Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Rekordszintre töltik fel a Gazprom földalatti tározóit a télre

Oroszországban a szokásosnál hidegebb tél várható a meteorológiai előrejelzések szerint.
Rekordszintre töltik fel a Gazprom földalatti gáztározóit a téli időszakra, hogy biztosítsák az oroszországi és európai fogyasztók megbízható ellátását - közölte az orosz állami energetikai cég a vezérigazgatóság hétfői ülését követően.

Több mint 71 milliárd köbméternyi operatív tartalékot képeznek a Gazprom oroszországi tározóiban. Ez a mennyiség 2,1 milliárd köbméterrel több a tavalyinál és az orosz gázszektor történetében is a legnagyobb - olvasható a tájékoztatóban.

Oroszországban a szokásosnál hidegebb tél várható a meteorológiai előrejelzések szerint.

Az orosz állami gázóriásnak Fehéroroszországban, valamint az év elején megszerzett örményországi leányvállalata révén Örményország területén is vannak földalatti tározói. A fehéroroszországi három tározóban mintegy 1 milliárd köbmétert, az örményországiban 122 millió köbmétert tudtak elhelyezni. Oroszországban 22 tározót használnak a 26-ból.

A Gazprom folytatja az európai országokban lévő tározókapacitás tervezett feltöltését is - közölték Moszkvában. Eddig több mint 3,8 milliárd köbméter földgázt helyezett el saját földalatti tározóiban és a tervek szerint 5 milliárd köbmétert töltenek be azokba. Emellett a Gazprom más cégektől is bérel gáztározó kapacitást - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az orosz energetikai cégnek a németországi Katharinában és Redenben, az ausztriai Haidachban, a szerbiai Törzsudvarnokon és a lettországi Incukalns nevű településnél lévő gáztározókban van részesedése.

Az MVM Csoport október 10-én kiadott tájékoztatása szerint a magyarországi tározók töltöttségi szintje megközelíti 65 százalékot, és Gazprom Exporttal megkötött logisztikai szolgáltatási szerződés keretében további legfeljebb 700 millió köbméternyi földgáz tárolható be a hazai tározókban.

A Gazprom vezérigazgatósága a hétfői ülésen azt is megállapította, hogy a cég az 2014-2015-ös téli időszakra napi 1,69 milliárd köbméter földgáz kitermelését tudja biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az FM nem tud az újabb orosz importtilalomról

Az újabb orosz importtilalomról, amely az EU tagországaiból származó másodlagos marhahústermékekre,… Tovább olvasom