Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nincs drágább az üres medencénél

Szeged - Magyarok „tanítják" a szerbeket, hogyan érdemes okosan fürdőket építeni, elkerülni a túlzott fejlesztéseket. Az egyetem irányításával stratégia készül az összefogásra.

– Számolni kell azzal, hogy Szerbiában a következő években új fürdőket építenek, az uniós csatlakozással pedig a határok is „ellégiesednek" – mondta Kovács Zoltán egyetemi tanár. – A termálvíz nem áll meg a határnál, ugyanaz a kincs ott is megvan a föld alatt. Ha azonban ők ugyanazzal a stratégiával kezdenek el fejleszteni, mint ahogy mi tettük, egy már beszűkült piacot kell tovább osztani. 20–30 kilométeren könnyen el lehet szipkázni egymás elől a turistákat.

Szerdán a Budapest–Belgrád közlekedési tengely mentén működő fürdőhelyek összehangolt stratégiájáról rendeztek konferenciát Szegeden, a SZAB-székházban, magyarok és szerbek részvételével, uniós támogatással.

Gyakran érkeznek fürdővendégek Mórahalmra Szerbiából. Fotó: Schmidt Andrea
Gyakran érkeznek fürdővendégek Mórahalmra Szerbiából.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ha megnézzük a szegedi, makói, mórahalmi fürdők parkolóit, azok megteltek szerb rendszámú autókkal – folytatta a projektmenedzser. – A szerbek joggal okoskodnak úgy, hogy miért menjenek el fürödni 30 kilométerrel távolabbi városokba, amikor ezt ők is meg tudják csinálni. Mi nem azt mondjuk, hogy ne fejlesszenek, és inkább a turizmus egy más ágát szemeljék ki, hanem azt kérjük: figyeljenek oda, beszéljenek egymással, ne ugyanazt a réteget, a 60 év feletti hátfájós osztrákot célozzák meg vagy a kisgyerekes családosokat. Próbálják az árakat, a nyitva tartást koordinálni úgy, hogy mindenki megtalálja a számításait.

A 90-es években nem volt tudatos fürdőfejlesztés Magyarországon, vaktában építkeztünk, egyes, főleg dunántúli települések kizárólag ebben láttak kitörési lehetőséget – tudtuk meg. Csak az utóbbi években figyeltek oda a fejlesztési irányokra abban a bűvös 30 kilométer sugarú körben. Például, noha Makó, Szeged és Mórahalom közel van egymáshoz, a megyeszékhelynek nem egy fürdő a kitörési pontja, a másik két város pedig szerencsésen osztozott a szerb és a román vendégeken.

Stratégia

Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar–szerb határ menti régión áthaladó fő közlekedési útvonal közelében lévő fürdőhelyek számára – ez a márciusban indult, 2014. június végén befejeződő uniós projekt címe. A stratégia kidolgozása az SZTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének feladata, Kovács Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár irányításával. Egy magyar partner van, Mórahalom, valamint 3 szerbiai: Ada, Temerin, Újvidék. A projektben 22 fürdő is részt vesz. A régióban összesen 33 fürdő van, Csongrád megyében 11.

– Beszélni kell egymással, ennyire egyszerű a dolog: szolgáltatások, árak összehangolásáról például. Nem árkartellre gondolok: de ha például a szerb oldalon fürdőket kezdenek el építeni, és továbbra is olcsón adják a belépőket, akkor magyar rendszámú autókkal lesz tele a parkoló. Ez nem lehet cél. Ha viszont tudnak egymás terveiről, meggondolják, hogy csúszdát vagy fedett medencét építsenek-e a jövőben. Amennyiben a fürdők klaszterbe szerveződnek, és egyik a másikról is informálja az embereket, akkor nem elvesznek egymástól, hanem hoznak turistát.

A klaszter nem új ötlet: a 12 éve alapított Dél-alföldi Gyógy- és Termálfürdők Közhasznú Egyesület működteti például a 35-40 tagú Dél-alföldi Termálklasztert.

