Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Paritásba kerülhet a svájci frank az euróval

Svájci gazdasági vezetők attól tartanak, hogy a frank tovább erősödik, és akár paritásba is kerülhet az euróval, vagyis 1 frank pontosan 1 eurót érhet, ami visszafoghatja a svájci exportot és a munkanélküliség növekedését idézheti elő.
"A paritás kialakulása reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből" - nyilatkozott Peter Widmer, az exportra termelő vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke a Der Sonntag című vasárnapi lapnak.

Ha 1 euró 1 frankot érne, akkor az exportlehetőségek romlása miatt külföldre települne 2-3 ezer cég, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járhat. Így egy csapásra majdnem megduplázódna a munkanélküliség az alig 8 millió lakosú országban - mondta a szakember.

A paritás miatt meg is szűnhetnek cégek, elsősorban a kis- és közepes vállalakozások (kkv) körében. Az exportban érdekelt 80 ezer kkv akár 10 százaléka is belebukhat az 1:1-es árfolyamba - tette hozzá Widmer.

A svájci frank árfolyama június 1-jén történelmi rekordot ért el az euróval - és a dollárral - szemben. Egy euró akkor 1,2085 frankot ért. A legutóbbi kereskedési napon, pénteken az euró/frank devizapár a csúcs közvetlen közelében, 1,21 frank körüli árfolyamnál zárt.

A Swiss Export elnökéhez hasonlóan vélekednek más gazdasági vezetők is. Hans Hess, a Swissmen elnevezésű lobbicsoport vezetője szerint például ugyancsak komoly az euró-svájci frank paritás esélye. "Ez ugyan a horror forgatókönyv, de sajnos nem a valóságtól elrugaszkodott képzelgés. Ameddig az Európai Unióban nem oldják meg a tagországok adósságproblémáit, addig csak egy út áll a frank előtt, ez pedig a további erősödés felé vezet" - mondta Hans Hess. "Ha sokáig tart még a folyamat, akkor egyes vállalatok összeomlanak, mások pedig kivonulnak az országból" - tette hozzá a szakember a Der Sonntag beszámolója szerint.

Olvasóink írták

  • 2. tótkomlósi 2011. június 13. 09:55
    „Jól fognak járni a hitelesek!
    Fizethetnek életük végéig. Az állam majd segít!
    Még két év olcsón, aztán lehet a külömbözetet perkálni!”
  • 1. igazságkereső 2011. június 12. 18:28
    „Addig kufárkodtak a svájci frankkal, hogy az még keményen vissza is üthet! Miért nem az emberek voltak fontosak Európában a svájciaknak is, miért csak a fiskális spekuláció, a multikulturális simli élvezett előnyt?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült péntek estére a forint

Gyengült péntek estére a forint a legfontosabb nemzetközi valutákkal szemben a bankközi piacon. Tovább olvasom