyelmét felmondási jogának gyakorlására, forduljon bejelentéssel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.

Ezen felül Szövetségünk megkeresi a Felügyeletet azért, hogy vizsgálja meg azt, hogy a bank fenti magatartása megfelel-e a vonatkozó törvényi előírásoknak - írta keddi sajtóközleményében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. fles2 2011. február 16. 09:19
  „hazudnak éjjel és nappal reggel és este azaz a nap 24 órájában.....Volt kitől tanulni
  Miért kell az emberekkel kicseszni???Radikális változásra lenne szüksége Magyarországnak,,a kérdés mikor lesz?”
 • 32. queenmargareth 2011. február 10. 11:23
  „Amikor ezt behozták, mindenki tudta, hogy a bank nem hagyja magát. Tudtuk, hogy rajtunk hozza be többszörösen.”
 • 31. Bunghole99 2011. február 09. 12:10
  „kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim.

  ez nem emelés, ez reform.”
 • 30. harcsabajusz 2011. február 09. 10:36
  „Ha a Kedves Vezetö aszonta hogy nem lesznek megszorítások, akkor nem lesznek, és punktum. Csak reformok, meg a bankadó, hogy fizessenek azok akiknek van pénzük. Vagyis mi, akinek van, meg az is akinek nincs. Hogyan gondolhatta valaki is, hogy egy költségnövekedést a bankok nem fogják áthárítani a kuncsaftokra? Hogyan gondolhatta valaki, hogy a költségnövekedés nem fog árnövekedést, inflációt, stb. okozni?

  Inkább az állami kiadásokat kellene lassan de biztosan csökkenteni, visszaszorítani a kliens rendszert, a korrupciót, ami miatt horribilis pénzek mennek el, mint adókat növelni, újabb és újabb sarcot kivetni. De miután A Kedves Vezető és sleppje kiépítette a hatalmi rendszerét, semmi érdeke nem fűződik ahhoz hogy csökkentse a bevételeket, és lazítson a gazdaság rövid pórázon való tartásán.”
 • 29. macs 2011. február 09. 10:13
  „9. Nórikám,
  ha nem vagy megelégedve a bankoddal, miért nem hagyod ott! Tudom macerás, de lépni kellene, nem csak mondani! Már megbocsáss! Megjegyzem, talán ezért viselkedik több bank is úgy, ahogy viselkedik, mert tudják, hogy csak morgunk, de nem lépünk.
  Egyébként csak kíváncsiságból, mit hazudnak?

  Más. Nem tudom ki gondolta komolyan, hogy a növekvő költségeket nem hárítják át, persze hogy áthárítják. Tudom mindenkinek a hitelkamat a fontos, de mi van pl. azzal, akinek a megtakarítása van a bankban és éppen a bankadó, a billegő hitelek miatt nevetségesen pici kamatot kap?”
 • 28. orbántorgyánpolgárikormány 2011. február 09. 08:35
  „24. belaba 2011.02.08. 20:01

  Én már nem is reménykedem...”
 • 27. la-za 2011. február 09. 08:12
  „9. Nórikám 2011.02.08. 16:02

  Milyen befektetésről nem kapsz tájékoztatást? Melyik banktól? (Gondolok egyre... :)))

  Attól, hogy egy bank hazudozik és/vagy félretájékoztat nem kell elkerülni ezeket az intézményeket. Akármennyire leveszik a hasznukat, bankok nélkül bajban lennénk...
  Ezzel a "hazudik" vagy "átvert" egy bank dologgal kapcsolatban eszembe jut egy mondás, amit pár éve hallottam: "Attól, hogy a zoknik kilyukadnak, továbbra is zokniban fogunk járni..." Kissé átvitt értelemben, de alkalmazható a pénzügyi intézményekre is :)”
 • 26. la-za 2011. február 09. 08:07
  „-Egyelőre EGY bankról van szó. Kíváncsi lennék melyik az.
  -Attól, hogy egy módosította a feltételei, a többi nem fogja szükségszerűen, sőt....
  -az emberek hülyesége és lustasága, ha maradnak a drágább banknál
  -jelzáloghitelek módosításáról szó sincs...
  ...”
 • 25. tótkomlósi 2011. február 08. 20:06
  „21. gomboc3 2011.02.08. 19:14

  Nalátod, azt nem kellett volna!
  Még most is ott rohadnának!

  Pedig hálásak lehetnének!”
 • 24. belaba 2011. február 08. 20:01
  „Valaki elátkozhatta ezt a szerencsétlen kormánypártot.
  Az statisztikailag is kizárt, hogy szinte bármit ígérnek, annak az ellenkezője történik.
  Négy év alatt, a nagy számok törvénye alapján remélhetőleg sikerül egyszer igazmondáson is kapni őket.”
 • 23. THE 2011. február 08. 19:44
  „Melyik bankról van itt szo?”
 • 22. kalkutta 2011. február 08. 19:19
  „Nem hiszem el! Világosan megmondták, hogy ne a zemberekkel fizettessék meg.”
 • 21. gomboc3 2011. február 08. 19:14
  „SŐT kiket hoztak, menekítettek haza a szlovákiai balhéból a kommunisták?”
 • 20. gomboc3 2011. február 08. 19:11
  „Ha jól emlékszem valamikor 1998 környékén találták KI, hogy mindenkinek a jövedelmét kártyára kell utaltatni. KIK voltak az akkori idők kormányai? KIK vannak 20 éve u.a.ott? KIK voltak nagy vezérek és ellenzékiek, KIK igértek energia befagysztást? Ellenzékben!! KIK fülig jimi-ék?”
 • 19. piccola 2011. február 08. 19:08
  „ez a bank legalább küldött tájékoztatót... nem mindegyik fog.”
 • 18. potzok 2011. február 08. 19:00
  „tényleg mindenki bevette azt a baromságot hogy a bankok beérik kisebb profittal, és nem mi fizetjük ki? mellesleg ez hányadik új adó amit fizethetünk? köszi a kétharmadot!!!”
 • 17. történész 2011. február 08. 18:46
  „Ezzel a banki sztorival OV tisztába volt, de a nép el sem tudta képzelni..egyszerű itt az idő visszaadni a bankkártyákat, higgyétek el lehet élni nélküle is..majd ha a sok milliárdja a burzsuj Kobinak elúszik akkor talán megint észhez térnek,hogy ők nem diktátorok.”
 • 16. N.P. 2011. február 08. 18:29
  „Mintha az áram ára is változott volna....pedig OV a hatósági árakkal kívánt megvédeni bennünket. Sikerült is októbertől egészen decemberig...”
 • 15. Larsson 2011. február 08. 18:22
  „Nem meglepő és aki nyitott szemekkel jár az már az elmúlt hónapokban saját bőrén tapasztalta, hogy mindent mi fizetünk meg, a multi bármi áron is, de hozni akarja az eddigi nyereségét, tehát emel! :((((((((((((”
 • 14. Amati 2011. február 08. 17:41
  „Én ősszel megszüntettem egy régi netes számlacsomagomat, mert már nagyon régi volt, fix havidíjjal, és az új ugyanolyan számlacsomag havidíj mentes volt. Hogy-hogynem, ma ugyanannyit fizetek érte havonta mint azelőtt az előzőnél...”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befellegzett a multik extra kedvezményének

A nemzetgazdasági tárca csökkenti a multik számára az állami támogatások arányát a korábbiakhoz… Tovább olvasom