Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Megregulázná a bankokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank egyik célja, hogy könnyen áttekinthető, a pénzhasználathoz igazodó számlacsomag kialakítására ösztönözze a bankokat.
A banki díjak és költségek megrendszabályozására készül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt követően, hogy az egyoldalú kamatemelések gondját levette az ügyfelek válláról a július elején megszavazott devizahiteles-mentőcsomag, az átlátható kamatozás megteremtését követően egy éven belül elkészülhet a jegybanki koncepció a könnyen összehasonlítható számlacsomagokról, szükség esetén pedig jogszabály-módosítást is kezdeményez az intézmény - írja a Magyar Nemzet szombati számában.

Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásáért és hitelösztönzéséért felelős ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek az egyéb díjak és költségek emelésével igyekeznek ellensúlyozni a kamatok korlátozásán elszenvedett veszteségeiket.

Az ügyvezető igazgató kifejtette: az MNB következő célja, hogy könnyen áttekinthető, a pénzhasználathoz igazodó számlacsomag kialakítására ösztönözze a bankokat. Első lépésben meghatározzák a tipikus számlacsomagokat, majd ezekről árstatisztikát, illetve díjadatokat gyűjtenek, és jó lenne megalkotni egy olyan teljes bankszámlaköltség-mutatót is, mint a hitelek esetében a teljes hiteldíjmutató.

Remélhetőleg a pénzintézetek a jegybanki ajánlás megjelenését követően áttekinthetőbbé teszik a pénzforgalmi szolgáltatásaik kínálatát, árazását, a végső cél, hogy minden bank rendelkezzen 5-6 olyan tipikus számlacsomaggal, amelyet könnyen össze tud hasonlítani az átlagos ügyfél is - tette hozzá az ügyvezető.

Amennyiben nem sikerül zöldágra vergődni a bankokkal, illetve a verseny nem kényszeríti ki az összehasonlítható számlacsomagokat, szolgáltatásokat, úgy elgondolkoznak azon, hogy a törvényalkotóknál jogszabály-módosítást kezdeményezzenek a cél elérése érdekében - mondta Nagy Márton a Magyar Nemzetnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1600 dolgozóját küldené el az Iberia

A leépítés a spanyol légitársaság átalakításának következő állomása. Tovább olvasom