– Nem ellenfelek, versenytársak vagyunk: ez azt jelenti, hogyan lehet valamit jobban, szebben csinálni. Majd a kedves vendég eldönti, hogy melyik fürdőbe menjen – fogalmazott Albel Andor, az egyesület elnöke. – Közös érdek az ár-érték arány eltalálása: nem lehet nagyon olcsón adni a belépőket, mert akkor képtelenség fenntartani a létesítményt, fizetni a hitelt. Ha meg abba a hibába esik valaki, hogy nagyon drága fejlesztést valósít meg, és emiatt méregdrágák a belépők, akkor üresek maradnak a medencék. Márpedig nincs drágább az üres medencénél.

Olvasóink írták

 • 20. polo 2013. szeptember 28. 07:52
  „juharszirupos:))))))))))”
 • 19. kontrapista 2013. szeptember 27. 20:17
  „18.polo-ska
  Lám, akinek van " intelligenciája", mindent eltalál , mivel kettős állampolgár vagyok, magyar és kanadai.”
 • 18. polo 2013. szeptember 27. 19:19
  „17. kontrapista
  Őn is kettős állampolgár ezek szerint és itt élősködik”
 • 17. kontrapista 2013. szeptember 27. 14:17
  „16.polo
  " Csak az tud hazudni akinek van egy kis intelligenciája vagy mi "
  Ilyenképpen igen intelligens ember lehetsz !”
 • 16. polo 2013. szeptember 27. 07:08
  „11. kontrapista
  Mire gondol? CSak az tud hazudni akinek van egy kis intelligenciája vagy mi , igazat meg a hülye ember is tud mondani:)))))))))))))))))”
 • 15. vmagdi 2013. szeptember 26. 21:01
  „sajnos nekem dolgoznom kell délelőtt, hogy a postás vinni tudja a nyugdíjakat, így reggel fél 8 körül az úszás meg sem fordulhat a fejemben.”
 • 14. s.h 2013. szeptember 26. 18:34
  „Viselkedni is meg lehetne tanítani egy-két embert...”
 • 13. Rubicon 2013. szeptember 26. 18:13
  „Az üres medencénél is van drágább, a Napfényfürdő.
  A magas árak miatt nem járnak oda a szegedi lakosok, de a helyi adójukkal mégis fizetik a fürdő veszteségét.”
 • 12. naggyistvan1952@freemail.hu 2013. szeptember 26. 16:49
  „Kellene csökkenteni az árakat ahhoz,hogy többen menjenek a szegedi fürdőbe a szegediek és a környékiek.
  Ritkán járunk ide inkább sokan Vásárhely illetve Algyői fürdő szolgáltatását veszik igénybe
  A gyógyvíz szaga és tisztasága,valamint a víz hőfok nem minden esetben megfelelő.
  A két medencében egyforma hőmérsékletű a víz.
  Miért nem lehet más hőmérsékletű víz a vendég majd dönt melyiket válassza
  A wellness medence vize szinte hideg.
  Ha majd nem jönnek a szomszédaink akkor ki fog fürdeni az újnak mondott festetlen mennyezetű medencében.”
 • 11. kontrapista 2013. szeptember 26. 15:15
  „8.polo
  A hazugságot addig kell ismételni, amíg maga a hazudozó is elhiszi.Neked ez megy, nem kell külön tanfolyamra járnod !”
 • 10. .suhym. 2013. szeptember 26. 14:20
  „5. vmagdi 2013.09.26. 10:08

  Te miről beszélsz?

  Én a Napgfény fürdőbe a volt SZUE medencébe járok úszni, a legtöbbször 2-3 ember úszik reggel fél 8 után. A z iskolások vagy a kicsi medencében tanulnak úszni, vagy egyetlen pályát foglalnak el csak.
  Nekem még soha nem volt gondom a vállfával, mindig volt a szekrényben, ha néha napján mégis előfordult, hogy hiányzott, csak be kellett nézni a szomszéd szekrénybe és csodák csodája ott kettő vagy három db vállfa is volt benne. Gondolom a kedves vendégek pakolták oda és nem a fürdő személyzete.

