Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

NAV: rekordfogások és rekordbevétel

Dél-Alföld - 498 ezer adóbevallás, 1 éves és 101 esztendős adózó, 2,3 milliárd forintos bevallott éves topjövedelem: a NAV dél-alföldi régióban végzett első féléves tevékenységéről tartottak beszámolót Szegeden. A pénzügyőrök 6 hónap alatt már szinte minden adónemben teljesítették az éves penzumot, míg a pénzügyi nyomozók az államnak okozott 3 milliárd 700 millió forintos károkozást derítettek fel.
– Az 50 legfiatalabb adóköteles jövedelmet bevalló 2011-ben született, míg a legidősebb adózó 101 éves volt. Az év első félévében 498 ezer darab személyi jövedelemadóról szóló bevallás érkezett főigazgatóságunkra. Hogy lehet adózó egy 1 éves gyerek? Például vagyontárgyat örökölt, és azt bérbe adták – mondta Papp István főigazgató, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője a NAV régióban végzett első féléves tevékenységéről tartott összevont sajtótájékoztatón tegnap.

A bevallások 60 százalékát nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el, majd papíron küldték be az adózók. – Nekik nincs ügyfélkapu-regisztrációjuk, és az emberek egyébként is idegenkednek az internettől. Papírmániásak vagyunk: az emberek megcsinálják a bevallás nehezét a világhálón, ahonnan már csak egy kattintás lenne az elektronikus úton való beadás.

Jacob Gábor grafikája
Jacob Gábor grafikája


Helyette kinyomtatják, borítékba teszik, és elviszik a postára. Pedig a régió 10 könyvtárába is kitelepültünk, ahol a bevallások elektronikus elkészítésében segédkeztünk. Csongrádon ötször annyian jelentek meg, mint tavaly, de összességében több emberre számítottunk – mondta Papp István. Érdekesség: a 21–30 év közötti korosztályban majdnem dupla annyian választották a papíralapú formát, mint az elektronikust. A 61–70 év közöttiek körében az elektronikus forma hódított, és a férfiak is szívesebben használták a netet a hölgyeknél.

3 milliárd 700 millió forintos kár

A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága illetékességi területén 492 esetben nyomozott az év első felében. Az ismertté vált bűncselekményekkel okozott kár 3 milliárd 700 millió forint volt. – Ennek enyhítésére 1 milliárd 300 millió forint értékben készpénzt, bankszámlán tartott pénzt, ingatlanokat és járműveket foglalt le igazgatóságunk: a 34,59 százalékos kármegtérülés országos szinten a legmagasabb – mondta büszkén Török Árpád. A pénzügyőr alezredes kiemelte annak a csalásra szerveződött cégláncolatnak a felszámolását, amelynek letartóztatott irányítói – köztük egy mártélyi férfi – egyebek mellett selejtes harci járművek adásvételével manipuláltak, amerikai cégkölcsönt színleltek azért, hogy 406 millió forintot csaljanak ki az államtól. A pénzügyi nyomozók az adóellenőrök segítségével – ahogy megírtuk – több mint 126 millió forint visszaigényelt áfa kiutalását akadályozták meg áprilisban. Török Árpád elmondta: fél év alatt 613 gyanúsítottat hallgattak ki, és 494 házkutatást tartottak a Dél-Alföldön: 17 embert előzetes letartóztatásba helyeztek, 7-tel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, 3 fő házi őrizetbe került.

A bevallások 42 százaléka személyijövedelemadó-visszaigénylést, 19 százaléka fizetendő adót tartalmazott. Egy magánszemélynek árfolyamnyereségből adódóan a bevallásával egyidejűleg 50 és fél millió forintot kellett befizetnie a hivatalnak. A dél-alföldi régió legmagasabb bevallott jövedelme tavaly 2,3 milliárd forint volt. Az összes hátralék az év első felében 115,3 milliárd forint: a működő adózók ennek csak 40 százalékát teszi ki. – A további 70 milliárd forint esetében nincs meg a tulajdonos, vagy nincs meg a cég: futunk a pénzünk után. Sajnos nagyon könnyű céget alapítani Magyarországon – mondta a főigazgató.

Márkus András pénzügyőr dandártábornok elmondta: a NAV Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága szinte minden adónemben – például energiaadó, regisztrációs adó, népegészségügyi termékadó – már fél év alatt teljesítette az egész évre tervezett bevételt. Új adónemként jelent meg a népegészségügyi termékadó: a régióban ebben 112 adózó volt érintett, a bevétel 377 millió forint volt az első félévben. A fémtörvény alapján 438 ellenőrzést hajtottak végre, de eljárást csak 77 esetben indítottak a tavalyi év hasonló időszakában indított 137-tel szemben.

