Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ötszörösére emelték a büntetést

Csongrád megye - Minden 20 főnél több embert foglalkoztató cégnél létszámarányosan kell megváltozott munkaképességű embereket alkalmazni. Ez eddig is így volt, ám idén ötszörösére emelték annak a járadéknak – büntetésnek – az összegét, amellyel meg lehetett váltani az előírt kötelezettséget.
A korábbi fejenkénti és évi 177 ezer 600 forint helyett idén 964 ezer 500 forintot kell fizetnie annak a 20 főnél több dolgozót foglalkoztató cégnek, amely nem alkalmaz létszámarányosan megváltozott munkaképességű embereket. Ha például 5 főben állapítják meg a kvótáját, büntetése, azaz a rehabilitációs járuléka csaknem 5 millió forint.

A fejlett országokban a megváltozott munkaképességűek 30–40 százaléka dolgozik, míg Magyarországon ez az érték jóval 10 százalék alatt marad. Ennek az is az oka, hogy eddig nem volt gond kifizetni az évi pár százezer forintot: jobban megérte, mint a bérköltség kipengetése. Most viszont gondolkodóba estek a vállalkozások, a büntetőadó csaknem ugyanannyi, mint a munkabér.

A vásárhelyi székhelyű Csomiép Beton- és Meliorációs Termékgyártó Kft.-nél mintegy 120-an dolgoznak. Mészáros Antal ügyvezető igazgató elmondta: a cégnél eddig „lenyelték" azt a büntetést, amit ki kellett volna fizetni. Idén viszont úgy döntöttek, hogy a lehető legrövidebb időn belül alkalmaznak megváltozott munkaképességűeket, létszámarányosan 6 főt keresnek a munkaügyi központ segítségével. Ehhez persze munkaköröket is kell találniuk a kft.-n belül.

Ki után kell fizetni a járulékot?

Megváltozott munkaképességűnek az a személy számít, aki betegség vagy baleset következtében egészségkárosodást szenvedett, s akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely-megtartási esélyei csökkennek. Gyakran súlyos cukorbetegek, asztmások, vagy éppen szívproblémákkal rendelkezők is ebbe a kategóriába tartoznak.

A megye legnagyobb foglalkoztatója, a Pick Szeged Zrt. is inkább a foglalkoztatást választja, mint a büntetés kifizetését. Kovács László elnök-vezérigazgató elmondta, már keresik a megfelelő embereket a rendelkezésre álló munkakörökre: általában fizikai és szellemi kisegítő munkára. A jelentkezőket szigorú munkaalkalmassági vizsgálatoknak vetik alá.

A Pick Szeged Zrt. gyáraiban ma 2750-en dolgoznak, közülük 1300-an Szegeden. A húsipari cég összesen 170–180 megváltozott munkaképességű embert vesz majd fel ebben az évben, Szegedre előreláthatóan 65-öt – amennyiben az összes munkakört be tuják tölteni.
A felemelt rehabilitációs járulékot idén legelőször augusztusban kellene kifizetni. Addig még bőven van idő. Csodák persze nincsenek, hiszen minimálbérnél nagyobb összeget nem fizetnek a vállalkozások, ráadásul olyan munkaköröket „találnak ki", amelyeket eddig külsősökkel végeztettek el. A foglalkoztatással viszont megspórolják a büntetést.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. február 01. 10:33
    „"Sosem látott adócsökkentés" by Oszkó. "Csökkentjük a vállalkozások terheit" - Oszkó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szolgáltatások a METRO honlapján

Magyarország. Megújult a METRO Kereskedelmi Kft. honlapja – a magyar kereskedelmi piacon eddig… Tovább olvasom