Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Pingpongoznak a kereskedőkkel

Szeged - A legtöbb kereskedőnek nincs se pénztárgépe, se állami támogatása, holott minden feltételnek eleget tettek. Most a vásárhelyi Micra-Metripond Kft. járatja velük a bolondját.
 Még maradhatnak a régi gépek

– Mindaddig használni lehet a régi pénztárgépeket, amíg az új berendezéseket üzembe nem helyezik – tájékoztatott Pataki Andrea. Az érdekképviseletnek azzal kapcsolatban is tettünk fel kérdést, hogy sokan azt hiszik, július 1-jétől nyugtát kell adniuk gépi számla helyett. Amikor pedig megérkezik az új szerkezet, a pénztárgép-kereskedő dolga, hogy az üzembehelyezési kóddal összeköttetést létesítsen a NAV-val. Ezután adja át a gépet a vállalkozónak.

– A NAV február 21-én utalta át az előző pénztárgép-forgalmazótól visszakapott 31 ezer forintos előlegünket az újnak, a vásárhelyi Micra-Metripond Kft.-nek – mondta Mészáros Anita, egy szegedi élelmiszerbolt tulajdonosa. – Akkor még abban reménykedtünk, hogy április végére megkapjuk a gépünket, az államtól pedig az 50 ezer forintos támogatást. Hiba volt: a Micra nem szállította a berendezést, az 50 ezer ugrott.

– Mivel később találtam egy olyan engedélyes pénztárgépet az interneten, amelyik olcsóbb a Micra áfásan 180 ezer forintos ajánlatánál, ráadásul kedvezőbb fizetési feltételekkel, gondoltam, visszakérem az előleget, és forgalmazót váltok – magyarázta Mészáros Anita.

Megírtuk: a kereskedők 2013-ban befizetett előlegét azért kellett a NAV közbeiktatásával másik forgalmazóhoz átutalni, mivel több pénztárgép engedélyét visszavonták. Annak ellenére húzták a rövidebbet a vállalkozók, hogy mindent előírásszerűen teljesítettek.

Amíg nincs új gépük, Mészáros Anitáék használhatják a régit. Fotó: Frank Yvette
Amíg nincs új gépük, Mészáros Anitáék használhatják a régit. Fotó: Frank Yvette

 A NAV nem illetékes

Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense az üggyel kapcsolatban a következőket mondta: ilyen esetekben az érintett kereskedő polgári jogi úton tud fellépni, a NAV-nak hatáskör híján nincs lehetősége eljárni.

Mészáros Anitáéknak először azt mondták a vásárhelyi cégnél, csak akkor utalják a pénzt, ha a NAV-tól hoznak egy engedélyt, hogy visszaadhatják az előleget. Az asszony bement az adóhatóság szegedi ügyfélszolgálatára: ott felvilágosították, az adóhatóságnak „nincs köze" az ügyhöz, ebben az üzletben már csak két fél szerepel, egy eladó és egy vevő. Megint telefonáltak a Micrához: – Azt mondták, menjek csak be, és addig ne mozduljak el onnan, amíg oda nem adják a papírt – folytatta a történetet Anita.

A kereskedő és a párja második hónapja járja a kálváriát. Egy ideje azonban a Micra-Metripond Kft. telefonja egész nap foglaltat jelez, így végképp nem tudják visszaszerezni a pénzüket. Mi is kipróbáltuk: valóban nem veszik fel a telefont Vásárhelyen.

– Nagyon sok a panasz a Micrára: mi is először e-mailt írtunk, majd elküldtük a hivatalos levelünket faxon, de nem érkezett válasz – közölte Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára, több panaszos nevében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább drágulnak az üzemanyagok

Az emeléssel a gázolaj literenkénti átlagára 426-427 forintra, a benziné 425-426 forintra nő. Tovább olvasom