– A csökkenésnek az előző évek intenzív ellenőrzése az oka – magyarázta a dandártábornok. Közigazgatási bírság kiszabásában a régió szintén élen áll az országban: 424 millió 596 ezer forint folyt be a NAV-hoz, amely a központi költségvetésbe került. A pénzügyőrök január és június között 15 ezer 100 liter 100 százalékos alkoholt és 4,3 milliárd szál cigit foglaltak le a Dél-alföldön. 5545 bűncselekményt és szabálysértést derítettek fel: közülük az egyik legjelentősebbet január 21-én, amikor Röszkén jelentkezett belépésre egy bolgár–makedón állampolgárságú férfi, akinek hűtős teherjárművének pótkocsijából zsugorfóliába csomagolva 353 kiló marihuána került elő. 3 nappal később szintén Röszkén egy szerb kamionból 38 ezer 850 doboz magyar adójegy nélküli cigi került elő 33 millió 227 ezer 555 forint értékben. Május közepén Nagylakon egy bolgár kamion rakterében 24 ezer 675 darab hamis ruházati terméket találtak.

Olvasóink írták

 • 19. geza 2012. augusztus 17. 08:45
  „Problémamegoldó APEH-maffia
  Vádemelés - Kenőpénzért az adózó konkurenseit is ellehetetlenítették
  Vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt 66 személy ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságán 2005 és 2010 között működött adómaffia ügyében - közölte a főügyészség.”
 • 18. X_Y 2012. augusztus 16. 12:09
  „11.andalgokandallo

  "NAV azért létezik, hogy a magyar állam és a magyar polgárok KÖZÖS pénzére vigyázzon. Tehát amikor valakinek az orrára koppintanak, akkor - és most jól figyeljenek - az Önök adóforintjaira vigyáznak, és nem hagyják hogy azt valaki zsebretegye.
  "

  Hány éves vagy te, királyfi - hogy még hiszel a mesékben... Érdekes módon ha egy sarki zöldséges nem ad számlát egy fej káposztáról akkor lecsap rá a NAV a törvény teljes szigorával - ha meg egy kormányközeli vállalkozó 1 milliárdos adóhiányt szed össze, azzal valahogy nem boldogulnak. A NAV a haverok cégeinek "érinthetetlenségét" vigyázza, nem a zemberek adóforintjait..”
 • 17. czindi 2012. augusztus 16. 10:30
  „Rekordfogás: Szeviép? arra is kíváncsi lennék, hogy amikor az idióta ( mert szerintem behajthatatlan - milliós ) büntetéseket kiszabják, azokból mennyit tudnak behajtani? ( ez más szervekre is vonatkozik!) Sztem olyan tételeket kellene megállapítani, amelyek REÁLISAK, BEFIZETHETŐK. (pl olvasom: XY-t 3 millára büntették, mert...akármiért. Viszont sehol nem olvasom, hallom, hogy XY be is fizette a büntetést!?)
  "Győzike ügye pl bíróság előtt van, és egyáltalán nem áll jól a szénája. Tényleg. Most jöttek haza a Török Riviéráról, a kislányuk meg rögtön elrepült Floridába. ( hát nekem erre 42 becsületesen ledolgozott év után még nem futotta, kedves 11. andalgokandallo----”
 • 16. Besenyő_Pistabácsi 2012. augusztus 15. 22:02
  „Igen a NAV teljesítette a penzumot. Ma hallottam a hírekbe, hogy most meg Traffipaxokkal özönlik el hű bűnüldöző szerveink az utakat, mert hát kell a pénz na.”
 • 15. C6H12O6 2012. augusztus 15. 20:02
  „A tisztességtelen bevételek címszónál szeretve tisztelt kormányunkat is meg kellene említeni. Azért ha 10 percen belül be kellene mutatni az éppen futó EU-s projektek pénzeinek felllelhetőségi helyeit valószínűleg komoly zavarba jönnének sokan. Nagyot tévednék, hogy a lézer projekt pénzét sem találnánk konkrétan semerre sem? Vidéken az ilyesmit sikkasztásnak hívnák, fentebb unortodox gazdaságpolitikának?”
 • 14. LukSzkaivoker 2012. augusztus 15. 18:55
  „NAV-os vezető beosztású ismerősöm elmondta, hogy "leszólnak" nekik, melyek azok a cégek amiket nem szabad piszkálni. A NAV innentől kezdve nem több, mint az ország legnagyobb maffiájának a pénzbehajtó részlege.
  Ezért nem a NAV, vagy NAV-nál dolgozó emberek a felelősek. Ök csak végrehajtók. Ők még nem a hal feje. A "büdösödést" máshol kell keresni.”
 • 13. geza 2012. augusztus 15. 18:27
  „A kifizetetlen alvállalkozók blokád alá veszik augusztus végén a Szilánk szatymazi üzemét, ha addig nem rendezik tartozásukat - jelentette ki az öt alvállalkozót képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, Szabó Bálint, aki a DARFÜ-vel is tárgyalt.

