Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Mire kell figyelni a társasági adó bevallás benyújtásakor?

Május 31-ig kell benyújtani az előző évet érintő társasági adóról szóló bevallást, ehhez a NAV a saját weboldalán összegyűjtötte a fontosabb technikai tudnivalókat. Ebből adja közre a lényeges pontokat egy szegedi könyvelőiroda - kiegészítve néhány egyéb tartalmi szemponttal.

A NAV honlapján lévő bevallás kitöltésekor már az előlap is nagyon lényeges, hisz hibásként hozhatja a bevallást az adóhatóság rendszere, ha a saját adatbázisuktól eltérő alapadatokkal találkozik.

Szintén hibát fog jelezni a program, ha bevallással le nem fedett időszakot talál, ez például akkor fordul elő, ha átalakult a cég, és hiányzik előzmény bevallásként a 251-es nyomtatvány.

Ez évtől tartalmazza a bevallás az előző évi innovációs járulékkötelezettséget is: az előző évi elszámolást illetve a bevallás esedékességét követő második naptári hónaptól számított egy éves időszakra előleget.

A bevallásban fel kell tüntetni a csekély összegű támogatásokat, amelyek igénybevételének napjaként az adóbevallás benyújtásának napját kell feltüntetni.

Figyelni kell a borítólapon az egyes kódkockák megjelölésére, az adóhatóság tájékoztatója szerint rendszeresen elfelejtik megjelölni az előtársasági időszakra vonatkozó bevallást is tartalmazó bevallásoknál az erre utaló négyzetet.

Érdemes arra figyelni, hogy új szabályozás miatt a veszteségelhatárolás lehetősége szűkült, ezt az adóalap 50%-áig lehet figyelembe venni, felhasználni. Későbbi években, eltolódva igénybe vehető a teljes elhatárolt veszteség, Szintén korlátozott a veszteség felhasználása átalakulás és cégvásárlás esetén.

Az év végi átértékelésekből adódó, nem realizált árfolyamnyereség adózása halasztható lett, azaz így az adóalap csökkenthető. Egészen addig maradhat így, míg az árfolyamnyereség nem realizálódik. Mindez a "fedezeti ügylettel nem fedezett, külföldi pénzértékre szóló befektetett pénzügyi eszközök és hosszú lejáratú kötelezettségek" átértékelésére vonatkozik csak.

Továbbra is él az alultőkésítési szabály, azaz a saját tőke mértékét jelentősen meghaladó hitelek utáni kamatot az adóalapból nem lehet levonni. A kamatmentes kötelezettségekre is érvényes a szabály a tavalyi adóévtől, abban az esetben, ha a kamat szokásos mértékével csökkentené a cég az adó alapját.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: az ipari termelés 2,9 százalékkal csökkent márciusban

Az ipari termelés a februárhoz képest azonban a termelés 0,4 százalékkal nőtt a januári 3,1 és a februári 0,1 százalékos emelkedés után. Tovább olvasom