  Soha nem tapasztaltam, hogy a folyosókat ne fűtenék télen. Igaz én csak az úszómedencéig közlekedek és vissza. Mondjuk szívesebben járnék a sportusziba, , mert ott 50 m hosszú a medence és nem 33,33 m, de az mindig zsúfolt.”
 • 9. yamaha70 2013. szeptember 26. 12:56
  „Egyébként 3 nap 150000 Ft-ért puno.”
 • 8. polo 2013. szeptember 26. 12:00
  „Javítsanak ki ha nem így van ,de sok szerb vendég Tb támogatott a kettős állampolgársága miatt fizet ide egy kicsikét és minden megoldva.”
 • 7. polo 2013. szeptember 26. 11:59
  „addig jár a korsó a kútra míg bennem szerelik a vizet ha megtörténik majd pisloghatunk, már azon kell gondolkodni milyen programokkal lehet becsalogatnia vendéget.”
 • 6. geza 2013. szeptember 26. 10:55
  „#4 Igaza van, csak ezért járnak a környékből, az ÁFA miatt.
  Ha vége lesz ennek, nagyon nagy bukta lesz szegednek és a környéknek.
  Drasztikus forgalom visszaesések (Metro Auchan, fürdők).”
 • 5. vmagdi 2013. szeptember 26. 10:08
  „A napsugárfürdősök csak ne osszák az észt. A fürdő olyan mint egy silózó, ha beledőlsz egy pihenőágyba, láthatod a a festetlen mennyezetet, megszámolhatod a betondarabokat. A dekoráció a növényeken kívül ocsmány. A gyógyvíz olyan büdi, hogy külön fürdőrucit kell hozni, de nem ez a baj, mert erről nem tehetnek, az észvesztő klóros vízről már igen. Jobb helyeken már nanoezüsttel fertőtlenítenek, amitől nem fullad meg a vendég. Van olyan medence, ahol nem szűrik a termálvizet (gyógymedencék) és vastag gusztustalan trutyi van leülepedve, na meg úszkál a vízbe mert annyi van...
  Aki idemegy a pihenése jó részét a hideg folyosókon közlekedéssel tölti.. szinte az egész fürdő egy folyosó rendszer. Az öltözőszekrényben egy fia vállfa nincs, nem is tudom télen hova teszik a vendégek a kabátokat. Nem túl családias, vagy pihentető miliő, de a csajok be tudják mutatni az új fürdőruci divatot nyaranta...
  Úszni nem nagyon lehet: sportúszók, vízilabda
  a melegmedencében a gyerekek tanulnak úszni
  Számomra nagyon kiábrándító ez a fürdő. Azt hiszem maradok az Annánál, bár a gyógyászat drága, ezért egy csomóan átnyergeltek a Napfénybe, úgy látszik sehol se törik össze magukat a vendégért, de lehet belőle tanácskozásokat tartani, napidíj, ingyenebéd, üccsi, pogi garantált...”
 • 4. yamaha70 2013. szeptember 26. 09:16
  „NEM a város és a programok miatt jövünk, hanem mert a vásárolt termékek után visszakapjuk a határon az ÁFÁ-t, s kapunk egy belépőt a mórai fürdőbe. 2-3 utazási irodában lehet jelentkezni. Dobar dan.”
 • 3. pog 2013. szeptember 26. 08:52
  „ezt előre lehetett látni,hogy egyszer minden véget ér....”
 • 2. sousse 2013. szeptember 26. 08:42
  „Régen volt:10 év-10 medence!”
 • 1. Bendegúz007 2013. szeptember 26. 08:28
  „Majd Mórahalomnak nagy veszteség lesz ez,mert pl..Óbecsén is épül egy hatalmas fürdő komplexum,és a szerbek nem nagyon fognak már hozzájuk járni.Szegedre fognak járni mert a fürdőn kívül itt az árkád,szép a város,sok a program,stb...ezért is kell folyamatosan fejleszteni a várost,hogy később is szívesen látogassanak el hozzánk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűk sávban mozgott a forint szerdán

Este hét után pár perccel az euró forintárfolyama 299,45 volt. Délután 299,52 forinton, kora reggel… Tovább olvasom