  Talán ezeket az EUS pályázatos lenyúlásokat is vizsgálhatná az apeh”
 • 12. Berlusconi 2012. augusztus 15. 17:24
  „Nem kell a polírozás!
  A pitiáner cigaretta csempészeket, hamis termékmegjelölőket és az egyéb piti vállalkozókat piszkálgatják a nyugtaadás elmaradása miatt, az igazán komoly gengsztereket meg sem merik szagolni.
  Sorolhatnék csak itt Szegeden legalább 20 "nagymenőt" akihez ki sem mernek menni.”
 • 11. andalgokandallo 2012. augusztus 15. 16:57
  „Kedves Uraim! Önök igen súlyos tévedésekben élnek. Győzike ügye pl bíróság előtt van, és egyáltalán nem áll jól a szénája. Másrészt a NAV azért létezik, hogy a magyar állam és a magyar polgárok KÖZÖS pénzére vigyázzon. Tehát amikor valakinek az orrára koppintanak, akkor - és most jól figyeljenek - az Önök adóforintjaira vigyáznak, és nem hagyják hogy azt valaki zsebretegye.

  8. ValakiaSOKKözül
  Természetesen amennyiben létezik ilyen eset, akkor az ímélben és cikkekhez írt kommentekben terjed. Hiszen ezzel oldódna meg a probléma. A történet hitelessége számomra nulla. Amennyiben valakivel ez megtörténik, a NAV-ot keresi meg, esetleg a médiát, ha nem sikerül szót értenie a hatósággal. Nem kell mindent elhinni.

  Az éves kvótára vonatkozó mondatok valóban furcsák, azonban érdekes, hogy mindenkinek csakis negatívumként értelmezhető. Mi van ha ez pl a tavalyi, vagy a többéves átlaghoz mért adat?”
 • 10. X_Y 2012. augusztus 15. 14:02
  „8.ValakiaSOKKözül

  A kedves revizor <moderálva>. Milliós bírság egy adminisztrációs hiba miatt - ugyanakkor a milliárdos csalókat futni hagyják (igaz azokat nehezebb volna elkapni, még a végén meg kellene dolgozniuk a pénzükért)”
 • 9. roxper 2012. augusztus 15. 13:14
  „8.
  Felháborító ez az eljárás mód!
  Épp tegnap előtt hallottam az r88 hírekben, hogy most épp az ev-ra szálltak rá és az útiköltség elszámolásokat szedik cafatokra és kötnek bele mindenbe!”
 • 8. ValakiaSOKKözül 2012. augusztus 15. 12:27
  „A napokban kaptam egy segítségkérő levelet...
  Íme a levél tartalma

  ..."Üdvözletem!

  Szabó Gábor vagyok, több társaság ügyvezetője és tulajdonos tagja. A NAV nemrég megvizsgálta több vállalkozásomat párhuzamosan és egyetlen hibát talált, a T1041- es nyomtatványt nem küldte be a könyvelőm, ami valójában egy nulla adótartamú bevallás lett volna. A mulasztásért összesen közel 5 000 000 forint bírságot szabtak ki cégeimre, ami számunkra a teljes ellehetetlenülést jelentené.

  A segítségét kérem, hogy történt-e esetleg az Ön cégénél is hasonló vizsgálat, és ha igen Önnel szemben milyen büntetést szabott ki az Adóhatóság?

  Pontos leírás: A törvényi rendelkezések alapján 2012. január 01-től minden ügyvezetőre is be kellett adni a T1041-es beadványt, ami a biztosítottak bejelentésére szolgál és gyakorlatilag, azt tartalmazza, hogy hol fizetik az adott személy után a járulékokat. Ezt akkor is be kell adni minden cég esetében is, ha máshol fizetnek járulékot az ügyvezető után, tehát az adott cégben nincs fizetendő járulék. Esetemben másik cégnél főállású vagyok, tehát ezek nem jártak volna semmiféle járulékfizetési kötelezettséggel. (A helyzet az, hogy a könyvelő teljesített hibásan, de jelenleg úgy néz ki, hogy felelősségbiztosítása és vagyona sincs, tehát nem fogom tudni behajtani tőle ezt az összeget, tőlem viszont behajtják.)

