Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

MNB: súlyos bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjének

Tizenöt millió forint bírsággal sújtotta a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.
Az MNB Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával és végelszámolás elrendelésével zárult - emlékeztetett hétfői közleményében a jegybank.

A kialakult helyzet miatt megvizsgálták B. I. G. személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, a felügyeleti biztosok kirendeléséig.

A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy működése során az intézmény a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa - hangsúlyozta az MNB.

A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható gondossággal és szakértelemmel járt el.

Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor - amely a jogszabály szerint 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet - a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát, valamint azok számosságát mérlegelte.

Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál - közölte a jegybank.

A jegybank tavaly november 5-én jelentette be, hogy felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez, és megtiltotta számára egyes pénzügyi szolgáltatások végzését.

Idén január 23-án az MNB visszavonta a takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált.

Az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete a korábbi hatósági intézkedések ellenére tovább romlott, és fennállt a veszélye, hogy nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat, a feltárt körülmények, és a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján az MNB úgy ítélte meg, hogy a takarékszövetkezetben elindult - és a gyors növekedés miatt kiteljesedett - negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, és a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, hogy már nem kezelhetőek egyéb felügyeleti intézkedésekkel.

A kirendelt felügyeleti biztosok a korábbi évek negatív üzleti folyamatait le tudták fékezni, de a már felhalmozódott problémák kezelésére, a prudens működéshez szükséges tőke és likviditás biztosítására a biztosok eszközei önmagukban nem voltak elégségesek.

A takarékszövetkezetnek csaknem 13 ezer betétes ügyféle volt. Mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban alig haladta meg az egy ezreléket.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) február 21-én közölte, hogy lezárult a takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása.

A körmendi takarékszövetkezet 27,8 milliárd forintos betétállományából 22,9 milliárd forintra volt az alapnak kártérítési kötelezettsége. Százezer euró feletti betét 77 darab volt 3,7 milliárd forint értékben, ezek tulajdonosai a végelszámolás során érvényesíthetik majd követelésüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcstechnológiás öntödét építenek Bicskén

A bicskei üzemben a lézeres megmunkálás és a háromdimenziós nyomtatás fémipari alkalmazásának feltételeit teremtik meg a beruházással. Tovább olvasom