Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem adózhat fordítottan a cukor, egyelőre

Az Európai Bizottság még csak a sürgősség kérdésében döntött, és nem a fordított adózás kiterjesztéséről.
14.35 - A magyar kormány folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be - válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-nek.

Az MTI azt követően kereste meg a tárcát, hogy az Európai Bizottság (EB) formai okból elutasította Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását. A magyar kérelem esetében nem teljesült az egyik alapvető feltétele annak, hogy az Európai Bizottság különleges eljárásban, úgynevezett gyors reagálású mechanizmus (QRM) keretében vizsgálja az ügyet. A QRM elindításának fő feltétele a vélelmezett csalás kiterjedtsége mellett, hogy egy tagországban hirtelen, váratlanul bukkanjanak csalásra - írta az EB.

Az NGM közleményében kifejti: a bizottság döntése azt jelenti, hogy Magyarország nem vezethet be haladéktalanul fordított adózást a cukorágazatban, meg kell várnia a benyújtott kérelem normál elbírálását.
Az Európai Unió Tanácsa az áfacsalások elleni hatékony küzdelem érdekében idén nyáron teremtett lehetőséget a tagállamok részére, hogy úgynevezett gyors reagálású mechanizmus keretében is kérhető legyen a fordított adózás bevezetése azokban a szektorokban, ahol súlyos áfacsalások hirtelen jelennek meg. Magyarország volt az első sürgősséget kérő tagállam - emlékeztet az NGM.

A bizottság példa nélküli gyorsasággal reagált a kezdeményezésre, a tagállamok képviselőit múlt pénteken értesítette a sürgősség elutasításáról, amely nem egyenlő Magyarország fordított adózás bevezetésére irányuló kérelmének elbírálásával - hangsúlyozzák.

A kormány tiszteletben tartja az Európai Bizottság véleményét, azonban a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy a fordított adózást a lehető legrövidebb időn belül bevezesse a cukor nagykereskedelemre. Ennek érdekében folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be, egyúttal bízik abban, hogy az Európai Bizottság partner lesz az egész Európai Unióban jelen lévő áfacsalások elleni küzdelemben - áll a közleményben.

13.24 - Az Európai Bizottság formai okból utasította el Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását - derült ki a brüsszeli testület közleményéből.

A magyar kérelem esetében nem teljesült az egyik alapvető feltétele annak, hogy az Európai Bizottság különleges eljárásban, úgynevezett "gyors reagálású mechanizmus" (QRM) keretében vizsgálja az ügyet. A QRM elindításának fő feltétele a vélelmezett csalás kiterjedtsége mellett, hogy egy tagországban hirtelen, váratlanul bukkanjanak csalásra.

Magyarország esetében ez a feltétel nem teljesül, a csalások ugyanis évek óta tartanak a cukorszektorban - írta az MTI-nek küldött közleményében az Európai Bizottság.

A testület közleménye további részében javaslatokat sorol fel, amelyekkel szerinte a magyar hatóságok fel tudnak lépni az áfacsalások ellen.

Az Európai Bizottság javasolta többek között, hogy alaposan vizsgálják meg az adószámot igénylő cégeket még az adószám kiadása előtt. Be lehet vezetni átmeneti adószámot, amely bizonyos korlátozásokkal járhat, például az érintett cég csak belföldi tranzakciókat végezhet, amíg át nem esik egy alapos ellenőrzésen. A brüsszeli testület javasolta még a cégjegyzékből való törlés megkönnyítését, továbbá a hírszerzési munkát, hogy "korai szakaszban" sikerüljön kiszűrni a csalókat.

Magyarország november végén kérte Brüsszeltől, hogy a cukorkereskedelem területén is bevezethesse az úgynevezett fordított adózási rendszert. A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal indokolta a kérést, hogy a területen igen magas a feketegazdaság aránya, az általános forgalmi adó ilyen módszerrel történő beszedése pedig szűkítené a visszaélési lehetőségeket.

06.30 - Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság, így jövőre nem alkalmazható a fordított áfafizetés a cukoriparban - írta hétfőn pontosan meg nem határozott forrásból származó értesüléseként a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztetett: a kormány novemberben kérelmezte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásokra épített fiktív jogügyletek aránya. A statisztikák szerint a hazai termelésnél is nagyobb mennyiséget tesz ki a fiktív export. Az áfacsalások értéke tízmilliárd forint körüli lehet.

Mint írták, nemcsak Magyarországot sújtja az unió, tavaly és az idén számos kérelmet utasított vissza a bizottság. Hozzátették: a mostani vétó azért érdekes, mert elvileg a nyár végén zászlajára tűzte a bizottság az áfacsalások elleni harcot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 forint alatt az euró

Az európai valuta röviddel 14 óra előtt 299,51 forinton forgott. Tovább olvasom