Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Meglepheti a NAV a külföldön élőket

Hiába él valaki külföldön életvitelszerűen, ha Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezik, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.
Kellemetlen meglepetés is érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy más országban kezdenek új életet és nem jelentkeznek ki itthoni lakóhelyükről: hiába élnek ugyanis külföldön életvitelszerűen, ha Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkeznek, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lap felhívja a figyelmet: ha a kijelentkezés elmulasztása miatt az illető továbbra is állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, belföldi jogállásúnak minősül.

A helyzetet bonyolítja, hogy a külföldön dolgozók helyzetének megítélése attól függ, milyen országban dolgoznak, illetve élnek életvitelszerűen. Ha például EGT (európai gazdasági térség)-tagállamban (az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc), vagy olyan országban, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük abban az esetben sem, ha belföldi állandó lakóhelyüket nem szüntetik meg. Fontos azonban különbséget tenni a kettős adóztatást elkerülő egyezmények és a tb-egyezmények között. Hiába van ugyanis Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye az adott országgal, ez nem vonatkozik a társadalombiztosításra is - hívta fel a figyelmet a lap kérdésére Gerendy Zoltán, a BDO vezető adópartnere.

Olvasóink írták

 • 2. vrobi1 2012. augusztus 22. 20:16
  „Fantasztikus ötlet megint valami zsibatt agyú kitalálta a frankót. Sokan így se jönnek haza ugyanis a külföldi rendszámú autók után is fizetni kell márpedig inkább nem jön haza mint a kint sporólt pénzből vett autó után megint csak 100 ezreket fizessen . Nem értem hova akarnak még kiszipolyozni minket . Valóba nem lesz más lehetőség el kell menni külföldre és ott is maradni. A rendszer váltás óta ilyen csúnyán nem verte és húzta le egy kormány se az embereket mint ezek.
  Üdv”
 • 1. klj-54 2012. augusztus 22. 19:59
  „Szóval el kell veszíteni az állampolgárságot is azért, hogy a minket kizsákmányoló, rajtunk élősködő kormánynak ne legyen mit eldőzsölni?
  Az unokám (14) azt, mondta, hogy kimegy németbe (velem) diplomázni és nem jön haza!
  Ezt 14 évesen már felérte.
  És a többi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli egyeztetést tartottak a sertéságazatról

A megbeszélésen nagyon biztató volt a résztvevők hozzáállása - mondta a Németh Antal, a Vágóállat és… Tovább olvasom