Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Mi változik augusztus 1-től a Munka Törvénykönyvében?

Július 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a változáscsomag, amely augusztus 1-i hatállyal módosítja Munka Törvénykönyve bizonyos szabályait. A változások egy része a jogalkalmazást segíti, szövegpontosító jellegű, más része az Európai Bíróság munkajogi ítéleteiben megfogalmazott elvek alapján került be, ezek normaszöveg-kiegészítések. Egy szegedi könyvelőiroda segítségével végigvesszük a legfontosabb változásokat.

Az Eu-s szabályozással történő összeegyeztethetőséget biztosítja, hogy a felszámolás alatt álló munkáltatók részére is előírják, hogy amennyiben a gazdasági egység jogügyleten alapulva átszáll egy átvevőre, és a munkáltató személyében változás következik be, akkor az átvevőnek tájékoztatási kötelezettsége keletkezik a munkavállalók felé, amennyiben nincs üzemi tanács és üzemi megbízott a vállalkozásnál.

Ez tulajdonképpen kiegészíti a felszámolás esetével azt a rendelkezést, miszerint a munkáltató személyének jogügyleten alapuló átszállása esetén az átadónak vagy az átvevőnek legkésőbb 15 napon belül kötelessége tájékoztatni a dolgozókat, ha nincs üzemi tanács és üzemi megbízottat sem választottak. A tájékoztatás kiterjed az átszállás időpontjára, okára, a következményekre, a tervezett intézkedésekre.

Egy másik változtatás a munkáltató felmondási jogának korlátozásához kapcsolódik. A napi munkaidő felemelhető ugyanis napi 12 óráig a felek közös megállapodása alapján, amennyiben készenléti jellegű a munkakör, vagy ha a munkáltató, tulajdonos hozzátartozója a dolgozó. Ezt a megállapodást a dolgozó felmondhatja a naptári hónap utolsó napjára vagy a munkaidőkeret utolsó napjára vonatkozóan, 15 napos felmondási határidővel. A módosítás szövege ebben az esetben korlátozza a munkaadó felmondási jogát: nem lehet a munkáltató felmondásának oka az, hogy a munkavállaló egy ilyen megállapodást felmond.

Abban az esetben, ha a munkaviszony hónap közben szűnik meg, a munkaviszony munkaidőkeret lejárta előtti megszűnésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, munkaidőkeret hiányában is.

A kötetlen munkarend fogalmán is változtatott a Mód-trv., de ez a szabály csak januártól lép életbe: nem elég legalább a munkaidő felének átengedése a munkavállaló rendelkezésére, hanem a teljes munkaidő beosztásának jogát kell írásban átengedni számára.

A szabadsággal kapcsolatos változásokat itt olvashatják.

Újra változik a távolléti díj számításának szabálya. A 174-es osztószám száműzésével az új szabályozás szerint: a havi alapbért kell meghatározott időszakra számítani úgy, hogy a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét kell szorozni az adott adott időszakra eső általános munkarend szerint teljesítendő órák számával. Így nem lesz kevesebb a szabadságra jutó munkabér azokban a hónapokban sem, amikor 21-nél kevesebb a havi munkanapok száma.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

 • 9. CsengeleMSN 2013. július 28. 22:07
  „A rádiók azt harsogják, hogy 2013-ban folyton növekszik a munkahelyek száma, de ez csak duma, elég bemenni Hódmezővásárhelyen a munkaügyi központba, sok erős, tettre kész fiatal üldögél ott, és várja azt, hogy valaki munkát adjon!”
 • 8. történész 2013. július 27. 21:23
  „És még azt is,hogy feleljenek az általuk elfogadott törvények hibáiért,mondjuk +10 év.Ja meg,hogy rájuk is vonatkozzanak az általuk megszavazott dolgok,ha spórolás úgy kívánja közmunkában is képviselhetik a közmunkás választókat.”
 • 7. keletaru 2013. július 27. 20:15
  „Be kellene ezt is vezetni PL. Minden ország gyűlési képviselőnek 20 munka napot kellene DOLGOZNI EGY VALÓS munka helyen . Utána tudnák mennyi az annyi s tán a valóság érzetük is megmaradna ! Üdv Kuci”
 • 6. sorpocak 2013. július 27. 20:11
  „1-2-3-4-5!
  Köszönjétek a fidesznyikovoknak! Csak egyszer mer szólni az ember, vagy a főnökének nem mutatja meg milyen bugyi van rajta, repül!!!!!!!!”
 • 5. Qllancs 2013. július 27. 16:36
  „Hol a beígért 1 millió munkahely ???? 576 ezer a jegyzett munkanélküli !!! Miért csak minbért fizet..a cég..amikor 10-12 órát dolgozik az ember?? Miért NEM adja ki a szabadságot ??? csak papiron ??? éhbérért ---napi 12 órát dolgozni. RABSZOLGAMUNKA !!!!
  Ebéd idő: 5 perc !! napi 12 órában 3 X mehet wc re !???stb. ......”
 • 4. Bogárka67 2013. július 27. 15:31
  „Tisztességes munkát, tisztességes bért, tisztességes megélhetést minden magyar állampolgárnak! S a haza fényre derül, valamint az emberek arca is!”
 • 3. lukrecia 2013. július 27. 14:50
  „Ez segit ertelmezni:
  Neusiedl am See környékére keresnek 5 betonvas``hajlítót gyakorlattal, több műszakos munkarendbe, megfelelő német nyelvtudásal (szóban és írásban), jogosítvánnyal és saját autóval.
  Jelentkezés levélben vagy e-mailben (közvetítő cég):
  Frau Stephanie Hellmair
  AKZENTE Personalbereitstellung
  Grazer Straße 68
  2700 Wr. Neustadt
  stephanie.hellmair@akzente-personal.at
  Hatha valakinek segitettunk.”
 • 2. CsengeleMSN 2013. július 27. 14:21
  „Az is megváltozhatna például, hogy nincsenek munkahelyek. Változást akartok? Legyen változás az, hogy mindenkinek van munkahelye!”
 • 1. Légiós 2013. július 27. 11:18
  „miért ne lehet bizonyos üzemeknél gyáraknál szakszervezet? miért lehet nyitva nemzeti ünnepek bolt mikor nem a tulaj van benne hanem az alkalmazott,? mert fél hogy kirúgja a hatóság ilyenkor hol van ? miért lehet romlott termék a boltok pultján persze maszek aki azzal fenyegeti az alklamazottat ha nem adnak el mindent kirugja!!! miért van az ha egy napig van az ember táppánzen nem kapja meg a 14000 ft kaja jegyet, miért lehet ezt megcsinálni?? ha valaki nem tud tulorát egyszer vállani miért rugják ki azonnal ???? na ászok ennek nézzetek utánna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rossz vezető indikátorai

Sokféleképpen lesz valaki vezetővé. Lehet, hogy kinevezik, megörökli, megpályázza és megnyeri, saját céget hoz létre, kiemelik, stb. Tovább olvasom