Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Megvan az alap a magyar-szaúdi mezőgazdasági együttműködésre

Orbán Viktor és Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királyának tárgyalása jó alapott biztosít a magyar-szaúdi mezőgazdasági együttműködés
Jelentősen fejleszthető a magyar-szaúdi mezőgazdasági együttműködés, miután ehhez jó politikai alapot teremtettek az Orbán Viktor miniszterelnök és Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királyának múlt évi találkozóján folytatott megbeszélések. Ebben egyetértett szerdai budapesti tárgyalásán Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési és Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm szaúdi mezőgazdasági miniszter.

A megbeszélést követően tartott közös sajtótájékoztatón Fazekas Sándor elmondta: több közös projekt elindításának lehetősége is szóba kerül, így - egyebek mellett - egy közös magyar-szaúdi holding létrehozása szarvasmarha-tenyésztésre, növénytermesztésre és baromfitenyésztésre.

A miniszter közös projektek indítására lát lehetőséget a bioenergia-termelés és a takarmány-előállítás terén is. Szaúdi kollégája azzal egészítette ki, hogy Szaúd-Arábia édes vízben szegény ország, így ezért is érdekelt a mezőgazdasági együttműködés kiszélesítésében Magyarországgal. Jelezte, hogy a szaúdi mezőgazdaság számít a világ élvonalába tartózó magyar agrárium eredményeinek hasznosítására.

Fazekas Sándor utalt arra: a szaúdi miniszter külön is figyelmébe ajánlotta a külföldi befektetésekkel foglalkozó szaúdi befektetés-fejlesztési ügynökséget. A miniszter hozzáfűzte, hogy Magyarország a kapcsolatok fejlesztésének ösztönzésére kereskedőházat kíván létrehozni. Jelezte azonban, hogy a konkrét együttműködések kidolgozása és működtetése a két ország üzletemberinek a dolga lesz.

Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm szaúd-arábiai látogatásra hívta meg Fazekas Sándort, aki a meghívást köszönettel elfogadta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Beruházási Bank alaptőkéjét növelték az euróövezeti országok

Tízmilliárd euróval növelnék az Európai Beruházási Bank alaptőkéjét az euróövezeti országok. Tovább olvasom