  A NAV pedig az indoklásában azt írja, hogy az Art. feketefoglalkoztatásáról szóló Art 172. paragrafusa alapján büntet, mert ha nem küldtem be ezt a T1041-es bevallást, akkor feketén foglalkoztatott az adott cég (pedig nem foglalkoztatott egyáltalán), aminek a bírságolási tétele esetenként egymillió forintig is terjedhet.
  Leírták, hogy minden más rendben van a cégeknél, nincs adótartozás. De azért tönkreteszik őket egy hatalmas bírsággal - úgy érzem, és a kimondott alapelvek között is az szerepel - hogy a büntetés céljának nem a bevételszerzésnek és nem a statisztikák növelésének kellene lennie, pedig úgy érzem, itt erről van szó.

  Természetesen szeretném, ha valamilyen módon szót érthetnék a NAV-val és ehhez óriási segítség lenne, ha megosztaná velem tapasztalatait:

  Ha esetleg az Ön cégénél volt olyan vizsgálat, ami a T1041-es nyomtatványt is érintette és végül pozitívan zárult, nagyon kérem, írjon nekem, mert ezzel nagyon sokat tudna segíteni.

  Bízom abban, hogy vállalkozótársaim át tudják érezni a helyzetemet és hasznos tanácsainkkal tudunk segíteni egymásnak. Természetesen felajánlom, hogy bármikor keressen meg, ha hasonló helyzetbe kerül, remélem én is tudok Önnek segíteni.

  Talán ilyen összefogással tudunk magunknak segíteni, amúgy nagyon kis pontnak érzem magam a NAV-val szemben, de nem tudom tétlenül nézni, hogy tönkretegyenek.

  Nagyon köszönöm, hogy elolvasta levelemet, és ha tud nekem segíteni, igazán hálás lennék érte.

  Köszönettel
  Szabó Gábor..."”
 • 7. Fri 2012. augusztus 15. 11:59
  „Én egy ilyen cikkre nem lennék büszke !”
 • 6. fer981 2012. augusztus 15. 11:24
  „modern kori padlás söprés :)”
 • 5. X_Y 2012. augusztus 15. 10:35
  „4.geza 2012.08.15. 09:37

  "Mindenki egyenlő, de vannak aki egyenlőbbek másoknál..."

  A legegynelőbbek a népviselő urak, akiknek még számlákkal sem kell bíbelődniük, bemondásra fizetik nekik a lakbért (ahol amúgvy tulajdonosok), az útiköltséget (ahol az ingyenes hivatali autóval közlekednek) és a többi apró-cseprő havi pár milliós költségeiket.”
 • 4. geza 2012. augusztus 15. 09:37
  „Azaz a "kisembereken" cégeken behajtottak mindent..
  A nemfizetők, Győzike egyéb celebek, Szeviép, a 100 milliókkal, milliárdokkal tartozó cégek élik világukat...
  Hányinger...”
 • 3. kumisz 2012. augusztus 15. 09:10
  „Akkor mostantól a prémiumért dolgoznak????????”
 • 2. Anyádlóháton2 2012. augusztus 15. 08:34
  „Nem értem. Mi az hogy hat hónap alatt "teljesítették a penzumot"? Elő van írva mennyit kell betermelni az állam kasszába egy adó év alatt? Ejnye..ejnye. Mint a régi szép időkben ... öt éves terv, munka érdemrend, vándorzászló.... hányinger. Értem. Akkor most ők a "hősök", mert elvégzik a munkájukat. Kapják majd a nagy a vastag borítékokat, dicséreteket, ünnepélyes állománygyűlés alkalmával. Parádé, hazámat szolgálom.
  Majd ma reggel én is megdicsérem a helyi járatos buszsofőrt, mert elvisz a munkahelyemre. Neki meg az a dolga.”
 • 1. Kraivan 2012. augusztus 15. 06:45
  „A leggazdagabb adózóval együtt én átlagosan, havi 95millió 530ezer ft-ot. Nem is értem mit panaszkodok itt nap mint nap a csodagazdaság miatt...

  Ezta vonalat követve statisztika:
  1. Magyarországon az átlagkeresett emelkedett: 226ezer B´ / hó a jóvedelem.
  2. Több mint 4millióan élnek létminimum alatt. A létminimum a KSH szerint 84ezr ft.
  3. 600ezren mélyszegénységben élnek (havi 23ezernél is kevesebb)

  A kormány persze az 1. adattal büszkélkedik csak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint: 279 körül az euró

Stabilizálódott a forint árfolyama kedden délelőtt. Az eurót 10 óra körül 279,10 forinton jegyezték,… Tovább olvasom